Förflytta dig till innehållet

Årets Aboagora utforskar krig ur olika perspektiv – inleds på onsdag

Kajsa Göransson
kvinna med mörkt långt hår och rutig skjorta
Bland årets huvudtalare finns Thella Johnson, svensk-finsk författare och journalist vars debutroman ”Fred” berör fred efter krig i en finsk familj.

Vetenskaps- och konstevenemanget Aboagora ordnas den här veckan, onsdag till fredag, i Sibeliusmuseum i Åbo. I år kommer Aboagora att utforska krig ur en rad olika perspektiv.

Årets tema är Mars, krigsbringaren, och bland årets huvudtalare finns Thella Johnson, svensk-finsk författare och journalist vars debutroman ”Fred” berör fred efter krig i en finsk familj.

Romanen berättar om tre generationer av en finsk familjs liv efter kriget.

Aboagoras huvudtal, Agoras, är gratis och öppna för alla.

Johnson talar på avslutningsdagen, fredag den 30 augusti.

Krigiska ljud och tystnader

Agoran inleds på onsdag den 28 augusti och då innehåller den krigiska ljud och tystnader från författaren, forskaren och sångerskan Susanna Hast och forskaren Noora Kotilainen .

Hasts och Kotilainens senaste bok ”Sodan pauloissa – Militarismi suomalaisessa yhteiskunnassa” utkom i våras.

Manfred Nowak, generalsekreterare för Global Campus of Human Rights, som ursprungligen var inbjuden till programmet, kan inte delta och ersätts torsdagen den 29 augusti av professor Koen De Feyter från Antwerpens universitet. Titeln på hans anförande är ”The God of War, Palestine, and Emancipatory Human Rights”.

Också konstutställning

Förutom Agora-talen innehåller Aboagoras öppna och kostnadsfria program konstutställningen ”Mars – War Gods and Masculinity” av Paul Krispijn och Nana Blomqvist om förhållandet mellan maskulinitet och krig på Kloster-Mellangatan, och Love Antells XR-installation ”Friday evenings at six o’clock” vid Åbo stads minnesmärke för röda fångar ”535” på Tranebrunnsplan.

Det krigiska temat Mars, the Bringer of War är inledningen på Aboagoras nya temahelhet The Planets. Temahelheten är inspirerad av Gustav Holsts (1874-1934) orkesterserie Planeterna och pågår fram till 2030. De sju satserna i Holsts berömda komposition har fått sina namn efter planeterna i vårt solsystem och de mytiska gudar som förknippas med dem.

Mars ur olika synvinklar

I Aboagora utforskas de teman som planeterna anger på ett tvärvetenskapligt och interdisciplinärt sätt ur olika perspektiv. Presentationerna, panelerna och workshopparna vid årets evenemang kommer att behandla frågor som mänskliga rättigheter, återbyggnad efter krig och fred, krigets ljud, krigsmonument, krigets inverkan på naturen och framtiden efter krig.

Programmet tar också upp Mars som himlakropp, dess astronomiska egenskaper och musikaliska frekvenser, och litterära bildspråk kopplade till Mars.

Började under kulturhuvudstadsåret

Aboagora är en mötesplats för forskare och konstnärer, en möjliggörare av samarbete och ett utrymme för nytt skapande. Projektet lanserades under Åbo kulturhuvudstadsår 2011 och är nu en pionjär inom området vetenskap och konstsamarbete.

Aboagora arrangeras av Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo Konsthögskola, Stiftelsen för Åbo Akademi och Turun Yliopistosäätiö.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter