ÅA-direktör efter Saara Ilvessalos nya utspel: Vi har agerat utan dröjsmål

Universitetslärare Saara Ilvessalo riktade i ÅU i går fortsatt hård kritik mot hur Åbo Akademi har agerat i sin hantering av hennes anmälan om sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Heidi Backman, direktör för universitetsservice, befinner sig på resa och besvarar därför kritiken i ett e-postmeddelande.
– Åbo Akademi tar avstånd från alla former av osakligt beteende och trakasserier. Varje fall där vi inte lyckas reda ut sådana situationer mellan de inblandade är ett misslyckande.
– I det här fallet har de stödfunktioner vi erbjudit tyvärr inte upplevts vara tillräckliga.
Saara Ilvessalo undrar varför arbetsgivaren inte snabbt efter anmälan kallade till ett möte med berörda parter för att ventilera frågan. Nu har hon utlovats ett ”krismöte” inom en månad – vilket är 8 månader efter anmälan. Varför dröjde det så länge?
– Vi vidhåller att arbetsgivaren under hela processen har agerat utan dröjsmål. I ett tidigt skede av denna kedja av händelser har vi erbjudit företagshälsovårdens tjänster och olika former av samtal i samband med utredningen om anmälan, inklusive stödperson.
– Chefen för enheten har varit aktivt engagerad för att de som berörs, och hela arbetsgemenskapen, ska ha arbetsro. Vi har också ett samarbete med en utomstående sakkunnig, Malin Gustavsson på Ekvalita, som tillsammans med arbetsgivaren ska jobba för att arbetsgemenskapen ska kunna fungera. Ekvalita som har specialkunnande i jämställdhetsarbete och likabehandling har utbildat personal hos oss också tidigare.
I ett långt inlägg på Facebook på tisdagen (27.9) redogör Ilvessalo detaljerat för sin syn på hur svårt Åbo Akademi har haft att hantera hennes anmälan. Hon beskriver hur hon bollats mellan olika personer och instanser, och mötts av okunskap på området. Hon hävdar att det verkar vara uppenbart att ingen på ÅA bär huvudansvaret för att hantera frågor kring sexuella trakasserier. Stämmer det och om det inte stämmer, vem eller vilken enhet hanterar dessa ärenden?
– Åbo Akademi har en modell för hur en anmälan om osakligt bemötande och trakasserier behandlas, och den har vi följt också i det här fallet.
– Den interna revisorn är Åbo Akademis oberoende utredare i trakasseriärenden och den som tar emot anmälan. Den interna revisorn utreder ärendet tillsammans med vår ledande jurist. Utöver de här involverar processen också personalservice och direktören för universitetsservice.
– Den oberoende utredningen görs utförligt och innefattar att man hör alla parter. Efter att ärendet har utretts ger utredaren rekommendationer till arbetsgivaren.
– Anställda som utsatts för osakligt bemötande och trakasserier kan få stöd av arbetarskyddsombud och huvudförtroendemän, personalavdelningen och av företagshälsovården. Den eller de personer som sköter själva utredningen är inte de som ger stöd i ett sådant här ärende.
– Av skäl som hänför sig till rättsskydd och konfidentialitet kan vi inte kommentera det som skett eller det som utretts i Saaras fall. Vi är beredda att låta en utomstående expert ta del av processhanteringen och materialet i syfte att ännu få en bedömning av hur vi hanterat detta fall. Det här förutsätter dock att båda parterna ger sitt tillstånd.
Ilvessalo överväger att lämna Åbo Akademi. Hon säger ”Jag vill helst jobba för en organisation som motsvarar mina värderingar och där man klarar av att hantera konflikter.”
Har ÅA:s organisation ett problem med att hantera konflikter?
– Åbo Akademis arbetsmiljö ska präglas av respekt för varandra, vara trygg och stimulerande.
— Ibland uppstår svåra situationer, därför behövs riktlinjer för hur vi ska hantera sådana fall. Vi arbetar aktivt med de här frågorna bland annat genom att engagera experter och utbilda vår personal.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.