ÅA-rektorn om flyttplaner: Vi är öppna för alternativ

Förra veckan publicerade Åbo Akademi ett förslag till en ny fastighetsplan, enligt vilken ÅA kan komma att lämna flera gamla byggnader på campus i Åbo.
Detta föreslås hända med byggnaderna
ÅA lämnar Agora när hyreskontraktet tar slut 2026.
ÅA lämnar ASA-huset, Domvillan, Gripen, huvudbyggnaden (FÄ-huset), Kosmorama och Tryckerihuset när kvarteret Stjärnan, där Gadolinia nu står, är klart. Boktornet ska då vara renoverat. Stiftelsen för Åbo Akademi äger alla dessa sex byggnader.
Administrationen effektiverar sin lokalanvändning. Fler administrativa funktioner placeras till exempel i Humanisticum.
Det kan bli aktuellt att avstå från lokalerna i Biocity om man hittar en annan lösning för biovetenskaperna.
I Vasa koncentreras ÅA:s verksamhet till Academill. Övningsskolan fortsätter i sina nuvarande kvarter.
ÅA avstår från Allegro i Jakobstad när hyreskontraktet tar slut 2027. ÅA har ingen verksamhet där längre.
Utanför planeringsperioden avstår ÅA även från ICT-huset i Åbo vars hyreskontrakt går ut 2031.
Källa: Förslaget till ny fastighetsplan för Åbo Akademi för åren 2022–2030
Målet, uppger ledningen, är att stävja akademins hyreskostnader och att få mera ändamålsenliga och tillgängliga lokaler.
På måndagen besvarade rektor Mikael Lindfelt, direktören för universitetsservice Heidi Backman och direktören för fastighetsservice Timo Bäckman frågor om planerna på nätet.
Måste ÅA lämna alla dessa byggnader? Varför finns inget mellanscenario i utkastet till fastighetsplan? undrade någon (frågorna presenterades anonymt).
– Jag resonerar som så att om vi ger ett tydligt förslag som är klart underbyggt, och vi ger ut siffrorna som vi bygger våra beräkningar på, så kan alla fundera på olika mellanlägen. Vi är öppna för hur alternativ kan se ut, sade rektor Lindfelt.
Lindfelt sade att de historiska byggnaderna är väldigt värdefulla, att han förstår smärtan i att lämna gamla byggnader – och att han själv i tiderna varit med om att lämna Reuterska huset som renoverades för andra aktörer.
– Men vi ska minnas att ÅA inte äger en enda fastighet. Vårt kapital är människor och kompetens, sade Lindfelt.

Studentoro
Under frågestunden ventilerades oro för hur det går med studentutrymmen i framtiden, och en skepsis angående om de studerandes röst faktiskt beaktas.
Heidi Backman försäkrade att studenternas åsikter ska spela en stor roll i dialogen om akademins framtida lokaler.
– Att utrymmena minskar med 30 procent betyder inte att studentutrymmena minskar med 30 procent, sade Backman angående förslaget till ny fastighetsplan.
– Då vi planerar fiffigare ryms flera funktioner i lokalerna. I den inkluderande planeringen, som vi vill starta så snabbt det går, kan vi förhoppningsvis hitta nya kreativa lösningar för att få mera attraktiva utrymmen för både personal och studenter.
Backman sade att dialogen bland annat ska bestå i enkäter, diskussioner, workshops och experthjälp. Under frågestunden lovade Lindfelt och Backman att i en nära framtid träffa studentföreningar.

Med eller inte i Stjärnanbygget
Lindfelt och fastighetschefen Bäckman sade att den stora brådskande frågan är vilken ÅA:s roll ska vara i Stiftelsen för Åbo Akademis kommande Stjärnanbygge i Gadoliniakvarteret, där den höga delen av Gadolinia snart ska rivas.
Ska ÅA vara med och förnya sina lokaler inför framtiden eller nöja sig med de byggnader man har nu – och se på när Stjärnan byggs för andra aktörer, frågade Lindfelt.
– Fastighetsplanen handlar om ramarna, vilka hus vi ska jobba med. När vi har de ramarna kan vi se på hur Stjärnan ska se ut. Det är en annan process än ramarna, sade han.
Timo Bäckman konstaterade att utkastet till fastighetsplan fortfarande handlar om en plan.
– Det som brådskar är att bestämma vår del i Stjärnan, och även att hitta en lösning för biovetenskaperna vars hyreskontrakt i Biocity går ut 2026. För biovetenskapernas del måste vi ha en gemensam lösning med Åbo universitet, sade Bäckman.
ÅA:s styrelse ska, efter en remissrunda, småningom klubba igenom fastighetsplanen som handlar om vilka hus akademin ska finnas i.
Parallella diskussioner
Samtidigt ska alltså en längre diskussion föras vid akademin om hur de framtida lokalerna ska se ut.
Men hur kan man fatta beslut om undervisningsutrymmen när man inte diskuterat hur man önskar studera och undervisa? frågade någon i publiken.
– Vi har startat en diskussion som på allvar kör igång under våren om undervisningssätt. Men det ska ju finnas akademisk frihet, och det handlar inte om att centralt slå fast hur man ska undervisa. Och det handlar inte om att allt görs online, utan om att kombinera det bästa av båda modellerna, sade Heidi Backman om när- och distansundervisning.
Rektor Mikael Lindfelt sade inför frågorna att det är hans uppgift som rektor att tänka på ekonomi och effektivitet och att tänka resultatinriktat, medan Heidi Backman upprepade prognosen att ÅA:s årliga hyreskostnader år 2030 har vuxit med 1,5 miljoner euro om man fortsätter som nu.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.