Förflytta dig till innehållet

Åbo är nära att få nationellt läkemedelscenter — ”Staden är det naturliga valet”

Talvikki Härmä
Janne Lahtiranta, arbetslivsprofessor vid Åbo universitet, Lila Kallio, direktör för Auria Biobank, Leena Setälä, utvecklingschef Hälsocampus Åbo, Pia Vihinen, direktör för Västra Cancercentrum, Mikael von und zu Fraunberg, Neurocenter Finland och Jukka Westermarck, professor i cancerbiologi vid Åbo universitet och forskningsdirektör vid Åbo Biovetenskapscenter presenterade på måndagen Åbo hälsocampus verksamhet och det nya tilltänkta kompetenscentret för beslutsfattare i regionen. Foto: Talvikki Härmä

Den finländska läkemedelsutvecklingen är på u-landsnivå. Ja, åtminstone om man ska tro professor Jukka Westermarck från Åbo universitet.

Han jobbar just nu med att få ett nationellt läkemedelscenter till Åbo – och han vill ändra på u-landsstatusen.

– Tittar vi bara på Norden så ligger visserligen Orion på en femteplats när det gäller omsättningen hos läkemedelsföretag, men går man längre ner i listan så har vi totalt bara två företag på topp 50-listan. Det här hoppas jag att ska ändra i och med det nationella läkemedelscentret, säger Westermarck.

”Åbo är det naturliga valet”

Att det blir ett center är så gott som klart – det är var centret ska placeras som ännu inte är bestämt. Åbo har dock funnits med som främsta utmanare i diskussionerna.

– I Finland är Åbo det naturliga valet för en dylik satsning. Vi har två universitet som aktivt satsar på läkemedelsutveckling, vi har ett unikt campus där allting är samlat inom några kvarter och staden ligger också annars i framkanten när det gäller hälsoteknologi. Men jag har varit med tillräckligt länge för att säga att centret kommer att placeras här. Det kan komma oväntade svängar ibland – men jag hoppas förstås.

I augusti publicerades den slutgiltiga affärsplanen för det som ska komma att bli det nya nationella läkemedelscentret. Och det är just en affärsverksamhet det handlar om – det skulle inte bli ett center som styrs av universiteten, utan ett självständigt företag.

– Det här är uttryckligen ett produktionscenter, det vill säga ett näringspolitiskt projekt och inte ett högskolepolitiskt sådant. Målet är att konkret producera det som är av intresse för läkemedelsindustrin – i praktiken betyder det att ta fram specifika molekyler, säger Westermarck.

Internationellt intresse finns

Åtta dagar innan affärsplanen publicerades kom nyheten att Åbo universitet ingått ett avtal med ett internationellt läkemedelsföretag för utvecklingen av ett cancerläkemedel.

Det är Westermarcks enhet, Åbo biovetenskapscentrum, som ligger bakom den framgången.

– Det här är ett utmärkt exempel på vad läkemedelcentrets uppgift är. I framtiden kommer dylika framgångar inom forskningen att kunna plockas upp av läkemedelscentret och därmed stanna inom Finland.

Trots att Finland i dagsläget inte ligger i framkanten när det gäller läkemedelsutveckling, betyder det ändå inte att intresset att investera skulle vara lågt, säger Westermarck.

– Tvärtom. Flera investerare ser Finland som ett utmärkt land när det gäller innovationer. Just nu finns bara inga projekt att investera i.

”Centret betjänar hela landet”

Och trots att centret kommer att fungera självständigt, så betyder det inte att universiteten inte skulle vara inblandade.

– Universiteten kommer att kunna skicka in sina forskningsprojekt, och sedan kan centret själv välja ut vilka projekt man satsar på. På så sätt kommer centret ändå att tjäna hela landet med sin verksamhet, säger Westermarck.

Fakta: Hälsocampus Åbo

  • Hälsocampus Åbo är ett samarbete mellan Åbo universitet, Åbo Akademi, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Åbo yrkeshögskola, Yrkeshögskolan Novia och Turku Business Region.
  • Campusets fysiska plats är kvarteren mellan ÅUCS och Pharmacity, och de bildar ett kluster av många expertisområden på liten yta – något som är unikt för Finland.
    Tanken är att Hälsocampus ske ge synergieffekter och nya innovationer.
  • Tre medicinska kompetenscentra ingår i Hälsocampus: Biobanken, Västra cancercentret och Neurocenter Finland.
  • Biobanken, som var Finlands första, samlar material från patienter (anonymt), som blodprov och andra biologiska prover. Proverna analyseras och sammanställs i olika forskningsprojekt för att främja bland annat cancerforskning. Banken innehåller just nu runt 1,5 miljoner vävnadsprover och runt 50 000 blodprover.
  • Västra cancercentret är ett samarbete mellan sjukvårdsdistrikten i Egentliga Finland, Satakunta och Vasa och jobbar med cancerforskning och behandling av cancerpatienter. Inom centret verkar 30 forskargrupper, 123 läkare, över 600 sjuksköterskor och 120 forskare. Centret har också erhållit den internationella beteckningen Cancer Center.
  • Neurocenter Finland verkar egentligen vid Östra Finlands universitet i Kuopio, men har en avdelning i Hälsocampus i Åbo. Här jobbar man med att forska kring hjärnsjukdomar och hur man förebygger dessa.
  • Om det nationella läkemedelscentret som planeras blir placerat i Åbo kommer det att bli det fjärde kompetenscentret inom Hälsocampus Åbo.

Dela artikeln

En kommentar: “Åbo är nära att få nationellt läkemedelscenter — ”Staden är det naturliga valet”

  1. Mika M.K. Reinickaen skrev

    Att patienten inte längre behöver vårdtjänster och läkemedel är ganska ofta ett tecken på att vården har lyckats. Läkaren Antti Heikkilä har rätt gällande kost.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter