Förflytta dig till innehållet

Unik kombination av business och miljökunskap möttes för havets väl i Kasnäs – ”Där det finns en vilja finns det en väg”

Emilia Örnmark
Två män talar framme i ett konferensrum
A'Pelago-grundarna Patrik Anckar och Timo Ketonen öppnar årets businessevent för skärgården.

En positiv och motiverad anda råder i det fullpackade konferensrummet i Kasnäs på torsdagsmorgonen. Näringslivsforumet ”A’Pelago Initiative 2024” med sina mer än 120 deltagare, drygt 15 av dem talare, har precis kört i gång.

Deltagarna – businessfolk, förändringsskapare, forskare och investerare – förenas här i tanken om att det är dags att börja göra saker annorlunda för att återta havet och återställa dess biologiska mångfald.

åhörarskara i ett konferensrumEmilia Örnmark
120 personer fick plats på A’Pelago Initiative i Kasnäs och evenemanget har varit slutsålt redan en längre tid.

ÅU får efter de första föredragen en snabb pratstund med Timo Ketonen, medgrundare i företaget A’Pelago.

– Det har börjat bra! Här finns god energi och målmedvetenhet. Här kombineras forskning och miljö med ekonomiska lösningar, säger han.

Just kombinationen av miljökunskap och näringsliv uppskattas av flera deltagare som ÅU byter några ord med – vinklingen känns unik och fräsch.

Arrangören A’Pelago har tagit rollen att föra samman inflytelserikt folk för att jobba för havet och skärgården. Initiativtagarna ser att förståelsen för problemen ökar och därmed föder en kollektiv vilja.

Återta havet

Årets tema under de två dagarna i Kasnäs är ”Reclaiming the Sea – Rethinking Business” (ungefär: Återta havet – tänka om affärsstrategier).

– I Kasnäs är vi tacksamma att få vara värd för ett viktigt evenemang, säger hotellchef Tanja Liljeqvist till ÅU.

Hon ser det som viktigt att temat Skärgårdshavet diskuteras precis nu.

Kommundirektör Erika Strandberg höll välkomstord för Kimitoöns del och säger till ÅU att evenemanget är ett fint initiativ som kombinerar företagsamhet med Skärgårdshavet.

två kvinnor i en sal med mötesdeltagareEmilia Örnmark
Tanja Liljevist, hotellchef i Kasnäs och Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg fungerade som värdar från Kimitoöns sida.

”Då vi inser att vi är problemet är det möjligt att hitta en lösning”

Förmiddagen bjöd på diverse faktapaket bland annat om Skärgårdshavets tillstånd, om anpassningsförmåga och om gemensam innovation.

Först ut av föreläsarna var Helcoms specialrådgivare Jannica Haldin. Liksom Åbo Akademis marinbiolog Anna Törnroos-Remes stakade hon ut Skärgårdshavets grundproblem som övergödning, förlusten av biologisk mångfald samt effekter av klimatförändringen.

– Det här är inte något som händer oss, utan något vi orsakat, poängterar Haldin.

Nu är det alltså hög tid att åtgärda det vi har ställt till med och dessutom undvika att ställa till ytterligare problem.

– Då vi inser att vi är problemet är det möjligt att hitta en lösning, fortsätter Haldin.

Några personer står frame i ett konferensrumEmilia Örnmark
Talarna Anna Törnroos-Remes, Luis de Miranda, Leonard Breukers, Jannica Haldin, Erika Strandberg och Stefan Lindström inledde evenemanget fråm till den första kaffepausen.

Viljan påtaglig bland deltagarna

En grundtanke föreläsare och arrangörer ständigt återkom till var ”If there is a will, there is a way” – finns det en vilja så finns det en väg. Metoder som samarbete, gräsrotsaktivitet och långsiktigt tänkande stod högt i kurs bland dagens talare.

Också A’Pelagos Patrik Anckar återkom till grundtanken i sin pratstund med ÅU och säger att viljan är påtaglig bland årets deltagare.

– Nu gäller det att veta hur vi tar till åtgärder. Vi kommer att få höra hur större företag har gjort – det finns alltså exempel, säger han.

A’Pelago ser att företagen har en nyckelroll i att påverka framtiden i en mera hållbar riktning.

Uppskattad vinkling och hett tema

En av dagens deltagare, Nordeas Fredrik Lindblom (enhetschef på företagarnas bank i Egentliga Finland) berömmer evenemanget så här långt för ett högaktuellt och intressant innehåll.

– Också på banken är det här aktuellt. Alla företag jobbar i dag för hållbarhet. Redan i flera år har hållbarhetsdiskussionen ingått i våra finansieringssamtal med företagen. Så gott som alla små företag beaktar hållbarhet, vilket har överraskat mig, säger Lindblom.

man med en kaffekopp framför en ingångEmilia Örnmark
Fredrik Lindblom från Nordea uppskattar det högaktuella temat.

För Saija Saarni, forskare vid Åbo universitet, är faktadelen om Skärgårdshavet vardagsmat.

– Men näringslivets synvinkel på frågorna är ny för mig. Den är intressant och speciell för en forskare, säger hon.

Saarni ingår i ett gäng på cirka tio personer från universitetets program Digital Waters Flagship.

Kvinna utanför en konferensanläggningEmilia Örnmark
För Saija Saarni från Åbo universitet är näringslivets synvinkel på miljöfrågor ny.

Med Jurmoanknytning bekanta Patrik Bengtfolks är här för sitt intresse för Skärgårdshavets framtid, men också i sin roll som arrangör av Skärgårdens Bokfest på Jurmo. Till bokfesten hoppas han på input, kanske i form av tips på föreläsare.

– Skärgårdshavet och miljöproblem engagerar mer och mer. Det gäller att gå till sig själv och inse att problemet finns hos oss själva.

Man utomhus. Flera personer syns på en asfaltplan i bakgrundenEmilia Örnmark
Patrik Bengtfolks är här för sitt stora intresse för Skärgårdshavets framtid.

Om skärgårdsturismen säger han att det gäller att få situationen att fungera även om turisterna blir allt fler. Han nämner i sammanhanget Jurmos problem med de stora mängderna toalettavfall från besökare som Yle rapporterat om.

Konferensanläggning/badhus från utsidan. Emilia Örnmark
A’Pelago Initiative ordnas i Kasnäs – en enligt arrangören mycket passande plats där man kan lita på att arrangemangen fungerar.

A’Pelago fortsätter på fredag

A’Pelago Initiatives andra dag ska ägnas till pitchar av de företag som deltagit i företagets Accelerator-program.

I fjol arrangerades evenemanget i Korpoström, då för första gången. Årets evenemang var slutsålt redan i början av sommaren.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter