Förflytta dig till innehållet

Norcolour i Pargas ökar produktionen med EU-stöd – kan komma att anställa fler

Jacob Hjortman
Man visar färgprovsbitar
Henrik Granholm, vd för Norcolour i Pargas säger att de har tredubblat produktionen av färgprovbitar.

För den som någon gång valt vilken kulör en vägg ska målas i är färgkartor bekanta. Kartan är sannolikt tillverkad i Pargas där det finns en stor expertis för färgprover.

Norcolour på Mielisholm i Pargas är ledande inom branschen. Med hjälp av EU:s landsbygdsfinansiering har de nu kunnat utöka produktionen av deras specialprodukt: färgprovbitar. Färgprovsbitarna är företagets nisch säger Henrik Granholm, vd för Norcolour.

man visar broschyr med färgproverJacob Hjortman
Alla kulörer nyanserar av Norcolour, då krävs ett tränat öga som granskar kulörerna eftersom den tekniska utrustningen inte alltid ser färger på samma sätt som människan..

– Vi har ett kunnande och en produktionslinje som nog inte existerar någon annan stans i världen, säger han.

Med färgprovbitarna är det lättare att se hur färgen kommer se ut eftersom de är målade på material så som MDF skiva eller trä. Dessutom är de omtyckta av kunderna som ett hjälpmedel att visa upp färgen i butikshyllan, förklarar Granholm.

Med hjälp av stödet har Norcolour investerat i två nya maskiner, bland annat en robot som målar färgprovsbitarna på löpande band, och en utvidgad lagerlokal.

– Det har gjort att kapaciteten för färgprovbitarna har tredubblats. Produktionsprocessen är unik eftersom vi själva utvecklat den.

Färgprovsbitarna är en betydande del av fabrikens omsättning och en stor del av den säljs på export.

färgprovsbitarJacob Hjortman
Spraymålade färgprovsbitar är Norcolours specialitet. En stor del av dem går till export.

Automatisering ersätter inte mänskligt arbete

Arbetet med färgproverna börjar med att Norcolour nyanserar färgerna.

– Här krävs ett tränat öga. Vi har teknisk utrustning som noggrant kan läsa av färgerna men på en del områden uppfattar maskinen inte kulörerna på samma sätt som ett mänskligt öga, till exempel glansighet.

Det gör att varje produkt är ett hantverk. Vill en kund beställa en ny upplaga av samma produkt måste processen börja från början. De kan inte bara öppna en gammal fil och trycka på en knapp för att printa.

– Vår bransch är väldigt svår att skala upp, om vi får fler beställningar betyder det alltid även mer manuellt arbete.

Trots att mycket är automatiserat är det ändå ett stort manuellt arbete bakom produkterna. De målar alltid en kulör åt gången, vilket betyder att alla provbitar eller ark med målade papper manuellt ska sorteras så att slutprodukten innehåller ett prov av varje kulör.

många ark med målade färgproverJacob Hjortman
Efter att pappersproven är målade måste de sorteras för hand så att slutprodukten innehåller en bit av varje kulör.

Många uppfattar det som svårt att avgöra hur färg kommer se ut när den är målad på väggen. Har du tips för hur man ska tänka?

– Olika ljus påverkar hur vi uppfattar färgen. Det är en bra ide att ta in färgprovet i det rum som ska målas och hålla upp det mot väggen. Eftersom provet är målat, och inte tryckt, kommer färgen att påverkas av ljuset på samma sätt.

– Det är också bra att tänka på att kulören oftast uppfattas lite ljusare när den är målad på en större yta. Jag gick själv i fällan att välja en för ljus färg när jag nyligen skulle måla vedboden på sommarstugan.

Svensk arbetskraft lockade till Pargas

Fabriken i Pargas startade på 80-talet när ett norskt bolag expanderade till Finland.

färgprover i butikshyllaJacob Hjortman
Färgprover i en järnhandel i Åbo.

– Färgtillverkare i Finland var tidigt ute med att erbjuda kunder möjligheten att blanda färgkulören i butiken. Därför såg man ett behov av färgkartor i Finland.

Mielisholm valdes som plats tack vare de stöd som fanns för att bygga en fabrik i skärgården. Att arbetskraften var svenskspråkig underlättade även för norrmännen.

Fabriken bytte ägare till det norska företaget Norcolour 1994. I år firar Pargasfabriken 30 år som Norcolour. Landsbygdsstödet har möjliggjort stora investeringar på ön även tidigare. Norcolour fick stödet 2009 och 2017. Granholm uppskattar att de investerat 2,5 miljoner euro på Mielisholm de senaste 15 åren.

Jacob Hjortman
Norcolours kunder använder produkterna för att visa upp sin målarfärg. Dessa målade lappar är tillverkade av Norcolour och kallas kulörchips.

Just nu jobbar 21 personer i fabriken i Pargas, och Granholm tror att de kan få behov av att anställa fler. Läget bakom en färjlinje gör att de föredrar att anställa lokal arbetskraft.

– Det är en vinn-vinn situation att vi kan erbjuda arbetsplatser till de som bor här, samtidigt är pargas centrum inte långt borta.

Att ha en fabrik med omfattande utlandsexport utan fast vägförbindelse har sällan varit ett problem för Norcolour.

– Ur en säkerhetsaspekt är det perfekt. Vi har inte någonsin haft några problem med skadegörelse eller inbrott. Dessutom har det varit enkelt för oss att köpa mera mark för att bygga ut fabriken eftersom vi inte har andra industrier som grannar.

Ändå oroar Vånofärjan Granholm.

– Jag uppfattar den som mindre pålitlig nu än tidigare då den ofta behöver repareras. Jag väljer att jobba hemifrån de dagar jag ska göra en viktig resa. Jag vill inte riskera att vara fast på Mielisholm när flyget går.

I takt med att produktionen ökat har de även gjort stora satsningar på en miljövänlig produktion.

– För 25 år sedan övergick vi helt till vattenbaserad färg, det var väldigt tidigt för den här branschen. De lösningsmedel som används i traditionell färg är tretton gånger mer effektiv växthusgas än koldioxid. Med en årlig åtgång på 20 000 till 30 000 liter färg är det här et stort steg i rätt riktning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter