ÅA-professor: Självklart redovisade vi för hur kreditkorten används

I en stort uppslagen intervju i lördagens HBL kommer avskedade rektor Moira von Wright med en lång rad uttalanden kring och kritik mot Åbo Akademi.
Till det som under hennes ledning bland annat väckte ramaskri hör – enligt henne själv – beslutet om ny praxis gällande användningen av akademins kreditkort.
Hon säger till HBL att ”en anledning till motståndet var uppenbarligen att alla inte hade orkat ta sig besväret att redovisa för utgifterna.”
Professorn i statskunskap, Kimmo Grönlund, ordförande för Professorsförbundets lokalavdelning vid ÅA, häpnar över beskrivningen i HBL.
– Naturligtvis har vi, som har akademins kreditkort, alltid redovisat för utgifterna, det säger ju sig självt, säger Grönlund.
Praxis ändrades
Det som förändrades på initiativ var Moira von Wright var praxis. Tidigare kunde en professor på konferensresa betala hotellrum, tågresor och andra utgifter med kreditkortet och i efterhand redovisa – med kvitton – hur pengarna använts.
Moira von Wright ändrade systemet till att man först lägger ut för alla avgifter ur egen ficka och därefter får ersättning, mot kvitton.
– Det här protesterade vi emot. Det kan ibland handla om tusentals euro, och det har inte alla forskare, särskilt doktorander och andra yngre forskare reserver för att lägga ut ur egen ficka, säger Grönlund.
Mer byråkrati
Det nya systemet blev arbetsdrygt och byråkratiskt. Dessutom infördes det utan någon som helst dialog med eller förankring hos de berörda.
– Förändringen skedde utan motiveringar. Någonstans hörde vi på omvägar att det gjordes för att det skett missbruk. Ponera att 99 procent sköter sina affärer med akademins kreditkort som man ska och 1 procent missbrukar det – då är det väl enklast att ta kreditkortet ifrån den som missköter sig? Istället för att bygga upp ett system som nu betyder att högavlönade professorers arbetstid går åt till mer byråkrati? Det är knappast att optimera resurserna vid ÅA, säger Grönlund.
”Förändringsmotståndare”
Som forskare i samtalsdemokrati (deliberativ demokrati) var Grönlund med kolleger bestörta inte minst över tillvägagångssättet då förändringen infördes. Inom deliberativ demokrati fokuserar man på samtalets kraft och argumentens hållbarhet.
– Nu påstår Moira von Wright att vi som protesterade är förändringsmotståndare. Det är ju inte så, att den som protesterar mot en förändring per se är förändringsmotståndare. Jag har till exempel mycket svårt att själv identifiera mig som en bakåtsträvare, säger Grönlund.
Praxis varierar
Enligt Grönlund varierar praxis kring kreditkorten vid andra universitet i Finland – en del gör som ÅA tidigare gjort, andra kräver att man betalar själv först och får ersättning sen.
– Numera är det ju få som ens använder ÅA:s kreditkort, eftersom det inte är till någon nytta, säger Grönlund.
Han påpekar att akademin naturligtvis inte har en enda kassa, därifrån alla utgifter betalas.
– Det mesta av sådant som vi professorer förr betalade med kreditkortet togs från ett forskningsprojekts – i praktiken nästan uteslutande externt beviljade – medel, säger Grönlund.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.