Förflytta dig till innehållet

Auras invånare lockas av lugnet och naturen – finns saker att göra för ungdomar också

Det är inte mycket folk ute på gatorna när jag stiger ut ur bilen vid S-market i Aura, antagligen på grund av det regniga vädret. Bilar och lastbilar åker ändå aktivt genom kommunen, och många gör också ett stopp i någon av matbutikerna i området.

Aura ligger ungefär 25 minuter nordost om Åbo, och är den näst minsta kommunen i Egentliga Finland sett till ytan. Som namnet antyder ringlar sig Aura å rätt igenom området, och antagligen är det just därför som Aura marknadsför sig som den levande strömmens kommun.

Rondell i AuraLinn Schönberg
Rondellen omringas av en butik, aktivitetshuset Auraamo och en bank.

Kommunen består av två olika delar. När man svänger in till Aura från Riksväg 9 kommer man till området som heter Asemanseutu. Det är Aura centrum, och här finns helt klart den största delen av kommunens service.

Här finns bland annat butiker, daghem, en skola, en fotbollsplan och en pizzeria. Här rör sig också majoriteten av personerna som är ute den här dagen.

Förflyttar man sig ungefär sex kilometer söderut kommer man till den andra delen av Aura som heter Prunkkala. Här ligger bland annat Aura kyrka, som är en av sevärdheterna i kommunen.

Linn Schönberg
Seija Koivusaari och Jorma Leppänen trivs i Aura och rekommenderar området till andra.

Lugnet lockar

Många av invånarna trivs i området tack vare lugnet och att det är nära till naturen. Det är förståeligt, eftersom kommunen omringas av vackra åkrar och mycket skog. Seija Koivusaari och Jorma Leppänen har bott i Aura i fem år.

– Det är ett lugnt och trevligt ställe att bo på, och vi gillar den lantliga känslan som finns här. Det är också nära till Åbo om man behöver ta sig dit, säger Leppänen.

Det är ett lugnt och trevligt ställe att bo på, och vi gillar den lantliga känslan som finns här.

Jorma Leppänen

Vad brukar ni göra här på fritiden?

– Vi är ofta ute i naturen och joggar eller promenerar. Vi brukar också plocka mycket bär och svamp, säger Koivusaari.

Annemari VuohijokiLinn Schönberg
Annemari Vuohijoki bodde i Aura som yngre, men flyttade senare till Kyrö där hon bor nu.

Familjevänligt område

På andra sidan vägen stöter jag på Annemari Vuohijoki, som bodde flera år i Aura som yngre. Hon var tvungen att flytta på grund av sitt arbete.

– När jag bodde här var det riktigt trevligt. Jag skulle kunna tänka mig att flytta tillbaka i framtiden, säger hon.

Aura skyltLinn Schönberg
Den stora skylten visar att vi kommit till Aura.

Vuohijoki tycker Aura är ett bra bostadsområde för barnfamiljer. Enligt henne har Aura all den service som kan behövas för en familj, och dessutom finns det mycket att göra för barn och ungdomar.

– Det finns umgänge och möjligheter till hobbyer här. Det finns bland annat en fotbollsplan, frisbee golf och skolan såklart.

En äng i AuraLinn Schönberg
I Aura finns en hel del ängar och skog bland husen.

En bra plats för företagare

I kommunen bor närmare fyratusen personer, varav en klar majoritet är finskspråkiga. Några svenskspråkiga bor ändå här, och en av dem är Heidi Ahlgren som driver loppmarknaden Auran Aarteet.

Hur är det att vara företagare i Aura?

–Det har blivit bättre och bättre. Vi samarbetar mycket med kommunen, andra företagare och olika organisationer. Vi har en hel del kunder året om, men på sommaren är det många turister på genomresa som gör ett stopp och besöker loppisen, säger hon.

Heidi AhlgrenLinn Schönberg
Om somrarna kommer det nya kunder till Heidi Ahlgrens loppis när turister åker igenom kommunen.

Ahlgren har bott i Aura sedan 2006. Hon berättar att hon har pendlat mycket mellan Åbo och Aura, men att hennes döttrar har gått i byskolan i Aura för att slippa pendlandet.

– Jag tycker det har varit ett väldigt bra ställe att bo på. Barnen har haft sina hobbyer här och det finns mycket att göra. Jag bor ute på landet men kan enkelt cykla in till centrum när jag till exempel ska till jobbet, banken eller biblioteket.

Är det något som saknas här?

– Det har talats mycket om att det borde finnas ett tåg som går mellan Åbo och Aura. Förutom det skulle det underlätta om det gick en Fölibuss hit från Åbo.

Heidi Ahlgren i sin loppis.Linn Schönberg
Heidi Ahlgren har drivit Auran Aarteet i elva år.

Ahlgren är aktiv inom flera föreningar i Aura. Hon sitter i styrelsen för Auras företagare, och har även grundat en klubb för tvåspråkiga i kommunen, för att förena de svenskspråkiga i området.

Alla känner alla

Efter att ha promenerat runt och sett mig omkring i byn ett tag får jag uppfattningen att Aura är en plats där alla, mer eller mindre, känner alla. Ahlgren bekräftar min känsla.

– Det stämmer att alla känner varandra. Men nya invånare är alltid välkomna. Jag rekommenderar Aura för folk som tycker om lugn och ro och som inte störs av att köra 20–25 minuter för att ta sig till Åbo.

AuraamoLinn Schönberg
Aktivitetshuset Auraamo fungerar som ett slags vardagsrum för Aurabor.

Ett vardagsrum för Aurabor

Jag lämnar loppisen och fortsätter min upptäcktsfärd längre in i byn. Då får jag syn på en färggrann byggnad som heter Auraamo. Auraamo är ett aktivitetshus för Aurabor dit man till exempel kan komma och umgås, spela spel eller leka.

Här kan också företagare hyra popup-stationer gratis för att testa hur det är att driva en närbutik. När jag går in i huset är det ingen där, men det är fint inrett med mycket färger överallt. På väggen finns också en anslagstavla där man kan se vad som händer i kommunen.

Auraamo har en färggrann inredningLinn Schönberg
Auraamo är trevligt inrett med mycket färger. Här kan man umgås eller spela spel.

I området finns främst villor, men några höghus finns också. Här och där finns en del övergivna byggnader.

Aura centrum är ganska litet, och det tar inte särskilt länge innan jag har sett det mesta av det som finns där. Från centrum åker jag vidare mot Prunkkala för att se Aura kyrka.

Kyrkan ligger längs med en idyllisk landsväg, och omringas av vackra åkrar. Den är byggd i trä och runtom finns en vacker begravningsplats.

Aura kyrkaLinn Schönberg
Aura kyrka ligger ungefär fem kilometer utanför Aura centrum.

Ska locka fler invånare

Som alla andra små kommuner i Egentliga Finland önskar sig Aura fler invånare. Auras kommundirektör Terhi Källi säger att det finns flera saker som ska locka nya invånare till kommunen.

– Auras styrkor är det goda läget och förbindelserna. Det är ett billigare bostadsområde än de stora städerna, och det finns bra service för familjer. Det finns också bra förutsättningar för ett aktivt liv och motion.

AurajoentieLinn Schönberg
Aurajoentie är en trevlig landsväg som går att upptäcka på cykel eller med bil.

Vad borde man se och uppleva när man kommer till Aura?

– Auras kvällstorg som ordnas varje tisdag under sommaren vid Auraamo. Man kan också ta en cykeltur längs Aurajoentie och uppleva vyerna och sevärdheterna. Den 25 augusti ordnas även Kulturrallyt på Aurajoentie, säger Källi.

Aura

  • Aura kommun grundades år 1917 och är därmed lika gammal som Finland.
  • Tidigare hörde Auras två delar till Pöytis och Lundo, men slogs senare samman till en kommun som fick namnet Aura.
  • Kommunen är endast 95,6 kvadratkilometer stor och är därmed den näst minsta i Egentliga Finland sett till ytan.
  • Längs med Aura å i Aura har det hittats många stenåldersfynd.
Aura åLinn Schönberg
Utsikten från bron över Aura å är vacker.

Du hittar de övriga delarna av vår sommarserie här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter