Studerande vid Åbo Akademi återvänder till ett annorlunda campus

Tiden med distansstudier var unik i Åbo Akademis historia. Likaså är situationen unik då studerandena återvänder till campus efter ett och ett halvt år.
Under ett drygt år av distansstudier har en del av de lokaler studerande har vistats i förändrats, eller håller på att förändras.

Enligt Heidi Backman, direktör för universitetsservice vid Åbo Akademi, är ytan på studielokalerna mindre än den var förr, men den är bättre planerad
ÅU talade med studerande på Åbo Akademi om hur de förhåller sig till de uppdaterade lokalerna.
Splitternytt för naturvetare
Fakulteten för naturvetenskaper och teknik, FNT, flyttar in i nybygget Aurum från byggnaderna Axelia och Gadolinia.
För tillfället töms Axelia och Gadolinia och efter årsskiftet ska inte studerande vistas där. I byggnaderna har funnits datasalar och andra studierum.
Enligt Kemistklubbens ordförande Ann-Louise Hakalax finns datasalen i Axelia fortfarande kvar, men få studerande använder den längre.
– De nya lokalerna i Aurum är fina. Folk sitter gärna här och jobbar. Vissa ser förändringen som något negativt, men det är nytt och fräscht här. Det är ganska stor skillnad på betongblocket Axelia och på Aurum, säger Hakalax.

Också studerande från Åbo universitet, TY, studerar i Aurum. Vissa rum är skilda från Åbo Akademis, andra är gemensamma.
Enligt Hakalax är det bekvämt för de ÅA-studerande, som har gemensamma kurser med TY, då de inte behöver byta byggnad för att gå på föreläsning.

I Aurum kan studerande boka små rum att studera i. Efter klockan 17 går det också att boka föreläsningssalar.
– Allt är nytt, det tar en stund före allt är anpassat. Vi får se hur det blir då alla är här. Om lokalerna räcker till tror jag att det blir toppen.
Gado sjunger på sista versen
I entrén i Gadolinia, vid hörnet av Biskopsgatan och Porthansgatan, finns containrar och flyttlådor.
Studentrestaurangen Café Gado i övervåningen håller öppet till jul, men sedan ska lokalerna tömmas och delar av byggnaden eventuellt rivas.

Vid ett bord bland flyttlådorna studerar Ida Westermark och Oskar Slomp. De läser ekonomi för tredje året på Fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi, FSE.
– Vi är inte så ofta på campus. Två dagar i veckan är det närundervisning. Föreläsningen råkar vara i Gadolinia så vi passar på att äta och studera här, säger Slomp.

Slomp och Westermark är inte säkra på var de ska studera när Gadolinia töms och man inte längre får vistas där.
Än så länge studerar många av deras studiekompisar på distans.
– Troligen får man söka sig till Arken. Nu är det ganska dött på campus. Men om det går tillbaka till det normala blir det trångt. Det var fullt i Arken redan före pandemin, säger Westermark.
Westermark och Slomp hann vistas på campus drygt ett halvt år före studierna övergick till distans på grund av coronapandemin. De känner inte till var studerande kan och får studera.
– Det verkar finnas studierum, men man borde informera om var vi kan vara. Alla är i ASA för det känner de flesta till. Speciellt nya studerande borde få mera information var det finns rum att studera i, säger Slomp.
Oklart i Arken
Fakulteten för humaniora, teologi och psykologi, FHPT, huserar i Arken vid korsningen av Biskopsgatan och Fabriksgatan.
I byggnadens bibliotek och entré studerar många också från andra fakulteter än FHPT.
Studielinjer vid FHPT har tillgång till ämnesspecifika studeranderum som används för studier och umgänge mellan äldre och yngre studerande i samma ämne.

I våras meddelade FHPT att en del studeranderum i Arken skulle tömmas, eftersom de skulle få ny användning. Beslutet fick kritik av studerande vid FHPT eftersom de upplevde att de inte inkluderas i diskussionen.
Beslutet om lokalernas öde sköts upp och ligger nu på is.
Enligt Kajsa Viitamäki, sekreterare i Humanistiska föreningen, är kopplingen stark mellan studier och umgänge i studeranderummen.

Viitamäki studerar engelska för tredje året. Hon har sett hur studeranderummen i Arken användes före pandemin och är orolig över att trivseln att studera på campus lider om lokalernas syfte förändras.
– Genom att sitta och prata med äldre studerande får de yngre en trygghet i sina studier. Du träffar folk på en sitz, men du lär känna dem i studeranderummen. Utan ämnesspecifika rum måste man vara bestämd och söka kontakten, säger Viitamäki.
Humanistiska föreningens värdinna, Julia Halttunen, började studera musikvetenskap under pandemin och har inte vistats mycket på campus.
Halttunen säger att det är för öppet att studera i Arkens entré och i biblioteket är det trångt då många studerande från andra fakulteter sitter där. Därför skulle studeranderummen fylla sitt syfte, säger hon.
– Jag vet inte var jag borde vara, eller får vara. Jag känner mig ensam i mina studier. I ett gemensamt studierum är tröskeln lägre att ta kontakt med de äldre studerandena. Jag vet inte vad jag går miste om eftersom jag aldrig har fått uppleva det, men då jag sökte in för att studera på Åbo Akademi hörde jag att efter föreläsningarna blir folk kvar och snacka. Nu går man hem, säger Halttunen.
Halttunen och Viitamäki säger att distansstudierna under coronapandemin gör att många ännu inte kommit tillbaka till campus.
Viitamäki säger att hon är orolig över att stora beslut över studerandelokaler fattas under en tid då studerande inte har fått vistas på campus.
– Jag hoppas att coronapandemin tas i beaktande i besluten som fattas. Åbo Akademis främsta bild utåt har varit gemenskapen och studielivet. Det är lätt att ta bort rum då ingen är där, men det är en övergång från tiden på distans, säger Viitamäki.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.