ÅA:s naturvetare får guldkant på tillvaron – nybygget Aurum står klart

Trä, svart och guld är de genomgående färgerna i hela det majestätiska nybygget. Högt uppe på universitetsbacken ska Aurum, som byggnaden heter, inhysa en stor del av naturvetarna vid ÅA.
– Nog är det lite skillnad jämfört med Gadolinia och Axelia som byggdes på 1960- och 1970-talen och inte uppdaterats sedan dess, konstaterar fakultetskoordinator Lotta Österholm.

Aurum ska användas av fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi, institutionen för kemi vid Åbo universitet (TY) samt bland annat av TY:s bibliotek och enhet för biodiversitet.
Tidtabellen håller och i juni börjar forskare jobba i byggnaden och från och med hösten kommer studerande.
Då så gott som alla rum nu står färdiga är det flyttarbeten som gäller. Känsliga instrument flyttas av tillverkarna för att säkerställa att allt går rätt till.

Mest problem orsakar ett tre meter långt optiskt bord som med lyftkran lyfts ut fönstervägen i Gadolinia för att sedan transporteras till tredje våningen i Aurum.
– Det ryms inte in i hissen, men vi har mätt att flytten nog ska lyckas, säger Tor Laurén, chef för laboratorieservicen.
Byggbudgeten på 87 miljoner euro håller likaså.

Laurén är glad att såväl anställda som de cirka 700 studerandena nu kan erbjudas splitternya laboratorier och undervisningslokaler.
– Personalen har fått vara med och planera från första början. Vi har utgått från att lokalerna ska kunna användas flexibelt beroende på gruppstorlekar, säger Laurén.
Samarbetet mellan ÅA och TY ökar i och med flytten till en gemensam byggnad. Både expertis och utrustning är nu lättare att dela.
De större undervisningslokalerna är namngivna efter grundämnen, medan mindre mötesrum fått namn av vetenskapspersoner eller vetenskapliga enheter. Därför pryder namn som Argentum, Titanium, Newton och Ampere dörrarna.

Totalt består Aurum av 20 000 kvadratmeter. Lärare och laboratorieingenjörer har egna rum, övriga arbetar i öppnare miljöer.
Utsikten från till exempel fakultetskansliet och mötesrummen på sjätte våningen är hisnande. Domkyrkan, akademikvarteren och hela Åbo syns uppifrån.
Miljöaspekten har varit ytterst viktig i byggandet. Aurum har som den första universitetsbyggnaden i Finland tilldelats BREEAM-miljöcertifikat med betyget Excellent.
Jordvärme och solpaneler på taket är självklarheter.
– På taket finns också fågelholkar för tornsvalor, säger Österholm.

När några fler ÅA-anställda sluter upp för att bekanta sig med byggnaden går det inte att ta miste på deras fascination över både byggnaden och själva byggprocessen.
– Till och med sophögarna såg stiliga ut, det berättar en hel del om byggnadsarbetet.
Aurum
Namnet valdes efter en namngivningstävling. Aurum är latin och betyder guld, Namnet fungerar väl på svenska, finska, engelska och andra språk.
Byggnaden har planerats av Aihio Arkkitehdit. Ledande entreprenör är Skanska Talonrakennus.
Byggnaden har plats för undervisning och forskning samt laboratorier, gym i källaren och restauranglokaler och plats för företag.
Byggherre är Finlands Universitetsfastigheter, tidigare en del av Senatfastigheter, som bygger universitetsbyggnader utanför Helsingfors. Staten äger en tredjedel och universiteten resten. ÅA:s andel är 4,81 procent och TY äger 11,06 procent.
I grova drag hyr ÅA två tredjedelar av Aurum medan TY hyr en tredjedel.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.