1 638 kilometer och 156 fågelarter senare: Dalsbruksparet Kunttu är klara med kartläggningen av kustens fåglar

För vildmarksguide Sanna-Mari Kunttu hade det länge varit en dröm att paddla runt hela den finska kusten och se hela skärgården.
Nu har hon uppfyllt sin dröm tillsammans med maken, skärgårdsekologen Panu Kunttu. Till vardags bor paret i Dalsbruk på Kimitoön.
Resan gick längs så gott som hela den finländska kusten, från Vederlax nära Kotka till Torneå i Lappland.
– Då vi fick idén att vi kunde kombinera paddlingen med fågelforskning tänkte vi att nu gör vi det här, säger Sanna-Mari.
Idén kom för två år sedan. Förberedelserna har tagit mycket tid.
– Det började med att jag planerade rutten enligt de butiker och gästhamnar som finns. Att man måste fylla på vattenlagret var femte dag är en begränsande faktor, säger Sanna-Mari.
Också andra saker behövde tas i beaktande.

– Jag kollade var det finns särskilt få fågelobservationer, och var vi behövs för fåglarnas skull. Vi fick planera enligt var vi behövdes och vad som var realistiskt att genomföra, säger Panu.
72 dagar lång paddlingsresa
Resan började den trettonde maj. Sammanlagt har paret spenderat 72 dagar i kajaken. ÅU:s reporter träffar dem dagen efter de kommit ner från Torneå.
– Det bästa har varit att se hela mångfalden som kustlinjen och skärgården bjuder på, säger Sanna-Mari.
– Att se hur fågelbeståndet förändras på olika ställen har varit intressant. Det är ju fåglarna som vi har paddlat för, säger Panu.
För båda har resan känts meningsfull.
– Det har varit fint att ge något tillbaka till naturen, då naturen har gett oss så mycket, säger Sanna-Mari.
Både negativa och positiva nyheter
Att uppmärksamma fåglarnas läge var en viktig del av resan och de har observerat 156 fågelarter längs kustremsan.
– Det visar nödvändigtvis inte hur fåglarna mår. Vi kanske ser fåglar, men märker inte att beståndet minskar. Därför behövs forskning, säger Sanna-Mari.
Enligt parets observationer har flera arter lidit av bland annat av övergödning, klimatförändringen och den ökade sjötrafiken.
– Hussvala, roskarl, svärta, vigg och silltrut är exempel på fågelarter som tidigare har varit vanliga i skärgården men som nu har minskat, säger Panu.
Det finns också exempel på en positiv utveckling.

– Trana, sångsvan, snatterand, vitkindad gås och grågås har alla ökat. Det är en glädjande nyhet att åtgärder för att beskydda fågelarter har varit effektiva, säger Panu.
Det skulle behövas mera naturskyddsområden och restaurering av naturen för att skydda fågelbeståndet. Flera utrotningshotade fåglar borde också fridlysas, säger Panu.
”Vi skulle faktiskt ha velat fortsätta resan”
Projektet har gått utan större problem, eftersom båda två har en lång erfarenhet av liknande resor. Särskilt i Bottenviken var det svårt att ta sig fram eftersom kustlinjen där är så öppen.
– Där var vi tvungna att vänta på ett lämplig tillfälle att fortsätta vidare. Vi satt till och med fast i tre dagar eftersom vindarna var så hårda, säger Panu.
De har också fått tampas med utmaningar under färden.
– Bådas madrasser gick sönder och jag var tvungen köpa en ny under resan. Också solglasögon och brännaren i vårt friluftskök gick sönder, säger Sanna-Mari.
Kajakerna är fortfarande hela, trots flera mindre smällar.
– Utanför Jakobstad gick Sanna-Mari på grund. Det lät ganska farligt, men inget desto värre hände, berättar Panu.
Båda två är nöjda efter de 72 dagarna till havs.
– Vi skulle faktiskt ha velat fortsätta resan, men tyvärr hade vi ingen tid för det, säger Sanna-Mari.

De sista dagarna av resan spenderades på svensk mark.
– Hela åtta kilometer var vi på svenska sidan. Det fanns ingen tältplats på finska sidan, berättar Sanna-Mari.
Resan är knappast den sista
Nu fortsätter jobbet med att gå igenom observationsmaterialet och föra in det i databaser. Det är forskare vid Helsingfors universitet som ska göra noggrannare analyser.
Det här blir knappast den sista resan.
– Det är klart att vi ska fortsätta med att utforska skärgårdsmiljön. Det har vi gjort tillsammans redan i femton år, säger Panu.
Mycket blev dessutom ännu osett under resan.
– Vi bestämde att vi ska återvända speciellt till Kvarken, säger Sanna-Mari.
Samarbetet mellan paret har fungerat bra under kajakresan.
– Det har alltid varit en del av vårt liv tillsammans. Jag är vildmarksguide, så jag tar mera ansvar för säkerhet och utrustning, medan Panu tar ett större ansvar för forskningen.
– Det är en lättnad att kunna lita på varandra. Vi har full tillit till den andras expertis och bedömningsförmåga, säger Panu.
Paret upplever både vemod och lättnad efter resan.
– Reselivet blev det nya normala under en så här lång tid. Nu känns det lite konstigt att igen leva inom fyra väggar och jobba vid datorn, säger Sanna-Mari.
Uppdatering: 26.7 kl. 16.08: Antalet fågelarter hade blivit fel i en av bildtexterna. Rätt antal fågelarter som paret observerade är 156.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.