Kommunförbundets stadsjämförelse: Pargasfamilj har de näst högsta fastighetskostnaderna i landskapet

Pargasborna hör till de som betalar de högsta kommunvisa fastighetskostnaderna i landskapet. Det visar Fastighetsförbundets årliga index som jämför tio städer i Egentliga Finland plus Björneborg.
Förbundet har i över 20 år kikat på fastighetskostnaderna för ett ”indexhus”, som är ett höghus med 40 lägenheter på egen tomt i centrum av staden. Till kostnaderna räknar man fastighetsskatter, fjärrvärme, vatten och avlopp, el och avfallshantering.
Den färska sammanställningen visar att en familj i Lundo som bor i en 90 kvadrat stor lägenhet nu betalar 3 960 euro i sådana avgifter. Det är den största summan i de städer som finns med i jämförelsen.
På andra plats kommer Pargas, där familjen betalar 3 780 euro. I S:t Karins betalar familjen 3 700 euro.
Strax efter dem kommer Åbo, Reso och Nådendal, där familjen betalar kring 3 600 euro eller lite mer i fastighetskostnader.
Billigast är det att bo i Salo. Där betalar modellfamiljen knappt 3 100 euro. Skillnaden mellan dyra Lundo och billiga Salo är alltså nästan 900 euro.
”Kraftig ökning”
Fastighetsförbundet uppger att fastighetskostnaderna sedan i fjol stigit med 4,4 procent i landet, vilket man beskriver som en kraftig ökning.
I Egentliga Finland steg kostnaderna med hela 10 procent i Nystad vilket bland annat förklaras med att fjärrvärmekostnaderna där stigit med över 20 procent.
I Lundo steg fastighetskostnaderna likaså med nästan 10 procent.
I Pargas har fastighetskostnaderna stigit med 3 procent vilket bland annat beror på att fjärrvärmen blivit drygt 5 procent dyrare.
Juuso Kallio, verksamhetsledare på Kommunförbundet i Egentliga Finland, säger att i synnerhet värmeverk som använder trä uppvisar kraftiga kostnadsökningar.
– Även om kostnaden för fjärrvärme fortfarande är lägre än snittet i mindre kommuner skapar prispendlingen osäkerhet i husbolagen. Värmebolagen borde övertyga sina kunder om vilka alternativ till trä som finns med i framtidens produktion och om hur prisutvecklingen ska hållas stabil, säger Kallio i förbundets rapport.

Billigare i en del städer
I några städer har kostnaderna sjunkit: i Reso med över 3 procent, i Nådendal med 2 och i S:t Karins och Åbo med under 1 procent.
En förklaring till att en del kommuner uppvisar minskade totala fastighetskostnader är att fastighetselektriciteten blivit billigare, vilket gäller alla kommuner i jämförelsen.
I hela landet har Helsingfors de högsta kostnaderna – nästan 4 700 euro – medan Kempele är billigast med strax under 3 000 euro i årskostnader för modellfamiljen.
I jämförelsen ingår inte tjänster köpta på privata marknaden såsom disponenttjänster. När det gäller elkostnaderna använder Fastighetsförbundet ett genomsnittligt elavtal, medan överföringsavgiften för elen bestäms av det lokala bolaget. Kostnadsuppgifterna är från augusti.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.