Förflytta dig till innehållet

Minnessten över jägare begravda i Pargas avtäcktes – viktigt att också yngre generationer uppmärksammas på det historiska

Mikael Heinrichs
en kvinna i scoutuniform och en man i militäruniform på en gravgård
Jessica Silfver avtäckte minnesstenen. Emil Johansson var hennes farfars morbror.

Reservofficersföreningen i Pargas har de senaste åren varit väldigt aktiv med att restaurera och resa minnesmärken. Föreningens traditionsofficer, fältkamrer Jorma Ake, som också höll talet i samband med avtäckningen av minnesstenen har tagit det här uppdraget som sin hjärtesak.

Bland annat har ett minnesmärke över skyddskårs- och Lottaverksamheten i skärgården rests vid Industrimuseet i Pargas och minnesmärket över Skärgårdens Frikår på Pensar har restaurerats. Föreningen har också varit med på ett hörn med minnesplaketterna på Vårdö och Iniö.

LÄS OCKSÅ

Lång process

Processen kring denna minnessten inleddes redan för fyra år sedan och tack vare hjälp från församlingarna, Pargas stad och andra donatorer har stenen invid Tengströms kapell på kyrkans norra sida nu förverkligats. Stenen visar också var jägarnas gravar hittas på begravningsplatsen.

För Dan Karlsson och dottern Jessica Silfver samt Susanna Timgren var tillställningen minnesvärd. Jägarkapten Emil Johansson var Karlssons pappas morbror och jägarkapten Gunnar Stenmark var Timgrens farfars bror.

män i mörk kostym tar kaffe och kakaMikael Heinrichs
Efter avtäckningen bjöds det in till kaffeservering i församlingshemmet. Dan Karlsson i förgrunden.

– Det här var en värdig tillställning och det är fint att man kommer ihåg dem på det här viset. Trots att jag är så här nära släkt med Emil Johansson tror jag inte att jag någonsin träffade honom personligen, säger Karlsson.

Emil Johansson avlded i april 1966.

Silfver fick också hedersuppdraget att avtäcka minnesstenen. Hon tycker att det är viktigt att också yngre generationer uppmärksammas på det historiska. Silfver var iklädd scouternas paraduniform dagen till ära.

– Det känns bra att föreningen upprätthåller de här traditionerna. Vi blev kontaktade av föreningen för några månader sedan om att den här tillställningen var på gång och det kändes självklart att delta och uppmärksamma det. Det är det minsta man kan göra i den här generationen.

Jägarrörelsen också kontroversiell

Att hon är aktiv inom scoutrörelsen har för övrigt sina kopplingar till jägarrörelsens begynnelse, eftersom trupperna som i stor hemlighet utbildades i Tyskland åren 1915–1918 till en början officiellt gick en ”pfadfinder-utbildning”, vilket översätts uttryckligen till scoututbildning. I själva verket handlade det förstås om något helt annat, det vill säga en militärutbildning med målsättning att frigöra dåvarande storfurstendömet Finland från kejsarriket Ryssland.

Intresset för en väpnad kamp för Finlands självständighet hade väckts under tidigt 1900-tal och redan 1914 gjordes ett försök att organisera utbildning i Sverige. Då den svenska regeringen inte ville dra in landet i första världskriget vände finländarna sig till Tyskland, som i januari 1915 meddelade att de var beredda att utbilda 200 rekryter för senare insatser i Finland.

Under hösten 1915 utökades truppens styrka till närmare 2 000 man i Lockstedter Lager, drygt 60 kilometer nordväst om Hamburg.

en minnessten på en begravningsplatsMikael Heinrichs
Kartan visar också var gravarna hittas på begravningsplatsen.

De tre övriga jägarna som fått sin sista viloplats på Pargas begravningsplats är jägarlöjtnant Antti Pihlava, jägarfältväbel Gustav Laaksonen och jägarunderofficer Juho Takkunen. Gemensamt för alla fem är att de i något skede varit anställda av Pargas Kalkbergs Aktiebolag.

Trots att jägarrörelsen i sig har upplevts som kontroversiell, inte minst med tanke på de grymheter som förekom i anslutning till det finska inbördeskriget 1918, är det också odiskutabelt att jägarnas insatser bidragit till Finlands självständighet. Såväl under oroligheterna 1917 som under vinter- och fortsättningskrigen 1939–1944.

Jägargeneral Axel Erik Heinrichs samt jägaröverstarna Jarl Anton Bertel Heinrichs och Karl Gunnar Heinrichs var skribentens morfars farbröder. Jägaröverste Olof Heinrichs var skribentens morfarsfar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter