Abiturienter i Åboland missar skrivningarna om de är i karantän — skolorna har ingen reservplan


Nervösa tider för abiturienterna. Karantän skjuter upp höstens skrivningar till våren. Foto: Ben Mullins/Unsplash
Med endast en vecka kvar av höstens studentskrivningar gäller det för abiturienter och lärare att hålla tummarna och hoppas att coronan inte försinkar skrivningarna.
Redan om det finns en misstanke om att man exponerats för coronaviruset och sitter i karantän är saken klar: då måste abiturienten vänta till våren 2021 på nästa chans.
I Åboland har det ändå inte uppstått sådana situationer att någon har varit tvungen att inhibera sina skrivningar i höst.
I Kimitoöns gymnasium deltar 17 abiturienter i skrivningarna, säger rektor Ben Johansson.
– Vi har en liten grupp och allt har gått galant. Ingen har varit sjuk eller ens förkyld och vi har inte behövt dela ut näsdukar till någon. Jag hoppas det fortsätter så.

17 abiturienter deltar i höstens studentskrivningar vid Kimitoöns gymnasium. Foto: Emilia Örnmark
Också i Pargas svenska gymnasium har skrivningarna hittills förlöpt utan problem, säger rektor Annika Gustafsson. Men om någon blir sjuk eller försätts i karantän finns det inte mycket man kan göra.
– Vi har tyvärr inga specialarrangemang, så om man är i karantän måste man tyvärr annullera och skriva om på våren. Men hittills har allt gått bra, hoppas det fortsätter så här ännu en vecka så är det över sen.

Annika Gustafsson. hoppas att alla abiturienter hålls friska i alla fall tills skrivningarna är över. ÅU-foto
Vid Katedralskolan finns det inte heller några alternativ, säger rektor Marianne Pärnänen. Om man är i karantän kan man inte delta i skrivningarna och det går inte heller att ordna med några specialarrangemang.
– Vi måste tänka på att man sitter i samma rum i sex timmar och andas in samma luft. Om någon är sjuk är risken stor att det blir en kedjereaktion och flera insjuknar.

Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen. Foto: Monica Forssell
I fall någon missar ett prov i höst måste hen skriva det på våren. Många har medvetet fördelat provskrivningarna så att man försöker få undan något av realämnena på hösten för att ha mindre stress på våren.
Om man missar ett prov i höst blir det extra betungande i vår då proven hopar sig, säger rektorerna.
Man gör nu sitt bästa för att minimera smittrisken.
– Vi är extra noga med hygienen och rengör alla ytor och handtag med jämna mellanrum. Abiturienterna har också varit försiktiga och noga med att hålla avstånd, säger Ben Johansson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.