"Abloys gamla avstjälpningsplatser på Kimitoön bör undersökas"
Arkiv


Kimitoöns flagga.
Kimitoöns bygg- och miljönämnd godkände i dag nio uppmaningar till husägare att ansluta sig till Kimitoöns kommunalteknik eftersom husen finns på Kimitoöns Vattens verksamhetsområde.
– Lagen är tydlig. Vi kan inget annat än kräva anslutning av dem som bor på Kimitoöns Vattens verksamhetsområde, säger nämndens ordförande Kim Viljanen (FS).
Han tillägger att det känns lite märkligt att nämnden ska ta ställning till frågor som nämnden egentligen inte kan påverka, men så ser reglerna ut.
De nio nya uppmaningar som nu sänds ut är det första steget av sammanlagt fem steg innan det blir frågan om vite, det vill säga böter för den som inte vill ansluta sig.
En annan möjlighet är förstås att besvära sig till domstolen och också den vägen har flera valt.
-Med andra ord en på allt sätt besvärlig fråga. Jag har i alla fall krävt att de berörda husägarna verkligen ska få information om hur de här frågorna är uppbyggda, säger Viljanen.
Nämnden fick ta del av Abloys anmälan om förfall av miljötillstånd, eftersom det blir slut på verksamheten på Kimitoön. Den delen av verksamheten som behövde miljötillstånd upphörde redan i fjol, enligt Regionförvaltningsverket. Abloy har för avsikt att köra ner låsfabriken i Björkboda åren 2018-19.
På förslag av Gunilla Awellan (De gröna) kräver nu nämnden i sitt utlåtande att låsfabrikens alla gamla avstjälpningsplatser utanför fabriksområdet undersöks. Också bäcken som leder från fabriken till havsstranden i Sunnanå bör undersökas eftersom fabrikens avloppsvatten har letts dit. Eventuell utdikning kan sprida på sådant som kanske finns lagrat.
Beträffande Seaport Logistics ansökan om justering av miljötillstånd för Dalsbruks hamn så anser nämnden att den är ok bara vissa kartor över bebyggelse kompletteras. Företaget vill bland annat att verksamheten ska få pågå längre än till klockan 22 på kvällarna.
Beträffande detaljplanen för Kasnäs anser nämnden att den bör kompletteras med en noggrannare utredning av hur tillgången till hushållsvatten och rening av avloppsvatten ska ordnas, och att en centraliserad lösning behövs för både ny och gammal bebyggelse.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.