Förflytta dig till innehållet

ÅA:s första provisorer fick sin examen

Emma Björkqvist
En rad med festklädda kvinnor och två män som håller i röda examensbetyg står i en trappa
Både personalen och de nyutexaminerade var glada på dimissionen den 21.6. Övre raden från vänster: Anne Filppula, Outi Salo-Ahen, Jessica Rosenholm, Tapani Viitala. Nedre raden från vänster: Anna-Maria Lepola, Daniela Wollstén, Johanna Jokela, Suvi Kosunen, Nora Osmonen, Ann-Sophie Sjöblom, och dekan Patrik Henelius. På bilden fattas Jasmin Pyrhönen, som tog examen redan i fjol.

År 2020 beviljade statsrådet Åbo Akademi rätten att utbilda provisorer samt erbjuda utbildning som leder till farmacie licentiat- och farmacie doktorsexamen. Då magisterutbildningen startade följande år tog man in 15 studerande, och nu har de första sju fått sin examen.

– Det känns jätteskönt, fast det inte riktigt har hunnit sjunka in ännu. Vi har ju alla varit ute i arbetslivet så länge så det känns fint att äntligen ha utbildningen avklarad, säger nyutexaminerade provisorn Daniela Wollstén.

Att utbildningen varit efterlängtad märks på den cirka 10 år högre genomsnittsåldern bland de nyutexaminerande jämfört med dem som påbörjade sina provisorsstudier i höstas.

– Flera av de som nu får examen har varit aktiva i arbetslivet och väntat länge på att utbildningen ska starta, säger Anne Filppula, äldre universitetslektor i farmaci och ansvarig för det nya magisterprogrammet.

– Vi som undervisar har också väntat länge. ÅA har erbjudit farmaceutisk undervisning sedan 1956 med rätt att utbilda farmaceuter sedan 1958. På den tiden var statsunderstödet endast kring 5 procent av finansieringen, så det var en insamling bland Åbos apotekare som tryggade starten för farmaceututbildningen. Provisorsutbildning har vi försökt få till ÅA sedan 1980-talet, säger Jessica Rosenholm, ämnesansvarig professor.

Jasmin Pyrhönen var den första som kunde titulera sig provisor från Åbo Akademi, och hon utexaminerades redan i fjol. Pyrhönen antogs till det tidigare magisterprogrammet i läkemedelsutveckling och medicinsk teknologi och kunde räkna en del studier till godo.

– Utbildningen ligger mycket väl i tiden också med tanke på den nationella satsningen på ett center för läkemedelsutveckling med placering i Åbo, säger Patrik Henelius, dekan för fakulteten för naturvetenskaper och teknik vi Åbo Akademi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter