Förflytta dig till innehållet

ÅA lockar studerande från hela världen med lyxigt magisterprogram i datateknik

Jean Lindén/SPT
elever kring ett bord
Junaid Haris från Pakistan (till vänster), Daria Butyrskaya från Ryssland, Melih Kurtaran från Turkiet, Aanchal Upreti från Nepal och Amarachi Anyim från Nigeria ser fram emot den tvååriga utbildningen, där de tillbringar det första året vid Åbo Akademi och det andra året vid ett av tre partneruniversitet i Europa.

Finland är ett dyrt land, men annars är Åbo perfekt. Staden är mysig, med vänliga och hjälpsamma invånare som oftast kan engelska bra.

Det säger de studerande vid Åbo Akademis nya internationella magisterprogram i datateknik.

Utbildningen är det första så kallade Erasmus Mundus-programmet som koordineras av Åbo Akademi, med finansiering från EU.

De 19 studerandena från 13 länder får cirka 1 000 euro per månad i stipendium, plus ytterligare stipendier för att täcka resekostnaderna.

Magisterprogrammet är tvåårigt. Det första året tillbringas vid Åbo Akademi, det andra året vid ett av programmets partneruniversitet i Sverige, Spanien eller Italien.

Åbo var förstahandsvalet

Daria Butyrskaya från Ryssland och Amarachi Anyim från Nigeria säger att Åbo var deras förstahandsval när de kollade igenom de olika Erasmus-alternativen i Europa.

Båda har varsin kandidatexamen i datavetenskap från hemlandet i bakfickan. Butyrskaya ser framför sig en karriär inom det akademiska.

Anyim har redan hunnit jobba en del som dataspecialist i företagsvärlden.

— I framtiden vill jag jobba med artificiell intelligens och datorseende, säger hon.

Även Junaid Haris från Pakistan är intresserad av datorseende, där datorerna lär sig att tolka visuell information.

— Det kan användas till exempel för ansiktsigenkänning eller inom trafiken, säger han.

Haris val föll på Åbo därför att akademins magisterutbildning fokuserar på praktiska tillämpningar.

människor i en trappaJean Lindén/SPT
De studerande kommer från Irland, Ukraina, Nigeria, Turkiet, Azerbajdzjan, Iran, Kazakstan, Pakistan, Ryssland, Indien, Nepal, Bangladesh och Indonesien. Koordinatorn Ann-Christine Wendelin (högst upp i bild) kontaktade flera finländska ambassader runtom i världen för att få synlighet för den nya utbildningen.

Nära samarbete med företag

Kring 200 personer från världens alla hörn sökte till utbildningen som startade i början av september.

Sepinoud Azimi, som är en av lärarna och koordinatorerna, säger att den internationella prägeln gör magisterprogrammet speciellt.

Att man tack vare EU-finansieringen kan erbjuda stipendier till de studerande gör förstås utbildningen extra attraktiv.

— Nu kan vi tävla med de stora spelarna i världen, vilket är ovanligt för Finland. De som antagits är väldigt duktiga studerande, säger Azimi.

Kollegan Sébastien Lafond konstaterar att utbildningen sker i nära samarbete med en mängd företag, flera av dem i Åbotrakten.

Bland dem finns allt från Awake.ai, som arbetar med artificiell intelligens inom sjötransport, till storbolag som ABB.

— Företagen ger våra studerande praktikplatser och ämnen för deras avhandlingar. För att få Erasmus Mundus-finansiering skulle vi visa att vår utbildning behövs, och det finns nog en väldig efterfrågan på kunniga personer inom programvaruutveckling, artificiell intelligens och maskininlärning.

”Väskan ligger kvar orörd”

Studeranden Melih Kurtaran från Turkiet säger att han hört att utbildning överlag är av hög kvalitet i norra Europa. Det bidrog till att han sökte till Åbo.

Han är intresserad av datavetenskap och artificiell intelligens, och överväger att avlägga utbildningens andra år i Spanien.

— Efter det funderar jag på att doktorera, eller arbeta inom företagsvärlden någonstans i Europa.

Aanchal Upreti från Nepal tog sin kandidatexamen i Kina. Efter året i Åbo siktar hon på att tillbringa programmets andra år i vid Mälardalens högskola i Sverige. Kursutbudet där passar hennes önskan att kombinera programvaruutveckling med datavetenskap.

Men först ska de studerande alltså tillbringa ett år i Åbo, och det ser Upreti fram emot.

— Åbo är en trygg stad där du kan promenera var som helst. Jag gillar också att man satsar på återvinning och återanvändning, säger hon.

De studerande som SPT talar med kommer från stora städer som Lagos och Moskva, och de lyfter fram lugnet och tryggheten i Åbo.

— Om jag lämnar min väska vid ett cafébord är det nästan helt säkert att den finns kvar där, orörd, då jag återvänder, säger Junaid Haris som kommer från en mångmiljonstad i Pakistan.

Kylan oroar

Men en sak gör dem lite fundersamma: kylan som är på kommande.

— De flesta av oss kommer ju från varmare länder, skrattar Amarachi Anyim från Nigeria.

Melih Kurtaran från Turkiet oroar sig för mer än bara kylan.

— Jag har hört att det blir mörkt tretiden på eftermiddagen. Det är jag lite rädd för.

Samtidigt ser de studerande fram emot sin vintervecka i Lappland, då de hoppas få uppleva norrskenet.

I skärgården har de redan varit.

— Den är otroligt vacker, säger ryska Daria Butyrskaya.

Åbo Akademis program EDISS

 

EDISS står för Erasmus Mundus Joint Master Degree Programme on the Engineering of Data-intensive Intelligent Software Systems.

Åbo Akademi har fått 4,5 miljoner euro för att utveckla det nya internationella magisterprogrammet i datateknik. Pengarna kommer från EU:s program Erasmus Mundus.

Pengarna är till för de första fyra intagningsåren. Därefter kan programmet ansöka om fortsatt finansiering.

I den första intagningen accepterades 22 studerande (21 av dem med Erasmusfinansiering). Några studerande måste skjuta upp sin start till nästa år på grund av coronaläget.

Efter det första året i Åbo fortsätter de studerande till specialisering vid partneruniversiteten i Palma de Mallorca i Spanien, L’Aquila i Italien eller Mälardalen i Sverige.

De studerande får två magisterexamina: en från Åbo Akademi och en från partneruniversitetet.

Jean Lindén/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter