ÅA-statsvetare: Polarisering kan vara hälsosamt för demokratin

Då ÅU på fredagen, i Åbo centrum, ställer gallupfrågan ”Borde regeringen avgå?” är det inte många som vill svara – än mindre ställa upp med namn och bild.
Akademilektorn i statskunskap vid Åbo Akademi Henrik Serup Christensen tror att det kan bero på att många finländare tycker det är svårt att förstå vad regeringen egentligen sysslar med.
Christensen konstaterar att de stora koalitionsregeringarna som Finland tenderar att ha, innebär att besluten ofta fattas bakom stängda dörrar.
– Finländare är inte dumma, utan det är nog svårt att förstå vad som händer i den finska politiken jämfört med i andra länder. Då är det även svårare att uttrycka sin åsikt och påverka.
Polarisering skapar tydliga alternativ
Att de senaste regeringarna varit mer utpräglade antingen höger- eller vänsterregeringar gör det tydligare för medborgarna vad regeringen står för och vilka alternativ som finns.
– Polarisering kan därför vara hälsosamt för demokratin. Då det existerar tydliga alternativ är det lättare att engagera sig, förstå politiken samt reagera på den, påpekar Christensen.
Politisk polarisering kan enligt Christensen antingen leda till att folk blir mer högljudda med sina åsikter, eller att de blir tystare.
– Om man har en mer extrem åsikt som inte anses vara socialt acceptabel är det vanligt att man inte är öppen med den. Men tydliga, konsekventa åsikter brukar också göra det lättare för folk att uttrycka sig.
Enligt Christensen är polariseringen vi ser i Finland just nu mer affektiv än ideologisk. Det innebär att folk snarare tycker väldigt illa om sina politiska motståndare än bryr sig om att driva en viss agenda.
Den affektiva polariseringen kan man se i hatet mot både Sannfinländarna samt Vänsterförbundet och De Gröna. Denna typ av åsikt kommer även lättare fram på sociala medier.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.