Åbo Akademi och Viking Line vill utveckla kolneutral farled till Stockholm – ”Målet kan nås om fem år”

Raumovarvet RMC, rederiet Viking Line, universitetet Åbo Akademi och teknologiföretaget Kempower försöker skapa en lösning för kolneutral sjöfart mellan Åbo och Stockholm.
Deras gemensamma projekt Decatrip har nu fått finansiering på nästan 1,6 miljoner euro av Business Finland.
Viking Line först ut
I den första fasen vill projektet skapa en ”koldioxidneutral maritim korridor” som trafikeras av Viking Line.
I projektet utvecklar Raumovarvet energieffektiva lösningar för koldioxidneutral fartygsdrift, och tillsammans med Kempower lösningar för laddning av elfordon ombord på fartygen.
Åbo Akademis roll är att utvärdera den samhälleliga nyttan av en så kallad grön korridor. Projektet koordineras av PBI Research Institute.
LÄS OCKSÅ
”Om fem år”
Forskningsledaren och docenten i produktionsekonomi Magnus Gustafsson vid Åbo Akademi tror att utsläppseffekterna på Viking Lines rutt mellan Åbo och Stockholm kan elimineras redan inom fem år.
– Allt fler konsumenter önskar hållbara produkter och tjänster och då avses utsläppen i hela logistikkedjan. Utgångspunkten för projektet är att kolneutralitet inte innebär att kostnaderna stiger märkbart då man använder finländsk teknologi. Detta kommer att innebära ett hållbart alternativ för passagerarna, en möjlighet för industrin att få en konkurrensfördel inom hållbar transport och ett konkret exempel på hur finländsk know-how kan eliminera utsläppen från sjöfart, säger han i ett pressmeddelande.
”Skalbar lösning”
Raumovarvets tillförordnade vd Mika Laurilehto säger:
– Lösningen som utvecklas inom projektet möjliggör en fullständigt koldioxidneutral frakt- och passagerartrafik men är även skalbar på andra rutter. Detta är viktigt eftersom alla EU-länder, inklusive Finland, har förbundit sig till att reducera koldioxidutsläppen.
Understödet från Business Finland riktas till RMC, Åbo Akademi och Kempower, som tillverkar elfordonsladdningsteknologi. Åländska Viking Line fick i sin tur understöd från Ålands landskapsregering eftersom Business Finland inte kan stöda åländska företag, uppger projektet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.