Förflytta dig till innehållet

A-C Sundell: Den nutida ledaren involverar, förändrar, och blandar inte chefskap med ledarskap

Styrelseproffset Ann-Christine Sundell, t v, och Terhikki Rimmanen, konsult och vd, talade om ledarskap på en Spira-träff i Pargas. Foto: Anja Kuusisto


Styrkan i en bild är slående. Och hon öppnar sitt inlägg om ledarskap med att visa en bild.
– Här har ni den, er styrelse eller kanske er ledningsgrupp?
Publiken skrattar, men det är ett skratt med sorgkant.
Talaren är före detta PerkinElmer direktören med mera, styrelseproffset Ann-Christine Sundell.
Bilden visar ett utslaget hundspann. Trötta har hundarna kastat sig huller om buller i snön.
Deras koppel är intrasslade i varandra, de är utpumpade. Det är uppenbart att det tar både tid och möda att få dem att orka stå på benen igen, att röra sig, och det i samma riktning, mot samma mål.
Allt det här behöver hon inte säga, bilden talar ju.
Hon säger:
– Styrelsen kan inte ha en agenda och ledningsgruppen en annan. De måste tänka lika om de ska föra företaget framåt. Och man måste själv tro på det man gör.
– Tror du inte själv som ledare på din organisation är det kört, då är det lika bra att kasta in handduken.

Moderna ledare agerar inte som chefer

Nästa bild, och nästa. En jättelik hund, en grand danois, blänger ner på den lilla chihuahuan.
– Det här är inte ledarskap. Chefskap är inte ledarskap.
– Ledarskap byggs på andra metoder. Ledaren ger och tar ansvar, ger feedback. Även som ledare måste man kunna ta emot konstruktiv kritik. Vi måste ta misslyckanden som lärdomar, och tillit måste finnas internt.
– När negativ feedback kommer utifrån måste vi sluta skylla på varandra, utan i stället se det som en möjlighet till förändring.

Värdar för Spira-träffen i Pargas är Spira-ledaren Hanna Guseff (t v) och Nordkalk, här representerat av Anne Foley. Foto: Anja Kuusisto

Spira-nätverket möttes i Pargas med Nordkalk som värd

Sundell talar inför 20-talet personer samlade i Nordkalks Pensionat i Pargas på tisdagen. Hon säger att det känns familjärt, Sundell bor själv i Pargas.
Nordkalk och chefsgeologen Håkan Pihl är den här stunden värd för det nya nätverket Spira (se faktarutan nedan) som nu höll sin första programpunkt efter lanseringen. Temat är alltså ledarskap.
Sundell visar några nyckelord för hur det goda ledarskapet av i dag ser ut. Att ledarskap inte är lika med chefskap hör till dem.
Hon talar också om hur ledaren ska våga vinna och förändra. Våga ta steget, våga ta framgångar.
– Ledaren coachar, vägleder och är ansvarstagande, ledaren ska få ut det optimala ur sin organisation.

När alla är samstämmiga sker ingen utveckling

Och så var det bilden med tre skrattande zebror.
– Allt väl här, alla är ju glada? är den retoriska frågan Sundell ställer.
– Nej, allt är inte väl för här finns ingen mångfald.
– Vi behöver diversitet i fråga om ålder, kön och etnicitet. Alla kan inte ha samma åsikter, men alla kan sträva till samma mål. Det för oss framåt.
– Hör ungdomar till våra kundgrupper kan vi inte ha en styrelse som består av 70-åriga män.
– Och kom ihåg att utnyttja styrelsemedlemmarna, de kan var bollplank, sparrare, alla gånger behövs inte konsulter, säger Sundell och ursäktar sig inför följande talare, konsulten och vd:n Terhikki Rimmanen från konsultföretaget Humap Oy.

Rimmanen ger vägkost om trender i dagens arbetsliv

Konsultföretaget Humap med verksamhet runtom i Finland har gjort en enkät bland sina kundföretag och samarbetspartners. De ville få fram trenderna i dagens arbetsliv.
Terhikki Rimmanen presenterar trenderna som blev sex till antalet:
1) Arbetets innehållsliga innebörd växer. Jobbet är inte längre en produkt, utan en värdering och ett sätt att leva.
2) Arbetets växelverkan med det egna livet är större. Ekvationen jobb-privatliv går in i varandra och som arbetsgivare och ledare måste man vara flexibel, och använda digitala hjälpmedel på rätt sätt.
3) Behovet av ständig fortbildning ökar. Organisationer och företag behöver kollektiv visdom, där hela organisationens kunskap, inte bara ledarens, tas tillvara.
4) Delat ledarskap tar fram dolda förmågor. Chefshistoriernas, deras framgångssagors, epok är över. Nu är det teamhistoriernas tidevarv.
5) Den egna organisationen är fysiskt, geografiskt splittrad. Det här gäller såväl internationellt som nationellt och regionalt i dag och innebär egna utmaningar.
6) Teknologin medför möjligheter, inte minst för att råda bot på utmaningarna i punkt 5. Vi har tekniken, vi måste bli bättre på att utnyttja den.

Samarbetet Spira

Finns för att stöda Åbolands näringsliv och har utvecklats på basis av utmaningar som företag, företagare och kommuner i regionen har noterat.
Ordnas av NÅA Business Center, som är ett samarbete mellan företagsekonomierna vid yrkeshögskolan Novia i Åbo och Åbo Akademi.
Operativ ledare för Spira är Hanna Guseff, lektor i företagsekonomi vid Novia.
NÅA samarbetar med Pargas stad, Kimitoöns kommun, Väståbolands företagare, Kimitoöns företagare samt Turku Business Region. Samarbetet är tvåspråkigt.
Aktuell är också en kortkurs, en såkallad accelerator, där blivande eller nuvarande företagare får verktyg för att utveckla sin företagsverksamhet.
Acceleratorn träffas sex gånger i Kimito, mer info om den och om Spiras program fås via hanna.guseff@novia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter