Åbo Akademi öppnar inte än trots att myndigheterna hävt restriktioner

Åbo Akademi slår inte upp dörrarna för sina studenter i Åbo fastän Regionförvaltningsverket i fredags upphävde alla samlingsbegränsningar i sydvästra Finland. Samtidigt upphävdes kravet om att undvika närkontakt.
— Vi håller en fortsatt avvaktande linje, vi tänker inte öppna upp för snabbt. Vi ska följa med hur september utvecklar sig, säger Stefan Willför, vicerektor vid Åbo Akademi.

Willför nämner att man också följer med informationen från sjukvårdsdistriktet och Åbo stad. Varken Åbo stad eller sjukvårdsdistriktet har dock andra anvisningar angående närkontakt än Regionförvaltningsverket.
Studenterna längtar
Många ungdomar och unga vuxna har under coronan vittnat om den tunga vardagen i skuggan av de hårda restriktionerna. På Åbo Akademis Studentkår har ordförande Joonas Karlsson noterat att Regionförvaltningsverket har slopat samlingsrestriktionerna.
— Men vi är beroende av Åbo Akademis linje, vi har inte tillgång till utrymmen inomhus efter klockan 17. Under den gångna veckan har vi ordnat mycket program för de nya studenterna utomhus, och det har fungerat jättebra. Många roliga och innovativa lösningar!
Klart är att de flesta studenterna längtar efter en normal tillvaro.
— 1,5 år med restriktioner är en jättelång tid att vara utan normalt umgänge, säger Karlsson.
Åbo Akademi ”följer med läget”
Stefan Willför säger att september månad är viktig att följa med, för att se om och hur smitta eventuellt sprids på Åbo Akademi. Att göra drastiska förändringar i de nuvarande rekommendationerna är inte aktuellt under de närmaste veckorna.
Det betyder att ÅA fortsätter med närundervisning för grupper där deltagarna är under 30 personer, hybridlösningar då antalet är 30-50 och distansundervisning för grupper på över 50.
Distansarbete rekommenderas för personalen, men ingen förbjuds att arbeta på campus.
— Man ska komma ihåg att fast man fått två vaccinationer finns det fortfarande risk för att både själv smittas och sprida smittan vidare, säger Willför.
Men med det tankesättet kan ju campus inte öppnas ens efter att alla är fullt vaccinerade?
— Nå, det finns många sätt att närma sig den här frågan. Det behövs också beständighet i besluten, det går inte att hur snabbt som helst ändra på planer för undervisningen till exempel.
När får studentföreningarna tillgång till sina lokaler också efter klockan 17?
— Föreningarnas lokaler är ju dessvärre ganska små och trånga, vissa är bara som ”skrubbar” eller så ligger de i källarvåningar som inte är idealiska alls. Vi har en mycket bra dialog med Studentkåren, men förstås finns det också studentföreningar som är missnöjda.
Willför säger att Åbo Akademi antagligen i början av oktober gör en bedömning om hur verksamheten ska se ut under period två som börjar den 1 november.
Inga stora förändringar på Novia
Inte heller på Yrkeshögskolan Novia har de uppluckrade begränsningarna betytt några stora förändringar än.
Novia följer, liksom övriga högskolor, undervisningsministeriets direktiv om att högskolorna själva besluter om hur undervisningen ordnas under hösten.
Prefekt Camilla Ekman säger att man försöker fungera ”semi-normalt”. Närundervisning ordnas, men för de största grupperna är undervisningen digital.
— Man märker nog hur glada både de studerande och personalen är då man nu träffas, det är mycket prat och skratt i korridorerna, säger Ekman.

Åbo universitet uppdaterar inför period 2
Också vid Åbo Universitet (TY) följer man en relativt strikt linje. Där tillåter man under den pågående första perioden närundervisning för grupper på upp till 50 personer.
— Vi följer med hur läget utvecklas och inför period 2 gör vi en uppdatering, säger Piia Björn, vice rektor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.