Förflytta dig till innehållet

Åbo Akademi får stöd för att studera hur små skärgårdssamhällen kan överleva

Kim Lund
Skärgårdshus i vintrig miljö
Projektet pågår till slutet av 2023.

Arbets- och näringsministeriet har beviljat Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi 250 000 euro för att analysera öarnas bobarhet. Målet är att öka öarnas attraktionskraft och inflyttningspotential.

Skärgårdsinstitutet ska samerbeta med tolv Leadergrupper med skärgårdsområden och föreningen Finlands Öar.

Tanken är att också skapa ett nationellt nätverk för skärgårdsbor i Bottenhavet, Kvarken, Åland, Skärgårdshavet, Finska viken och Insjöfinland.

– Idén med att genomföra en bobarhetsanalys är att de som bor på en ö ska förstå och kunna mäta vad som gör just deras ö mer eller mindre bobar på en praktisk och påverkbar nivå, uppger Åbo Akademi.

De som bor på de deltagande öarna ska också kunna göra egna analyser och strategier.

Testades i våras

Bobarhetskonceptet – ”habitability” –utvecklades på ön Kökar 2018–2020. Inspiration togs av den åländska bärkraftsmodellen, en anpassning av hållbarhet till små samhällen.

Konceptet testades i våras av Skärgårdsinstitutet på en kurs med deltagare från tolv öar i fem länder i Europa. Europaparlamentet och flera europeiska universitet stödde studien.

– Att vara bobar betyder att det finns jobb, bostäder, skola, färjor, tillhörighetskänsla med mera – i korthet är det förutsättningen för att kunna vara ett hållbart samhälle, som kan ta hand om sina människor, värna om naturen och vårda det omgivande havet eller vattenområdet, enligt ÅA:s pressmeddelande.

Många av öarna längs kusten och i inlandet har en minskande befolkning, svag attraktionskraft för inflyttning och kraftig säsongsvariation på grund av ett starkt turismtryck.

Mest i Europa

Finland är ett av de länder som har mest skärgård och vattendrag i Europa.

Här finns mer än 500 öar med heltidsbosättning och nästan 20 000 öar med deltidsbosättning utan fast vägförbindelse.

Medräknat Åland har Finland cirka 100 000 invånare, som kan klassas som skärgårdsbor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter