Förflytta dig till innehållet

ÅA ser över systemet med firmakort — får kritik av professorerna

SPT
En hand som sträcker ut ett kort.

Åbo Akademi ser över systemet med så kallade firmakort.

Ungefär 250 anställda vid ÅA har kreditkort som de kan använda för arbetsrelaterade ärenden och vars räkningar skickas direkt till ÅA.

Från och med oktober går firmakortens räkningar till de anställda, och de anställda debiterar sedan ÅA. Förändringen har väckt starka reaktioner bland de anställda.

Del av en större helhet

För bara ett par år sedan gick man vid ÅA in för att slopa ett system med blanketter för kostnadsersättningar och uppmanade de anställda att skaffa det så kallade firmakortet.

Tapani Harkila som är ekonomidirektör vid Åbo Akademi förklarar att frågan om kreditkort är del av en större helhet. I den helheten ingår till exempel att universiteten har en skyldighet att följa vissa regler beträffande upphandlingar.

– Jag förstår nog att det väcker en känslostorm, säger Harkila. Men det här förfarandet är det som anses vara den bästa praxisen på marknaden.

Anställda oroliga för att de kan bli tvungna att betala

Själva korten försvinner inte och de är inte i fortsättningen heller kopplade till de anställdas privatekonomi, men betalningsförfarandet förändras från och med den 1 oktober.

Det som oroar de anställda är att de summor som en enskild person kan bli tvungen att lägga ut på till exempel konferenser, resor och hotellövernattningar är stora.

Enligt Kimmo Grönlund som är ordförande för Professorförbundets lokalavdelning vid Åbo Akademi kan det handla om tusentals euro som en anställd först kan bli tvungen att betala själv och sedan får tillbaka av arbetsgivaren.

Harkila intygar ändå att pengarna betalas ut snabbt och före kreditkortsräkningens förfallodag.

Mera pappersarbete

Det som också oroar de anställda är att det nya systemet kommer att innebära ytterligare pappersarbete.

Vid Åbo Akademi, liksom vid många andra finländska organisationer, finns det en uppsjö av olika elektroniska system för sådant som till exempel arbetstidshantering, fakturahantering och resehantering.

Vid ett universitet som ÅA finns det också flera olika studieadministrativa system. Dessutom finansieras en del av verksamheten med hjälp av externa finansiärer och det här bidrar ytterligare till pappersarbetet, berättar Grönlund.

Kostnadsersättningarna måste riktas rätt så att inte fel instans debiteras för kostnader som kanske hör till ett annat projekt.

– Vi borde få koncentrera oss mera på vår egentliga uppgift och det är forskning och undervisning. Det är det som vi är bra på och skall sköta. När vi fixar den biten mår Åbo Akademi bra, säger Grönlund och fortsätter:

– Vi är inte ett företag, vi är ett universitet, en kunskapsorganisation och en platt organisation. Vi har inte på samma sätt en kommandokedja som ett företag. Professorerna uppfattar sig inte underlyda förvaltningen utan vi har olika roller och kan inte jämföras med mellanchefer vid ett företag.

Grönlund hänvisar till Universitetslagens §33 där står att professorerna ska bedriva och leda vetenskaplig forskning.
Processen i sig får också kritik för att den varit ensidig och inte innehållit dialog med de anställda.

Enligt Tapani Harkila har det hänt enstaka gånger att anställda vid ÅA missbrukat firmakortet. Det är ändå inte det som ligger som grund för policyändringen nu, intygar Harkila.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter