Förflytta dig till innehållet

Varg på Åland igen – varg som setts på Seglinge kan vara samma varg som rivit får på Brändö

Alexas Fotos/Pixabay
en varg
Vargen på bilden är inte den varg som setts till på Seglinge.

Jaktförvaltare Robin Juslin har efter vargobservationer på Seglinge nu kunnat bekräfta att det finns varg på Åland igen.

Vargen sågs på en viltkamera i onsdags och är troligen samma individ man tror ha rivit får på Brändö.

Precis före klockan åtta på onsdagsmorgonen fångades något på bild på Michael Söderlunds viltkamera på norra Seglinge.

– Det kan inte vara något än en varg, säger han.

Privat
Vargen som syntes på Seglinge.

Senare under onsdagen kunde jaktförvaltare Robin Juslin bekräfta att det absolut rör sig om en varg och uppmanar de som har tamdjur i området att hålla extra koll på djuren.

– De är mycket olika individer, dessa vargar. Vissa är mer intresserade av tamdjur och andra av vilt, och det är ännu svårt att veta vilket byte den här vargen föredrar.

För två veckor sedan berättade Nya Åland om en misstänkt varg attack på Brändö, där två får hittats döda med riv- och bitmärken.

– Det är sannolikt att det var samma vargindivid som attackerade fåren, säger Juslin.

Men man har ännu inte helt kunnat säkerställa att det är en varg som står bakom attacken.

– Baserat bara på bildmaterial så kan man inte göra en säker bedömning av vad som tagit livet av dem. Det är klart att vargen är en möjlighet men lodjur och hund går inte heller att utesluta helt.

Kan få mer svar via DNA-prover

I februari i år spårades varg på fasta Åland och då fick enheten för jakt- och viltvårdsfrågor in ett flertal tips och bilder. Robin Juslin säger att spåren sinade ut i mars. På frågan om den vargen kan finnas kvar på Åland svarar han att det är möjligt.

– Vi vet ju från förra gången vi hade varg här att det var långa perioder med barmark då de inte alls observerades och då fanns de ju kvar ändå. Genom de DNA-prover vi samlade in så lyckades vi bekräfta att det var samma varg som kom hit på vårvintern 2018 som sedan fälldes under skyddsjakten i december 2019.

Varför kommer de till Åland?

– Sannolikt är det ungvargar som försöker hitta nya revir att etablera sig på, berättar Juslin.

Åbo Underrättelser har tidigare i år rapporterat om ökningen av varg i Åbolands skärgård och att den möjliggjorts av isvintern.

– När de där reviren producerar ungar och de sedan ska söka sig ut och etablera nya revir, då är det klart att vi ligger nära till hands. Särskilt när det ligger havsisar i slutet på vintern och början på våren.

Så det är möjligt att vi får se en ökning i framtiden?

– Absolut. Det var helt väntat att det skulle komma över någon varg i vintras när vi fick sådana här isar. Det räknar vi nog i stort sett med.

– Sedan vargar fredades så har det gått väldigt bra för vargbeståendet, det är helt naturligt att det finns fler vargar nu.

Dålig tid för spårning

Om man får tag på spillning från vargen som syntes på Norra Seglinge så kan man veta vilket revir den utvandrat från.

– Man har bra koll på den finska vargstammen genom DNA.

Juslin säger dock lite uppgivet att den här årstiden råkar vara den sämsta för DNA-spårning, så Åland får nog vänta till hösten för att få veta vilken varg det handlar om, och exakt varifrån den kom.

Vad ska man göra om man ser en varg?

– Man kan försöka dokumentera observationen med säkra spår eller bilder. Sedan får man gärna kontakta oss på landskapsregeringen.

Jack Hancock, Matilda Johansson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter