Förflytta dig till innehållet

ÅA – värna om föreningarna som höjer gemenskapen


Robin Sjöstrands artikelserie i ÅU 12.2 belyser studentföreningarnas trängda situation vid Åbo Akademi.
Studentföreningarnas kamp för utrymmen är ytterligare en konsekvens av de nedskärningar i utbildningen som skedde åren 2011–2019.
Nedskärningarna slog speciellt hårt mot högskolor och studerande och resulterade i sparåtgärder i hela högskolesektorn.
Sparåtgärder som leder till att studentföreningarnas utrymmen minskar riskerar att i slutändan bli motsatsen.
Forskning visar nämligen att studerande som är en del av en gemenskap har större studieframgång och den gemenskap som finns vid ÅA finns till stor del tack vare föreningarna.
Upplevelserna i början av studietiden och de första kontakterna till nya vänner knyts oftast på föreningarnas evenemang. Som tutor och föreningsaktiv fick jag själv möjligheten att träffa otaliga blivande och aktiva studerande.
Det är inte bara en gång, som de berättat att de valt att stanna vid ÅA på grund av gemenskapen, studielivet och för att det helt enkelt har varit så roligt att börja studera här.
Och det är det som är fint med ÅA – utöver en bra utbildning får man vänner för livet, ofta från olika studieinriktningar.
Studielivet vid akademin är otroligt rikt; det finns studentföreningar för de olika ämnena, men också för musik, sport, fotografering, teater med mera. För studerande, vars grundinkomst utan studielån ligger under fattigdomsgränsen, möjliggör föreningarna vid ÅA att studerande kan ha en hobby vid sidan av studierna till ett rimligt pris.
De skapar en inkluderande gemenskap och bidrar med utrymmen för studerande att umgås, slappna av och uppleva nya saker. De utrymmena är viktiga för studerandes välmående och ork i vardagen.
Samtidigt gör studentföreningarna också så mycket mer än att ordna fester, filmkvällar och idrottsevenemang för studerande. De bidrar konstant till att utveckla och förbättra utbildningen, de stöder tutorverksamheten vid Akademin och hjälper även till i studentrekryteringen.
I ljuset av det här undrar jag varför vice rektor Stefan Willför (ÅU 12.2) väljer att lyfta upp det att studentföreningarna inte betalar hyra för sina lokaler.
Jag vill nämligen påstå att studentföreningarna, som drivs av frivilliga i talkoanda, är en stor del av det som gör Åbo Akademi så framgångsrikt.
Åbo Akademi är ett bildningsuniversitet som betonar mångfald, delaktighet och djärvhet som sina värden.
I en tid där studietakten upptrappas är det inte bara djärvt att satsa på sina studerande och på studielivet – det är också smart. För bildning är mera än formell utbildning; det är också förmågan att kunna umgås med olika människor och bemöta andra.
Det är sällan man lär sig sådant på föreläsningar, däremot är det kunskaper som man snabbt anammar i föreningslivet.
Studerande som utexamineras glada och nöjda, med en bra utbildning, vänner för livet och bra nätverk är exakt det Åbo Akademi behöver även i fortsättningen.
Lättaste vägen dit är att hålla hårt om studielivet och föreningarna som skapar det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter