Förflytta dig till innehållet

ÅA-studerandena Sara och Eva: Ung man agerade hotfullt för att vi talade svenska utanför ASA-huset

Arkiv
ÅA-studerandena Sara och Eva konstaterar att de inte hade väntat sig att få höra aggressiva kommentarer om sin svenska just här, vid ASA-huset, och dessutom mitt på dan.

Vid 12.30-tiden på onsdagen klev ÅA-studerandena Sara och Eva ut från ASA-huset på Fabriksgatan i Åbo för att gå på lunch till Aurum en bit upp på Universitetsbacken.

De berättar att de gick och småpratade på svenska på trottoaren då en man i deras ålder, i dryga 20-årsåldern, gick förbi dem med snabba steg. Han sade något argt och svor.

– Han tittade inte på oss så vi tänkte att han kanske pratade i telefon. Men han fortsatte med sitt aggressiva prat och vi insåg att det var riktat mot oss, säger Sara och Eva.

Mannen sade argt ”Suomessa puhutaan suomea!” – i Finland talar vi finska.

– Då sade jag något i stil med ”kanske du ska sluta” till honom, berättar Eva.

– Vi blev lite ställda. Men vi fortsatte att gå mot Aurum medan han gick ner för Fabriksgatan, säger Sara.

Plötslig vändning

Mannen fortsatte ändå med sina arga tirader och sade till Sara och Eva att de borde försvinna ur landet tillsammans med alla invandrare.

– Då sa jag till honom att han ska vara tyst. Tills dess hade situationen varit obekväm men inte hotfull. Men nu vände han sig om och började gå mot oss med raska och bestämda steg, säger Sara.

– Då trodde man ju att man skulle få stryk! konstaterar Eva.

Men plötsligt vände mannen på klacken och sprang nerför backen. De antar att det berodde på att han upptäckt en kvinna med två hundar i närheten.

– Så det blev inget fysiskt, men det var en hotfull situation, säger Sara.

Aldrig varit med om nåt liknande

Sara och Eva är båda från Österbotten och har bott i Åbo i sex år. Visst har de ibland fått höra kommentarer om svenskan ute på stan nattetid.

Men de har aldrig känt sig otrygga på campus förr, och brukar inte känna sig otrygga i Åbo ens då de går hem ensamma på natten. Nu blev de skärrade.

– Det kändes inte bra. Det var så oväntat att det hände på dagen på ÅA:s campus. Det var konstigt att han verkade chockad över att höra svenska vid ÅA! säger de.

Sara berättar att hon kikade runt sig då hon gick hem senare på onsdagen.

De säger att den unga mannen inte verkade berusad.

– Men vi uppfattade nog honom som lite konstig, då han fortsatte med sitt arga prat och sedan plötsligt sprang iväg. Hans beteende var impulsivt. Han var inte särskilt storväxt så det var förvånande att han verkade överväga någon sorts fysisk grej mot två personer, säger de.

De har inte anmält händelsen någonstans. De tror inte att en polisanmälan skulle leda till något konkret. De vet ju inte vem mannen är och händelsen har knappast fastnat på någon kamera, säger de.

De har heller inga tankar om hur tryggheten kunde ökas vid campus, speciellt som inget liknande har hänt dem förr.

– Det känns väl mest som att det handlar om hans attityd och var lite slumpmässigt, funderar Sara.

Kompis tweet fick väldig respons

Efter händelsen åt Sara och Eva lunch med sin kompis Helmi Andersson. Efter lunchen lade Andersson ut ett inlägg på Twitter om sina vänners upplevelse. Inlägget väckte snabbt reaktioner.

– Många har delat med sig av liknande händelser och den överväldigande majoriteten är stöttande och häpen. Några få verkar inte så sympatiska, de tycker att inlägget är någon sorts språkpolitik. Jag är av den åsikten att det inte kan klassas som språkpolitik att berätta om hotfullt beteende och trakasserier, sade Andersson till ÅU på onsdagskvällen.

På torsdag eftermiddag hade tweeten fått nästan tvåtusen gillande hjärtan. Men då hade Andersson låst diskussionstråden.

– Det blev tydligt att tweeten framförallt under natten uppräckts av nättroll som över- eller undertolkat den, använt den för att sprida hatfulla kommentarer eller beskrivit den som lögn, säger hon till ÅU.

Andersson gläds samtidigt över att tweeten väckt diskussioner om flerspråkighet, modersmål och andra former av trakasserier.

De kommentarer som beskriver hotfulla situationer för att man talat svenska handlar ofta om nattlivet. Många kommentarer gäller gångna årtionden, säger Andersson – som hade hoppats att sådant helt skulle höra till historien.

– Visst har även jag fått höra kommentarer i kön till korvkiosken. Men tiden och platsen för den här händelsen och personens hotfulla beteende överraskar nog, skriver hon på Twitter om det som Sara och Eva upplevt.

Sara och Eva vill inte figurera med efternamn i samband med händelsen.

Dela artikeln

En kommentar: “ÅA-studerandena Sara och Eva: Ung man agerade hotfullt för att vi talade svenska utanför ASA-huset

  1. Paul Lindberg skrev

    En person, som fortfarande år 2022 upplever språkstridens dagar på
    1930-talet, kan inte vara psykiskt i balans av en eller annan orsak….

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter