Det finns en tanke bakom avgiftsbelagda toabesök – ÅU testade allmänna toaletter i Nagu

Alla har vi varit där. Plötsligt vrider det till i magen eller barnet behöver kissa. Så här i semestertider och på främmande ort kan det ibland vara riktigt utmanande att hitta en allmän toalett.
Visst, det finns toaletter på de flesta kaféer och restauranger, men då förutsätts det oftast att man är betalande kund på etablissemanget för att man (åtminstone med gott samvete) ska få använda den.
I övrigt brukar det ofta finnas allmänna toaletter i köpcenter och bibliotek, men köpcentren står inte precis vägg i vägg i skärgårdskommunerna – och biblioteken kan mycket väl ha sommarstängt.
I Pargas finns det faktiskt allmänna toaletter i alla fem kommundelar.
Blev en snackis då ändringen infördes
En diskussion kring de allmänna toaletterna blossade tidigare i juli upp i en Facebook-grupp med fokus på Nagu, där man bland annat ondgjorde sig över det faktum att toaletterna är avgiftsbelagda.
De två allmänna toaletterna i Nagu som är tillgängliga dygnet runt med ett telefonsamtal som kostar en euro och faktureras på din mobilräkning finns precis vid turistinformationen i gästhamnen och i anslutning till torgbyggnaden Kajutan i södra hamnen. Där finns också en helt avgiftsfri allmän toalett i själva torgbyggnaden, den är dock öppen endast under Kajutans öppettider.

Jasmine Biström som arbetar i turistinformationen i Nagu bekräftar att det varit en del diskussion kring de allmänna toaletterna.
– Några direkta klagomål har vi ändå inte fått, utan det har då främst handlat om folk som vänt vid dörren då de sett skylten om att toaletten i fråga är avgiftsbelagd.
Hon konstaterar att det är rätt allmänt med avgiftsbelagda allmänna toaletter också på annat håll.
Som jämförelse kan det konstateras att Åbo har sammanlagt nio allmänna toaletter sommartid, vintertid är de sex till antalet. De tre toaletter som endast är öppna under sommaren, varav en är ett torrdass, är avgiftsfria, medan de övriga är avgiftsbelagda.
I Helsingfors finns det 52 allmänna toaletter, vilka samtliga är avgiftsfria. Helsingfors stad lägger årligen ner 1,5 miljoner euro på underhållet av de allmänna toaletterna som enligt staden städas 1–3 gånger om dygnet.
Kan bli problem med vissa mobilabonnemang
Ett problem med mobilräkningsfaktureringen är att vissa mobilabonnemang kan ha en spärr för avgiftsbelagda servicenummer, vilket i sin tur gör det omöjligt att ringa öppningsnumret.
– Personligen tycker jag att hela ståhejet kring avgiften är överdriven. Däremot förstår jag om det av någon anledning inte fungerar att ringa numret, vilket vi faktiskt under sommaren märkt att inte lyckas från en del tyska mobilabonnemang.

Allmänna toaletter i alla kommundelar
I Pargas kommundel finns i nuläget två avgiftsbelagda allmänna toaletter, båda med skötbord och den ena som anpassad toalett, i anslutning till Centris äventyrsgolf i Centralparken som också fungerar som turistinformation sommartid. För äventyrsgolfens kunder är de gratis.
I Korpo finns en allmän toalett i nedre våningen av stabshuset, i närheten av ungdomslokalen Gluggen. I Houtskär hittas den allmänna toaletten i byggnaden mitt på torget och i Iniö finns en allmän toalett (också avgiftsbelagd) i anslutning till gästhamnen.
Vandalismen försvunnit nästan helt
Turismchef Benjamin Donner konstaterar att konceptet med de avgiftsbelagda toaletterna fungerat bra och att vandalismen minskat – eller i själva verket försvunnit helt – i och med att de gjorts avgiftsbelagda.
– Det här arrangemanget gör samtidigt att vi kan hålla de allmänna toaletterna öppna dygnet runt och året om samt att de hålls fräscha då de städas regelbundet.
Goda betyg i ÅU:s test
ÅU testade toaletterna i Nagu och kan konstatera att de fungerar alldeles utmärkt. Ungefär tio sekunder efter automatsvaret på servicenumret surrar det till i dörren och den lilla, gröna lampan tänds.
Båda toaletterna är väldigt fräscha, åtminstone så här en tisdagseftermiddag, och dessutom rymliga.
Skyltningen och instruktionerna för hur de fungerar är också tydlig och finns på tre språk: svenska, finska och engelska.


Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.