Förflytta dig till innehållet

ÅA-forskares rapport: Sannfinländarna har potential att växa, men är ett ensamt parti

Catariina Salo/SPT
Kimmo Grönlund, man i blå kavaj fotograferad utomhus

Kimmo Grönlund, man i blå kavaj fotograferad utomhusCatariina Salo/SPT

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap, ÅA. Foto: Cathariina Salo


Skulle väljare i ålderskategorin 18–24 avgöra skulle det här landet styras av De Gröna – medan väljarna i vårens riksdagsval i ålderkategorin 70-plus rankade SDP högst.
I den åldersgruppen röstade 23 procent på SDP, och 22,6 procent på Centern.
Bland 18–24-åringarna som gick till val i april gav hela 30,5 procent sin röst till De Gröna och inget annat parti kom ens upp till 20 procent.
Det (30,5) är en anmärkningsvärd siffra och en av många intressanta som framkommer i professor Kimmo Grönlunds kapitel i rapporten ”Voters and Public Opinion” (se faktarutan) som offentliggjordes vid en presskonferens på Finlandsarenan i Björneborg i går.

Forskning som intresserar många

ÅA-professorn i statskunskap har bråda dagar i Björneborg. Redan innan förmiddagens presskonferens intervjuades han i MTV:s morgonsändning, han har ingått i paneler, debatter och gett många intervjuer också under måndagens och tisdagens program av Finlandsarenan.
När ÅU når honom på onsdagen är han på väg till professorförbundets lunch.
Grönlund är glad över det stora medieintresset för ÅA-Samforsk:s analyser av väljarbeteendet i senaste riksdagsval.
– En tydlig slutsats i rapporten är att vi har enorma könsskillnader och stora skillnader i väljarbeteendet enligt ålder. Den socioekonomiska klyftan i samhället syns också tydligt.
De väljare som svarat på enkäten både bekräftar sådant som man tidigare har känt till om väljarbeteendet, och bidrar med ny och delvis överraskande information.
Att männen i högre grad än tidigare har börjat ge sin röst till kvinnliga kandidater framkom också i en annan forskningsrapport publicerad i veckan, vilket Grönlund också nämner, och applåderar.
– Resultatet av det ser vi i riksdagen.

Ålder, utbildning, regional hemvist syns i väljarbeteende

Att finländarna i de äldre åldersgrupperna i högre grad röstar på de traditionellt starka partierna som SDP, C och Saml är väntat, liksom att det är bland Saml:s väljare den största andelen väljare med en högre utbildning hittas.
Att Grönas väljarstöd är starkast bland yngre väljare är inte en överraskning, men att det är så pass överlägset (30,5) bland 18–24-åringar då åldersgruppens näststarkaste parti Sannf får 16,0 procent måste anses vara det – och att endast 2,2 procent i åldersgruppen 70-plus röstar grönt.
SFP:s, KD:s och Sannf:s stöd är jämt fördelat i olika åldersgrupper, och Sannf har också ett väljarunderlag som är väldigt jämt fördelat över hela landet.

Av männen som röstade i vårens riksdagsval gav 23 procent sin röst på Sannf

Av männen gav nästan 23 procent sin röst på Sannfinländarna, av kvinnorna endast 11 procent.
– Sannf har en stor potential sett till understödets fördelning över landet, och över ålder. Men samtidigt står de på ett sätt väldigt ensamma, för även om de skulle få 25 procent i ett riksdagsval kan det vara att alla andra partier vänder dem ryggen, kunde de då bilda regering ensamma eller, funderar Grönlund som har noterat att partiledaren Jussi Hallo-aho sin popularitet till trots också i sociala sammanhang som under Finlandsarenan i Björneborg verkar vara något av en ensamvarg.
En annan fråga för framtiden är om mobiliseringen av yngre väljare och deras intresse för klimatfrågor och De Gröna håller i sig?
– Det beror delvis också på hur regeringen lyckas i klimatarbetet. I frågorna kring vilka teman som väljarna anser viktiga var klimatfrågan överlägset viktigast bland gröna väljare, men också utbildningsfrågorna. Det var VF:s och Grönas väljare som rankade dem i topp, medan äldreomsorgen toppade bland SDP:s väljare. Det känns också logiskt då man ser på väljarbeteendet enligt ålder.

Samforsk:s väljarrapport

Rapporten ”Voting and public opinion in Finland – The parliamentary election of 2019” handlar om röstning och väljarbeteende i samband med riksdagsvalet 2019.
Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi (Samforsk) presenterade rapporten igår.
Rapporten baseras på en online panelundersökning kallad eOpinion 2019 som utfördes med över 1800 finländare under våren 2019. Bland annat fick 40 000 slumpmässigt utvalda finländare epost om opinionsundersökningen, andra vägar att nå svarande var via Facebook, Twitter etc.
Rapporten är sammanställd av Kimmo Grönlund och Kim Strandberg och artikelförfattare är också Henrik Serup Christensen, Peter Söderlund, Aleksi Suuronen, Maria Bäck och Thomas Karv.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter