Därför antog John Storgårds Åbojobbet – nu debuterar han som chefsdirigent med en blandning av bekant och överraskande

När John Storgårds, 60, denna vecka debuterar som Åbo filharmoniska orkesters nya chefsdirigent gör han det med musik av österrikaren Anton Bruckner.
– Jag älskar att göra Bruckner! säger Storgårds när vi träffas i hans arbetsrum på andra våningen i konserthuset på Aningaisgatan på onsdagen.
Dessutom föddes Bruckner – likt tidningen Åbo Underrättelser – för 200 år sedan.
– Det är faktiskt hans födelsedag exakt i dag. Så det känns som ett naturligt val att uppmärksamma honom den här veckan.
Men, påpekar Storgårds: det blir inte enbart den mest välbekanta Brucknermusiken.
– Jag har medvetet valt en av hans stora symfonier. Det är ju dem han är mest känd för.
– Men det blir också en mässa och dessutom några korta orkesterstycken som är så långt man kan komma från hans massiva symfonier. De är något helt annat än vad folk förknippar med Bruckner.
Vill mixa bekant och obekant
Här är vi inne på något som Storgårds som chefsdirigent överlag hoppas kunna bjuda Åbopubliken på.
– Jag tycker det är roligt att blanda det bekanta med det obekanta. Det kan bli en aha-upplevelse för publiken. Man kommer för att höra en sak men blir kanske eld och lågor över någonting helt annat.
Samma beställning finns från orkestern, säger han.
– Att jag tar med dem på olika stilar. Det klassiska fältet är ju enormt. Samma tanke gäller också när jag som chefsdirigent blandar mig i planeringen av repertoaren för gästande artister. Det handlar till exempel om att fundera på vilka konserter som kommer efter varandra under säsongen.
Då varje vecka är olik den förra hålls både musiker och publik vakna.
Just mångsidigheten säger Storgårds att är hans styrka som dirigent.
– Jag är fortfarande också violinist och har provat på det mesta. Jag var bland annat en av de första i landet som på 80-talet spelade barockmusik på barockinstrument innan det blev pop, ger han som exempel.

Bra blandning av musiker
Det är ju också det som man som utövande musiker vill göra, säger Storgårds: att visa att man är alert, hungrig och redo att utvecklas.
– Sådan intensitet smittar av sig på publiken, då vi visar att det vi gör är levande och intressant och att vi gör det med själ och hjärta.
Storgårds känner av den här lusten och hungern hos musikerna i Åbo. Det är ett skäl till att han är här.
Han har gästat ÅFO som dirigent tidigare, men det är flera år sedan. Under coronatiden var han här på besök och såg att orkestern förändrats.
– Här finns en ny generation fina musiker, och orkestern har blivit mer internationell. Man klarar sig inte bara med finska på övningarna längre.
Han beskriver dagens ÅFO som en fruktbar mix av musiker med längre erfarenhet och unga förmågor.
– Det gör att man som dirigent ser möjligheter. Jag hoppas jag kan bidra till att leda orkestern in i en ljus framtid.

Fuga spelade roll
Till denna ljusa framtid hör förstås musikhuset Fuga som ska stå klart om två år.
– Det är klart att Fuga spelade en viktig roll när jag gick med på att diskutera en position här. Fuga kommer att skapa nya möjligheter för oss.
Han jämför förändringen med den i Helsingfors då stadsorkestern och Radions symfoniorkester flyttade till nya musikhuset från det ”akustiskt problematiska” Finlandiahuset.
– Man blir av med manér, att man måste spela på ett visst sätt i en sal som inte hjälper till. Åbo konserthus är inte den värsta lokalen, men det blir nog lätt lite bullersamt här.
Betyder det att du rentav undviker vissa verk här?
– Det kan i princip vara på den nivån, jo. I en toppsal klingar allt från de sköraste nyanserna till forte fortissimo bra, till exempel stora Mahlersymfonier. De finns inte på repertoaren nu.
Men Storgårds konstaterar att ÅFO förstås kör på för fullt också under de två säsonger man har kvar i konserthuset – och att de kommer att laborera med en mångsidig repertoar redan här.
Förväntningarna på flytten till Fuga är samtidigt stora.
– Det finns ju också den dimensionen att det ryms en fullstor symfoniorkester i Fuga. Jag hoppas att staden fullföljer sin satsning och att vi kunde få lite fler musiker till orkestern.

Stugan i Ekenäs
John Storgårds har stått på de internationella scenerna i tiotals år.
Vid sidan av sin nya roll som chefsdirigent i Åbo fortsätter han som chefsdirigent för BBC Philharmonic Orchestra, konstnärlig ledare för Lapplands kammarorkester och första gästdirigent för National Arts Centre Orchestra i Ottawa.
Jag säger att det låter som ett knepigt pussel att vara internationell dirigent.
– På sätt och vis, men jag har hela tiden haft min bas i Finland. Familjelägenheten, där min fru och våra två barn bor, är i Rovaniemi. Jag har en också bostad i Helsingfors, där jag är född.
Och en sommarstuga i Ekenäs skärgård?
– Jo, det är ett viktigt ställe. De här tre platserna – Rovaniemi, Helsingfors och Ekenäs skärgård – har varit för viktiga för att jag skulle ha flyttat utomlands. På stugan försöker jag vara så mycket som möjligt. Jag måste få komma till havet ibland. På det sättet är ju Åbo också bra.
Vad gör du på stugan?
– Jag rör mig i naturen, fiskar och kopplar av bättre än på någon annan plats. I perioder rör jag mig i storstäder med hundratals människor omkring mig. Då finns det inte någon bättre kontrast än att komma till stugan i Ekenäs.
John Storgårds säger att coronatiden fick många i branschen att inse att det inte är vettigt att sicksacka runt i världen hela tiden.
– Vi måste förstås röra på oss. Men jag, och mina agenturer, har blivit bättre på att planera. Vissa veckor är jag bara i Finland, och när jag är i Nordamerika eller England försöker jag kombinera flera uppdrag så att det inte blir onödigt resande fram och tillbaka.
Tre konserter
- Under höstsäsongen dirigerar Storgårds själv tre konserter i Åbo. ”Välkommen, Jonte!” med Brucknermusik 5–6.9, en konsert med trumpetisten Håkan Hardenberger 26.9 samt ”Vandrarbilder” 24–25.10 med musik av bland annat Tjajkovskij och residenskompositören Sebastian Fagerlund.
- Storgårds period som chefsdirigent sträcker sig till vårsäsongen 2028.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.