Förflytta dig till innehållet

ÅA-körer med i pjäs om Åbo på 1800-talet — Tredje Rummets pjäs undersöker mångspråkighet och romantiken

Florakören och Brahe Djäknar uppträder på Svenska dagen.

Florakören och Brahe Djäknar uppträder på Svenska dagen.

Florakören och Brahe Djäknar. Foto: Otto Lindén


Åboteatern Tredje Rummet behandlar tidiga romantikens Åbo i sin kommande produktion ”Ett romantiskt sinne”. Pjäsen är förlagd till Åbo i början av 1800-talet då romantiken växte fram som en dominerande strömning inom konst och kultur.
Då som nu var Åbo en mångkulturell stad. Det hördes många olika språk på gatorna och vid denna tid började också allt fler människor läsa skönlitteratur.
Men verket stannar inte i staden för 200 år sedan utan riktar sig också mot vår samtid och framtiden.
– Jag är intresserad av kopplingen mellan tidig romantik och posthumanistiskt tänkande, säger dramatikern Seppo Parkkinen som skriver manuset.
Regissören Susanna Airaksinen berättar att polyfoni framträder starkt i verket, både som tema och form.
– Den kommande produktionen är både tematiskt och formmässigt inspirerande och speciell. Verket filosofiska frågor är både tidlösa och väldigt viktiga just nu, säger hon.

Brahe Djäknar och Florakören medverkar

Det är en stor arbetsgrupp som arbetar fram pjäsen och det kommer att vara en stor ensemble.
Åbo Akademis studentkörer Brahe Djäknar och Florakören kommer att medverka. Studentkörerna Florakören och Brahe Djäknar har länge varit en del av Åbo Akademis och Åbos historia, så deras medverkan i ett flerspråkigt Åboprojekt var naturligt.
Körernas dirigent Ulf Långbacka skriver musiken för pjäsen tillsammans med Kari Mäkiranta.
Arbetet med pjäsen har nu dragit igång, men det dröjer fram till hösten 2020 för huvudpremiären. Airaksinen säger att Tredje Rummets metod är att långsamt arbeta sig fram till det färdiga verket.
Tredje Rummet är en mångkonstnärlig grupp i Åbo vars centrala målsättning är att skapa en dialog mellan konsten och vetenskapen, och diskussion om samhälleligt och filosofiskt betydelsefulla ämnen. Verken skapas i dialog med experter inom olika branscher. Kulturhistorie- och historieforskarna Heli Rantala, Jukka Sarjala och Panu Sarjala från Åbo universitet står för det vetenskapliga bakgrundsarbetet för ”Ett romantiskt sinne”.
Dialog med publiken ordnas bland annat genom ljudlandskapvandringar och seminarier med koppling till verket.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter