Abiturienten Anton i Åbo: ”Jag vill vara optimist, men det är ett mycket annorlunda år”

Att gå miste om bänkskuddardagen på grund av en global pandemi är ovanligt. Det här är ändå verkligheten för de abiturienter som i vår tar studenten i Katedralskolan i Åbo.
Majoriteten av allt program som vanligtvis präglar abiturientens sista år i gymnasiet har i år blivit inställt eller framskjutet, och abiturienten Anton Tenhonen förmodar att situationen kan vara den samma ännu när det är dags för vårens studentdimission.
– Jag skulle vilja vara optimistisk angående dimissionen, men jag tvivlar på att pandemisituationen har lugnat ner sig till dess, säger Tenhonen.
Dimissionen känns viktig
Abiturienten Patricia Lindström har en mer optimistisk syn på studentdimissionen. Hon håller hoppet uppe om att den ska kunna ordnas normalt. Att få ha en riktig studentdimission skulle ha en stor inverkan på helhetsbilden av året som abiturient och göra att det känns mindre jobbigt med andra tillställningar som ställs in.
Att leva som abiturient under en pandemi har enligt Tenhonen och Lindström varit tråkigt, speciellt då en så stor del av undervisningen var på distans.
Katedralskolan har under pandemin följt Åbo stads rekommendationer, vilket denna vinter innebär att abiturienterna får ta del av närundervisning medan övriga studerande studerar på distans.

Abiturienterna har enligt skolans rektor Marianne Pärnänen dessutom haft möjlighet att själv välja ifall man deltar i undervisningen på distans eller på plats.
Tenhonen är tacksam över att abiturienterna har haft möjligheten att delta i närundervisning. Det har varit viktigt särskilt för det sociala välmåendet, som för honom blev lidande särskilt under våren då distansstudier var vad som gällde för alla i Katedralskolan.
Det sociala välmåendet lider också lätt då program efter program ställs in eller skjuts fram. Tenhonen anser att flera av evenemangen mister sitt syfte ifall de ordnas först senare på våren då studentdimissionen redan är nära.
Annullerade sin abikryssning
Tenhonen har själv valt att annullera sin anmälan till den traditionella abikryssningen till Tallinn, men skulle gärna delta i den så kallade lärarmiddagen även om den ordnas senare under våren.
Tenhonen nämner även att han, trots att det känns tråkigt att allt ställs in, förstår varför det måste göras.
Han anser att det är bra att dessa evenemang inte ordnas just nu på grund av den rådande pandemisituationen. Även Lindström tycker att det är jobbigt då allt inhiberas och man missar allt som är kul.
– För mig har det varit viktigt att vara social på fritiden istället, säger Lindström.
Hon nämner att hennes mentala välmående klarat sig bra tack vare att hon haft möjligheten att umgås med vänner och delta i hobbyer på egen hand då skolans sociala evenemang ställts in.
Redan tredje skrivningarna under pandemin
Rektor Pärnänen är hoppfull angående förverkligandet av vårens studentskrivningar. Hon påpekar att de kommande skrivningarna, som blir de tredje sedan coronapandemins början, ska ordnas på det sätt som blivit ”det nya normala”.
Det innebär att skrivningarna sprids ut över ett större antal dagar för att minska risken för smittspridning samt att statliga och kommunala restriktioner och hygienanvisningar noggrant följs.
Pärnänen säkerställer även att gymnasiet vid en eventuell förvärrad coronasituation kommer att göra allt i sin makt för att skrivningarna ska ordnas och att abiturienterna ska få bli studenter som planerat.
– Studentskrivningarna är det sista som dras in, säger Pärnänen.
Tenhonen tvivlar inte på att skolan gör allt för att skrivningarna ska kunna ordnas, men uttrycker oro över att själv insjukna strax före skrivningarna och på så sätt inte kunna delta. Lindström delar denna oro. Tanken på att inte kunna ta studenten i vår på grund av en så okontrollerbar sak känns obehaglig.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.