Naturstig i Kasnäs fick twist av aktiviteter – framtida målgrupp ställde upp med idéer och arbetskraft

Trots att naturstigen i Kasnäs uppdaterades en aning under coronan fanns inom Kasnäs byalag känslan att något fortfarande fattades. Man ville göra naturstigen mera intressant och inledde ett projekt om att förnya den för cirka ett och ett halvt år sedan.
Eftersom byalaget behövde hjälp inleddes samarbete med Kimitoöns gymnasiums marina linje och den grupp på elva studerande som senaste läsår gick andra året.
– De unga är ju vår framtida målgrupp, säger Lussi Järvinen från byalaget.
Arbetet startade med en träff för ungefär ett år sedan, då de studerande kom med en mängd idéer.
Kunskap och aktiviteter vid fem stationer
Det nya med naturstigen är lärorik information om skärgården, som man på ett kreativt sätt kan ta till sig vid fem stationer.
Vandrarna kan lära sig bland annat om linjetavlor, om sjömärken, om fågelläten och får enligt instruktioner öva på att slå olika knopar för olika ändamål till sjöss. Vid varje station kan man alltså lära sig något och vidare finns QR-koder som guidar till ytterligare fördjupad information och mera aktiviteter.
– Vid station två finns en fyr som man kan tända genom att veva, ger Järvinen som exempel.
Kommundirektören: ”Det finns en fin ’go’ i Kasnäs byalag”
Järvinen håller i trådarna för projektet från byalagets sida och var också den som stod för talet då den förnyade naturstigen högtidligt invigdes tidigare i veckan. På plats var representanter från gymnasiet, såväl lärare som studerande, från byalaget samt Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg.
Strandberg berömde byalaget för att vara modernt, för att engagera folk, och nu även studerande.
– Det finns en fin ”go” i Kasnäs byalag, säger Strandberg.

Skaran träffades för en skål vid station 4: insekthotellet.
För den inledande inredningen i hotellet står 8-åriga Natalia Liljeqvist, som också skötte bandklippningsceremonin. Det är fritt fram för vem som helst som besöker naturstigen att sticka in kottar, löv och annat naturmaterial i insekthotellet.

Lärorikt för de studerande
Två av de studerande som varit med om att bygga bland annat insekthotellet är Edwin Karlsson och Matias Lehikoinen. De uppskattar att de studerande satt upp till tio lektioner på projektet innan sommarlovet, plus en hel dag på plats för att installera allting.
Alla studerande har bidragit i att skriva infotexterna, medan en del deltagit i byggarbetena. Matias har varit med om att installera fågelkvittermanicken och kodat in ljuden i den. Förutom att killarna tycker det varit roligt att jobba med byalaget har de lärt sig en hel del, bland annat om att bygga en naturstig.

– Jag har lärt mig att ansöka om stöd, lyfter Matias fram.
Edwin nämner att han lärt sig om behovet av ett byalag. Eftersom han jobbat i Kasnäs hamn i sommar har han fått tipsa många turister om att testa naturstigen.
För finansieringen på cirka 4 000 euro ansökte man om bidrag från Kimitoöns kommun, men också byalaget och Kasnäsudden har deltagit i finansieringen.

Sju kilometer lång
Kasnäs naturstig startar från hamnen. Går man hela är den sju kilometer lång, men man kan förstås välja att gå bara en del av den.
Stigen har funnits i mer än tjugo år. Den går bland annat förbi ”gamla stortallen” som efter ett blixtnedslag för några år sedan numera är en stock på marken som insekterna gillar. En annan sevärdhet längs vägen är en maffig djävulsåker.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.