Förflytta dig till innehållet

Populärt med självplock av hallon – ”Varje sommar har vi tusentals plockare”, säger bärodlare

Linn Schönberg
Riitta Metsola vid hallonbuskarna.
Riitta Metsola driver Mäki-Heikkiläs gård i Rusko, som erbjuder självplock av olika bär.

På Mäki-Heikkiläs gård i Rusko är det redan fullt av liv trots att det bara är morgon. Kunder väller in en efter en, och alla är här av samma orsak: plocka hallon.

De första frilandshallonen har börjat mogna, vilket betyder att hallonsäsongen är i full gång. Mäki-Heikkiläs gård är en av de få i Åboregionen som erbjuder självplock av trädgårdshallon.

Bärplockare på väg ut bland hallonbuskarna.Linn Schönberg
Att plocka hallon själv är populärt. Mäki-Heikkiläs gård lockar hundra plockare om dagen.

– Självplock av hallon är väldigt populärt. Varje sommar har vi tusentals personer som kommer hit och plockar, och varje dag har vi runt hundra plockare, säger Riitta Metsola som driver gården.

Metsola berättar att det är allt från barnfamiljer till äldre personer som kommer för att plocka.

Oili Aimonen och Markku Leppänen står och plockar hallon.Linn Schönberg
Oili Aimonen och Markku Leppänen är ivriga hallonplockare. De strävar efter att plocka bär själva varje år.

”Hallon är bara så himla gott”

Bland de höga hallonbuskarna står Markku Leppänen och Oili Aimonen från Åbo och plockar för fullt. De har redan fyllt flera askar.

– Hallon är bara så himla gott. Vi har redan plockat blåbär i år, men vi måste få hallon också, säger Leppänen.

Varför väljer ni att plocka själva istället för att köpa bär i butiken?

– När man plockar själv så vet man vad man äter. Så är det också kul att plocka själv.

Leppänen och Aimonen strävar efter att åka iväg och plocka bär varje år. En del av bären som de plockar nu ska de äta färska, och resten ska de frysa in till senare.

En ask med hallon.Linn Schönberg
För att få komma och plocka ska man boka en tid på gårdens webbsida. När man plockar får man en egen rad bland buskarna där man får plocka sina hallon.

Bättre skörd i år än i fjol

Hallon är väldigt känsliga för regn men trots en något blöt sommar har årets skörd lyckats bra.

– Hallonskörden verkar bli riktigt bra i år. Vädret är lite ostadigt just nu men kvaliteten på bären ser ändå bra ut. Under våren var det väldigt kallt och då var vi rädda för att det skulle försämra skörden, men bären mognade fint ändå. Det ser mycket bättre ut än i fjol, säger Metsola.

Hallonbuske.Linn Schönberg
På Mäki-Heikkiläs gård odlas endast hallon av sorten Muskoka, som inte störs av den finländska kylan.

På Metsolas gård får man också plocka blåbär, svarta och röda vinbär samt krusbär. Hallonen är ändå de populäraste. Alla hallon på gården är av sorten Muskoka som härstammar från Kanada.

– Jag har testat några andra sorter förr, men Muskoka är helt klart den mest passande sorten för självplock. Den klarar av vintern bra så den passar det finländska klimatet, säger Metsola.

Skördetiden är höjdpunkten på året.

Riitta Metsola, bärodlare

Att driva en bärodling kräver mycket arbete, men Metsola säger att det är värt det.

– När man ser resultatet av det hårda arbetet och att kunderna är nöjda så är det ett givande jobb. Skördetiden, alltså den här tiden, är höjdpunkten på året, säger hon.

Hallon i en ask.Linn Schönberg
När man plockar hallon fyller man så många askar man vill. Kilopriset för hallonen är tolv euro.

Hälften så billigt att plocka själv

På Mäki-Heikkiläs gård är kilopriset för hallon tolv euro. Enligt Metsola är det stor prisskillnad mellan frysta hallon i matbutiker och hallon som man plockar själv.

– Det är absolut lönsamt att plocka själv. Det är dubbelt så dyrt att köpa färdigt plockade inhemska hallon. Förutom det får man en trevlig upplevelse på köpet när man kommer och plockar själv.

ÅU kollar upp priserna på frysta inhemska hallon i två matbutiker. De billigaste inhemska hallonen i K-Citymarket ligger på 24,95 euro per kilogram, och i Prisma kostar de 23,95 euro per kilogram.

Vill man ha billigare hallon kan man köpa utländska bär för ett kilopris på 8,58 euro i K-Citymarket eller 8,30 euro i Prisma.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter