Förflytta dig till innehållet

Coronaviruset: ÅA-studeranden Felix Leminen kan inte åka tillbaka till utbytet i Kina

en man vid ån

Då Felix Leminen är i Åbo trivs han bäst vid ån och de gamla byggnaderna. Foto: Annina Suominen


Åbobon Felix Leminen flög hem till Finland på besök i slutet av januari. Det var strax innan coronaviruset lamslog en stor del av landet och universitetet, där han studerar kinesiska som utbytesstuderande, stängdes.
– Jag hade nog tur, det var i grevens tid. Vem vet hur länge man hade fastnat där. Jag känner många studerande som måste vara kvar där eftersom de inte kan resa ut, säger han.

Felix Leminen
Gör: Studerar kinesiska i Chengdu, och informationsvetenskap vid ÅA.
Född: I Lahtis, flyttade till Åbo som barn.
Ålder: 24.
Fritidsintressen: Tycker om att gymma och spela tennis, samt att läsa böcker.

Nu är både Leminen och en annan utbytesstuderande från Åbo Akademi kvar i Åbo tillsvidare. Det känns ännu helt okej. Inte minst eftersom det fungerar bra att studera på distans. Eleverna deltar i nätföreläsningar och får uppgifter som de kan göra hemma, och har regelbundet kontakt med lärarna.
– Det är nödvändigt att hålla i gång landet, eftersom situationen påverkar ekonomin negativt.
Leminen är också hellre i Finland nu på grund av att smittorisken är mindre.
– Det är mycket tryggare och läget är inte alls lika allvarligt som i Kina.

Lärde sig svenska i Åbo och talar även tyska

Men han längtar förstås tillbaka till Kina och språkstudierna.
– Det är alltid bäst att vara på plats i den miljö språket som man försöker lära sig talas. Men det här är det bästa man kan göra av situationen.
Leminen vet en hel del om hur det är att lära sig språk i nya miljöer. Hans familj är finskspråkig och kommer ursprungligen från Lahtis. Då de flyttade till Åbo började han gå i svensk skola efter några år i Kerttulin koulu. Han gick i Cygnaeus och S:t Olofsskolan innan han tog studenten vid Katedralskolan.
Dessutom lärde han sig tyska då han tillbringade ett år som utbytesstuderande i en liten by nära Stuttgart under gymnasietiden.
Leminen studerar informationsvetenskap vid Åbo Akademi, men sökte sig till utbytesstudier vid Southwestern University of Finance and Economics i Chengdu för att lära sig kinesiska.
Efter att ha skrivit klart sin kandidatavhandling i Åbo åker han kanske tillbaka till Kina, där planen är att ta en magisterexamen, troligen i ekonomi.
Han ser Kina som ett land som det lönar sig att satsa på i framtiden.
– Kinas betydelse kommer bara att växa i framtiden. Det lönar sig för Finland att ha goda förbindelser och relationer med landet. Vi behöver finländare som känner till hur landet fungerar.
– Jag känner fem personer som varit på utbyte i Chengdu och valt att förlänga det.

Politiska läget diskuteras, men inte med vem som helst

Chengdu är huvudstad i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Staden har kring 15 miljoner invånare.
Leminen tycker om klimatet och matkulturen, och kallar invånarna för härliga.
– De njuter av livet. Chengdu är överlag en bra plats för en utbytesstuderande. Det enda negativa är föroreningarna.
Men ett faktum är att det politiska läget i Kina är spänt, och regimen styr landet med järnhand. Censur förekommer, och bland annat hanteringen av coronaviruset har kritiserats kraftigt av människorättsorganisationer.
Läget diskuteras en hel del bland studerandena, konstaterar Leminen, men inte högt, och inte med vem som helst.
– Man måste vara medveten om vilka som lyssnar, men inte behöver man vara rädd för att diskutera politik, säger han.
Leminen var också aningen förvånad över vilka böcker som finns att lånas på biblioteken. Han läste själv George Orwells ”Djurfarmen” på engelska.
Situationen i Sichuan håller på att förbättras, enligt de officiella uttalanden som Leminen tagit del av, samt information av kompisar i landet. Men alldeles nyss kom information om ytterligare ett fall av coronavirus, så universitetet i Chengdu öppnar sannolikt inte i mars som man trodde.
Leminen planerar att studera i Kina till slutet av året.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter