Förflytta dig till innehållet

ÅA och Åbovarvet samarbetar för en grönare sjöfart – ”Det här är stort för oss”

Varvsindustrins och hela sjöfartsbranschens väg mot en klimatneutral framtid tog ett stort steg framåt på onsdagen då Åbo Akademi och Meyer Turku undertecknade ett nytt samarbetsavtal.

I praktiken betyder det att det grundas ett laboratorium för den gröna omställningen, det vill säga sjöfartens strävan till en hållbar och ekologisk ekonomi.

Två män skakar handMeyer Turku
Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt och Åbovarvets vd Tim Meyer skakar hand efter att ha skrivit under det nya samarbetsavtalet.

Samarbetsavtalet innebär också att Åbovarvet finansierar en professur i hållbar utveckling och två doktorandtjänster. Fokus ligger på att hitta klimatsmarta lösningar som gynnar varven, underleverantörerna och rederierna och i slutändan också klimatet och miljön.

– Det här stort och betyder otroligt mycket för oss, säger Kim Wikström, professor i industriell ekonomi på Åbo Akademi.

Till en början placeras laboratoriet i Aurum, men senare är planen att flytta till Axelia.

En man med glasögon står vid en åKim Lund
Professor Kim Wikström på Åbo Akademi tror att samarbetet med Åbovarvet kommer att sätta fart på den gröna omställningen inom marinindustrin.

Jämfört med övrig industri har marinindustrins forskning och utvecklingsarbete kring miljöfrågor varit rätt så blygsamt och det kunde göras mycket mera, säger Wikström.

Det här beror delvis på att endast 20 procent av arbetet med ett nytt kryssningsfartyg görs av Åbovarvets eget folk, resten av underleverantörer som ofta saknar musklerna och kompetensen inom området.

Samarbetet mellan ÅA och varvet skapar helt nya förutsättningar för marinindustrin att utveckla miljöarbetet så att alla aktörer som behövs vid ett fartygsbygge har nytta av det, både ekonomiskt och miljömässigt.

– Akademin har det kunnande som behövs och laboratoriet blir en slags plattform där också underleverantörerna ingår och som hela marinindustrin, inte bara Åbovarvet, har nytta av. Tillsammans kan vi nå resultat, säger Kim Wikström.

Stort kryssningsfartyg på sjönArkiv/Kim Lund
Icon of the Seas som byggs på Åbovarvet hör till den nya generationens fartyg. Det har bland annat beredskap att börja använda vätgas som bränsle.

Kryssningsresenärerna har blivit mer miljömedvetna och för rederierna är det viktigt att visa att man hänger med och visar att man tar miljöfrågorna på allvar.

Samarbetet söker därför svar på frågor om hur man kan minska på matsvinnet och hur avfallshanteringen ska skötas så effektivt och klimatvänligt som möjligt. Dessutom jobbar man med hel rad andra projekt.

– Det handlar också om att hitta digitala lösningar för att minska på bränsleåtgången, att undersöka nya alternativa drivmedel, att optimera användningen av fartygets olika avdelningar och att utreda vilka material som är bäst att använda för att minska på slitaget och göra fartygen lättare. Visionen är att bygga ett utsläppsfritt fartyg år 2030, säger Kim Wikström.

I ett pressmeddelande säger Meyer Turks vd Tim Meyer att han är mycket nöjd med det utökade samarbetet med Åbo Akademi.

– Avtalet kommer att föra vårt företag och Åbo Akademis vetenskapliga expertis ännu närmare varandra. Genom avtalet säkerställer och utökar vi interaktionen mellan akademin och industrin.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter