Förflytta dig till innehållet

ÅA-forskare undersöker samhälleligt engagemang bland äldre – resultaten ska nå ända till Bryssel

Vilhelmina Öhman/SPT
kvinna står på en grusväg omringad av grönskande björkar
Påverkar ens boningsort, socioekonomiska ställning eller vårdbehov om man deltar i medborgerliga aktiviteter? Det ska forskare vid Åbo Akademi, ledda av Fredrica Nyqvist, ta reda på. Forskarna vill speciellt nå de marginaliserade grupperna.

Inom projektet ”Exclusion from civic engagement of a diverse older population: features, experiences, and policy implications, CIVEX” ska Åbo Akademi undersöka medborgerligt engagemang bland äldre.

Medborgerligt engagemang kan handla om att man deltar i frivilligarbete, som föreningsverksamhet, eller politiska aktiviteter.

Fredrica Nyqvist är akademilektor i socialpolitik vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi och fungerar som projektledare för det här nya projektet.

– När vi tittade på medborgerligt engagemang bland äldre i Österbotten visade det sig att det sociala och politiska engagemanget är stort i regionen. Det ska bli intressant att se hur det ser ut i de andra regionerna också.

stor, röd tegelbyggnad fotad nerifrånVilhelmina Öhman/SPT
Förutom Åbo Akademi är fyra europeiska universitet i Spanien, Belgien, Storbritannien och Sverige med i det nya forskningsprojektet.

Fyra marginaliserade grupper

En viktig del i projektet, enligt Nyqvist, är att forskarna i de kvalitativa intervjuerna ska fokusera på fyra marginaliserade grupper som annars är svåra att nå.

– Vi ska fokusera på äldre med invandrarbakgrund, personer som bor i resursfattiga områden, språkligt etniska minoriteter och personer som har ett stort vårdbehov.

Nyqvist säger att de tidigare forskningsprojekten som berört liknande tema inte har nått dessa grupper i tillräckligt hög grad. Enligt Nyqvist är det viktigaste och mest intressanta att undersöka vad det är som potentiellt hindrar den äldre befolkningsgruppen från att delta i det civila samhället.

– Vi önskar lyfta fram hindren och vilka insatser som kan göras för att bättre involvera de äldre.

Projektarbetet kommer att ta fasta på huruvida en individs egenskaper, till exempel kön eller socioekonomiska ställning, formar samhällsengagemanget och om boningsorten påverkar hur man deltar i medborgerliga aktiviteter. Forskarna kommer också att undersöka hur samhälleligt engagemang tidigare i livet påverkar individers möjligheter att delta i medborgerliga aktiviteter senare.

Åbo Akademi samarbetar med Svenska pensionärsförbundet och Centralförbundet för de gamlas väl.

en kvinna skuffar en äldre kvinna i rullstol, en annan kvinna går bredvidArkiv/Sofia Westerholm/SPT
Forskarna kommer att involvera de äldre som medforskare.

Internationellt projekt

Det treåriga projektet startar i höst och är ett samarbete med fyra andra europeiska universitet. Projektet koordineras av University of Barcelona i Spanien. Övriga projektparter finns i Belgien, Storbritannien och Sverige.

– De äldre är en växande befolkningsgrupp i alla europeiska länder. Finland utmärker sig, men trenden syns i hela Europa. Därför är det viktigt att se över möjligheterna för de äldre att delta i medborgerliga aktiviteter också senare i livet. Tanken är att resultaten ska nå ända till Bryssel, säger Nyqvist.

Medforskare

Nyqvist säger att forskningen inte bara använder äldre som respondenter, utan också som medforskare för att få ett värdefullt ”insiderperspektiv”.

– I Storbritannien är man väldigt duktig på att involvera respondenter som medforskare och de kommer att koordinera hur vi ska gå tillväga. Jag ser mycket fram emot att lära mig av det, för man borde oftare involvera gruppen som medforskare.

kvinna står på en grusväg omringad av grönskande björkarVilhelmina Öhman/SPT
Akademilektorn och projektledaren Fredica Nyqvist säger att det sociala och politiska engagemanget är stort i Österbotten, men att en del marginaliserade grupper fallit bort.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter