BOKEN: En ABC-bok från förr – Riko Eklundh berättar historien kring sin mammas julklapp från 1935

ABC-boken är en genre som har funnits så länge man velat lära ut läsning och skrivning, och bor man i Finland kan man förhoppningsvis svara rätt på frågesportsfrågan om Agricolas ”Abckiria”.
Lennart Hellsings ”ABC” (första gången tryckt 1961) är en klassiker som svenskspråkiga vuxna bär med sig utan att tröttna, hans rim är oväntade och oslagbara.
Den rimmade ABC-boken går också långt tillbaka, och det verkar fortfarande som om rim är prioriterat när man på nytt presenterar alfabetet.
I år räknar jag inte mindre än fyra ABC-böcker i den finlandssvenska utgivningen. Av dem är en skriven och illustrerad redan 1935, som en gåva inom familjen till en flicka som kallades Gulla.
Hon blev en hel del år senare mamma till Riko Eklundh. Han ger nu ut den i tryck med ett introducerande förord som berättar något om de involverade och deras tid.
”Gunvors lilla ABC” är skapad av Dorrit Björkenheim som var Gunvors moster. Moster Dodi var född 1914, gick i skola i Åbo och fick ta lektioner i teckning för konstnären Theodor Schalin.
Hon fortsatte sina studier i Ateneum och i konstskola i Stockholm, men måste lämna dem på grund av sjukdom.
Senare använde Dorrit sin talang och sina kunskaper hos Fazer i Helsingfors, där hon designade karamellpapper. I boken finns ett exempel på ett omslag med en bild av en springande ren som drar en ackja under en himmel som lyser av norrsken.

Varm känsla i boken
Alla figurer i ABC-boken är också djur, tama och vilda, välbekanta eller från mer exotiska breddgrader. Text och bild ska vara jämbördiga i ABC-rim, och det är de nästan alltid här.
Någon gång har rimmen en liten hälta, eller verkar lite tankspridda, men bilderna har alltid charm, särskilt de med fåglar.
Papegojan, strutsen, tuppen, flamingon och uven har alla distinkt karaktär. Hästar lär Dorrit som flicka ha varit intresserad av att rita, bokens häst är också mycket stilig.
Det finns en varm känsla i boken, som kommer av att ABC-rimmen är skapade med omsorg för en särskild mottagare, men också för att moster Dodi presenteras med tillgivenhet.
Riko Eklundh har blivit känd på sociala medier för sina historier som ofta utgår från betydelsefulla föremål. ”Gunvors lilla ABC” kan också, i den utgåva det blev, ses som ett besläktat inlägg, fastän i tryck.
För något år sedan gav Eklundh också ut en bok baserat på sin farmors, Kerstin Eklundhs (f. Furuhjelm), minnesteckningar och brev.
”Flickan skall uppleva historia” utspelar sig mellan åren 1891 och 1918 och är en dramatisk berättelse, detaljrik och energisk. Dess första publiceringsform var uppläsning i radio, och som sådan är den fortfarande tillgänglig.
Dorrit Björkenheims liv innehöll också drama, men i en annan tonart – och ganska mycket idogt arbete. Under kriget ansvarade hon för hushållet på Näse gård (i Bjärnå), dit hörde också evakuerade karelare och arbetspliktiga – alla måste dra sitt strå till stacken.
Senare hade hon en hemlig kärlek – som till slut kunde visas (och som också finns på bild i boken).
Den korta återgivningen av hennes liv, som ung, som verksam vuxen och till slut som den gamla dam som syskonbarnbarnet gärna umgicks med, är kärleksfull.
Den är skriven med lätt hand och överröstar inte ABC-boken, som är motivet till utgivningen, och den lämnar läsaren mitt i en rörelse – ett optimalt sätt att sätta punkt.
Gunvors lilla ABC
av Dorrit Björkenheim
Utgiven av Riko Eklundh
Ombrytning: Nanne Nylund – Byrålådan
Eget förlag, 2021
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.