ÅA-rektor: Vi behöver hitta goda former för dialog — kreditkorten fortsätter engagera
Det nya systemet beträffande användningen av kreditkort vid ÅA fortsätter att skapa diskussion vid ÅA.
Åbo Akademi har i början av månaden gjort en förändring beträffande användningen av så kallade firmakort. I och med förändringen går kreditkortsräkningarna direkt till de anställda och inte till Åbo Akademi. Den anställda debiterar sedan ÅA.
Professorerna efterlyser bättre dialog
Professorsförbundets lokalavdelning vid Åbo Akademi riktar kritik mot Åbo Akademis ledning då det gäller införandet av det nya systemet och vill att ÅA backar.
Professorerna är också missnöjda med hur själva processen kring korten har skötts.
Över femtio personer undertecknade ett upprop med anledning av det nya systemet. Uppropet har skickats till ÅA:s ledning.
”Vi kräver ett snabbt återtagande av den föreslagna policyn. Vi har även involverat Professorsförbundet i ärendet. Vi professorer måste kunna koncentrera oss på vår egentliga verksamhet. Låt ekonomiförvaltningen sköta ekonomiärenden medan vi sköter forskning, undervisning och därtill hörande ansvar och ledarskap. Överlag finner vi att dialogen mellan den operativa verksamheten och förvaltningen bör bli bättre”, skriver professorerna i uppropet.
Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade, FOSU, har också reagerat och anser att Åbo Akademi har begått ett fel då universitetet förutsätter att de anställda tar över företagskorten.
”Med det här arrangemanget blir den enskilda arbetstagaren betalningsansvarig och ansvarar med sin personliga förmögenhet till kreditkortets beviljare. Man kan inte förpliktiga en enskild anställd att bära ett dylikt ansvar”, skriver förhandlingschef Katja Aho i ett ställningstagande.
Processen ses över internt
Åbo Akademis rektor Moira von Wright har tagit del av kritiken och berättar att man internt nu ser över processen kring införandet av kreditkortsförändringen.
Från förvaltningens synvinkel har man enligt von Wright tänkt att förändringen ska underlätta för alla parter och göra hanteringen av kvitton och betalningar smidigare.
— Det handlar också om att utveckla, att kunna redovisa och föra en ansvarsfull politik, säger von Wright och påpekar att kreditkortet är ett erbjudande som de anställda kan välja att ta emot eller låta bli att ta emot. Det finns enligt von Wright inget tvång att ta emot kreditkortet.
— Och man måste inte lägga ut av egna pengar. På den här punkten har det skett missförstånd. Ingen behöver betala något själv först. Under särskilda omständigheter vid längre resor kan man komma överens om att lämna in räkningen efter resan dock.
von Wright säger ändå att hon förstår att förändringen har skapat oro och en känsla av otrygghet.
— Det stämmer nog också att professorsgruppen inte har tillfrågats. Däremot har andra som jobbar med betalningshantering tillfrågats. I dylika frågor handlar det alltid om en balansgång. I vilka frågor ska man involvera alla och vilka frågor är av så lindrig art att man inte behöver inkludera alla?
von Wright kommer i november att träffa representanter för Professorsförbundets lokalavdelning för att diskutera processen och hur man i framtiden kan sköta dylika dialoger bättre.
— Jag tycker det är bra att man reagerar om man inte är nöjd. Men vi behöver hitta goda former för dialog, båda vägarna, vill jag understryka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.