Förflytta dig till innehållet

ÅA ger sig inte – vill utbilda jurister

Arkiv/Anja Kuusisto
man i kavaj står lutad mot kakelugn
Prorektor Mikael Lindfelt vid ÅA betonar regionens behov av tvåspråkiga jurister.

Åbo Akademis styrelse har fattat beslut om att lämna in en ny ansökan om juris magisterutbildning, trots nejet häromåret (se bakgrundsrutan längre ned).

I morgon torsdag sänds ansökan till undervisningsministeriet.

Att ÅA inte ger sig har sina skäl. Det finns ingen annan högskoleutbildning i Finland där de studerande så att säga endast kommer halvvägs. De som studerar till rättsnotarier vid ÅA blir juris kandidater, men de kan inte avlägga juris magiser examen vid samma universitet.

två unga damer står framför en bokhyllaAnja Kuusisto
Filippa Ramstedt och Fanny Jonassson studerar till rättsnotarier. De vill bli jurister och måste därför söka vidare mitt i sin juridiska högskoleutbildning.

Ingen vill endast bli rättsnotarie, alla vill bli jurister

– Det betyder att vi måste söka in igen, det vanligaste är till Helsingfors eller Åbo universitet. För det finns ingen som nöjer sig med rättsnotariepapper, inte en enda av våra studiekompisar, säger rättsnotariestuderandena Filippa Ramstedt och Fanny Jonasson.

De är tredje respektive andra årets studerande, de är vice ordförande respektive studieansvarig vid sin ämnesförening Stadga. De känner sig orättvist behandlade.

– Stressen börjar genast studierna börjar. För oss räcker det inte med att vi fick den studieplats vi har sökt in till, utan vi måste prestera på en viss nivå för att kunna söka vidare efter kandidatexamen. Ingen annan måste göra så, säger Jonasson.

Stora prestationer krävs av de studerande

Det krävs en 3:a i kandidatavhandlingen och goda kunskaper i finska för att kunna komma in på Åbo universitet (TY) och det krävs en 3:a i medeltal av alla kurser för att kunna söka in till Helsingfors universitet.

– Är det många som söker in höjs medeltalsgränsen, så vi känner en press på oss som inte är rimlig. Andra högskolestuderande testas inte halvvägs i studierna.

– Dessutom är ansökan på våren, så vi kan inte studera tre år för vår kandidatexamen, utan måste ha kandidatavhandlingen godkänd kring årsskiftet för att kunna söka vidare. Det betyder att vi har 2,5 år på oss, säger
Ramstedt och tillägger att om en rättsnotariestuderande alls ska hinna med något socialt studieliv betyder det i praktiken 3,5 års studier till juris kandidat.

Studerande som inte blir magistrar blir dyra för universitet

Studerande som inte avlägger magisterexamen är en dålig affär för Åbo Akademi.

– Efter tre års studier ger vi goda studerande till andra universitet, säger prorektor Mikael Lindfelt.

Också akademin, liksom de studerande, kan känna sig orättvist behandlad då viljan och kompetensen för utbildningen finns. Rättsnotarieutbildningen bygger på ett samarbete med TY och det skulle också en juris magister utbildning göra.

– Vid ÅA skulle ändå landets enda faktiska svenskspråkiga juristutbildning uppstå, eftersom den vid HU är delvis på svenska. Och framförallt, att ÅA skulle få utbilda jurister är inte bort från något annat universitet, våra studerande skulle fylla det behov av tvåspråkiga jurister som finns i sydvästra Finland och på Åland, säger Lindfelt.

gul fin 1700-talsbyggnad i ÅboArkiv/Anja Kuusisto
Domvillan vid Åbo Akademi. Här undervisas i juridiska ämnen.

Före detta ÅA-professorn, före detta EU-domaren Allan Rosas backar upp ansökan

En namnstark arbetslivsdelegation ska den här gången elda under ansökningsprocessen.
– Där ingår tidigare EU-domaren Allan Rosas och flera andra jurister som stöder ÅA, säger Lindfelt som hoppas att från hösten 2023 få ge 25 rättsnotarier möjligheten fortsätta till magister.

– Det är vår årskull det, det skulle vara underbart, säger Jonasson.

Bakgrund och tidtabeller

Åbo Akademi har sedan 1996 utbildat rättsnotarier, vilket bygger på att ÅA sedan slutet av 1980-talet utexaminerat vicenotarier.
Rättsnotarieexamen är en kandidatutbildning. Vill rättsnotarien studera till magister måste hen söka in till något annat universitet.
I december 2019 beslöt ÅA:s styrelse att akademin anhåller om att få utbilda juris magistrar på svenska.
Målet var 25 studerande på årsnivå och att inleda utbildningen hösten 2021.
Undervisningsministeriet gav ÅA kalla handen i juli 2020.
I stället beslöt ministeriet att Helsingfors universitet får ta in ytterligare fem studerande för en svenskspråkig magisterutbildning i juridik. Dessutom har HU:s enhet i Vasa tvåspråkiga studieplatser i juridik.
Den här veckans torsdag lämnar ÅA in en ny ansökan, enligt vilken magisterutbildningen kunde börja läsåret 2023–2024. Ett beslut är att vänta tidigast i januari 2022.


Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter