Tidigare Pargaschef missnöjd med stadens personalpussel – anser att det strider mot lagen

Pargas stads före detta förvaltningschef Hanna-Maria Grandell vill att Pargas stadsstyrelse omprövar sitt beslut att dra in hennes tjänst.
Hon degragerades till välfärdskoordinator på styrelsemötet den 17 juni. Samtidigt sjunker hennes lön. När hon anställdes den 27 september 2021 var hennes lön 5 623 euro, som välfärdskoordinator får hon 3 850 euro.
Tjänsterna som förvaltningschef och ekonomichef har istället slagits ihop. Petra Palmroos, före detta ekonomichef i Pargas, fick tjänsten och blev samtidigt chef för avdelningen för koncerntjänster.
Intervjugrupp anser Palmroos vara lämpligast
I sin begäran om omprövning av beslutet säger Grandell bland annat att hon borde ha blivit erbjuden tjänsten som förvaltnings- och ekonomichef och att stadsstyrelsen inte beaktat hennes meriter.
I sitt svar till Grandell skriver stadsstyrelsen att en arbetsgrupp bestående av stadsstyrelsens ordförande Gilla Granberg (SFP), andra vice ordförande Markku Orell (Saml), stadsdirektör Tom Simola och personalchef Eija Kajanti intervjuat både Grandell och Palmroos.
På basis av intervjuerna och en jämförelse av meriterna anser stadsstyrelsen att Palmroos är lämpligast som förvaltnings- och ekonomichef.
På sitt möte på måndagen avslog styrelsen därför Grandells omprövningsbegäran.
Grandell vill att flera av styrelsens beslut omprövas
Grandell är också missnöjd med att hon inte blev erbjuden tjänsten som näringslivschef trots att hon anmält sitt intresse.
Hon hade redan tagit emot tjänsten som välfärdskoordinator då stadsstyrelsen den 17 juni beslöt att tillsätta näringslivstjänsten senare i höst. Därmed avslår stadsstyrelsens Grandells omprövningsbegäran.
Motiveringarna i Grandells begäran om omprövning av beslutet att tillsätta tjänsten som sysselsättningschef är de samma som ovan.
Hon anmälde sitt intresse och uppfyllde behörighetsvillkoren. Styrelsen avslår också den omprövningsbegäran. Tjänsten som sysselsättningschef har ännu inte tillsatts.
Grandell fick inte heller tjänsten som skärgårdsutvecklare. I stället var det den tidigare livskraftschefen Maria Leppäkari som fick tjänsten.
Grandell anser bland annat hon var mer kompetent än Leppäkari och att styrelsen inte jämfört deras meriter. Därför borde hon ha valts till tjänsten.

Styrelsen skriver i sitt svar till Grandell bland annat att kriterierna för en skärgårdsutvecklare är kompetens, ett starkt intresse för upgiften och en genuin vilja och motivation att utveckla verksamheten och leda sin personal.
Leppäkari anses därför vara lämpligast för uppgiften och styrelsen avslår Grandells begäran om omprövning.
Någon omprövning av beslutet att utse välfärds- och fritidschef ( Ann-Sofi Isaksson ) blir det inte heller.
Gällande besluten om omplaceringar säger Grandell att de är lagstridiga.
Enligt henne har staden försummat sin omplaceringsskyldighet och hon borde ha blivit erbjuden någon av tjänsterna som ekonomi- och förvaltningschef, näringslivschef, sysselsättningschef eller välfärds- och fritidschef.
Fastighetschefen sades upp
Också den tidigare fastighetschefen Seppo Pihl har lämnat in en begäran om omprövning av beslutet att dra in hans tjänst.
Enligt ett beslut av stadsdirektör Tom Simola sades Pihl upp den 18 juni. Styrelsen motiverar uppsägningen bland annat med att man utrett möjligheterna att erbjuda Pihl en annan tjänst, men att någon sådan möjlighet inte fanns.
Styrelsen säger också att den har haft både ekonomiska och produktionsmässiga grunder för uppsägningen.
Istället för en fastighetschef har Pargas nu en teknisk chef i Matias Jensén .
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.