Rekorddyr kakao och chockhöjning på chokladskatt tynger fabrikör i Billnäs – ”Känns orättvist”

Från Lähettämöbyggnaden i Billnäs transporterades tidigare brukets produkter ut i världen. Sedan ett par år tillbaka är det högklassig choklad som lämnar huset. Billnäs Chocolate Factory har fått en flygande start. Men nu sätter klimatförändringar och regeringsbeslut käppar i hjulen.
Fransmannen Gerald Coniel som grundat Billnäs Chocolate Factory är en glad och pratsam man. Man ser att han trivs i sin chokladfabrik som också är en butik och ett kafé.
– Billnäs fungerar för oss och känns som rätt miljö för artesanprodukter, säger Coniel.
Synergier i bruket
Verksamheten inleddes i Fiskars för fyra år sedan med marmeladtillverkning mest för att han skulle ha någonting att göra. När marmeladförsäljningen tog fart insåg Coniel att det finns en marknad för artesangodis.
– Jag har en god vänd som är en känd chocolatier (chokladmästare, red. anm.) i Frankrike och jag har alltid haft en tanke om att jag skulle vilja lära mig göra choklad.
Under ett besök i Billnäs bestämde han sig för att det är där fabriken ska finnas.
– Jag kontaktade Olli Muurainen och Petri Hiltunen på Billnäs Bruk som var väldigt välkomnande. Det har varit ett fungerande recept i över två år. Vi förser varandra med kunder.

Chokladfabriken uppvisar fina ekonomiska siffror och en rejäl tillväxt. Men nu blir det svårare.
Det här har inte med Billnäs att göra eller ens med konsumenterna – vi finländare äter cirka 6 kilo choklad per person varje år. Det har att göra med ett globalt fenomen. Den globala uppvärmningen med varierande extrema väderförhållanden som följd har haft stora följder för kakaoproducenterna i Afrika. Tre fjärdedelar av kakaon kommer från Elfenbenskusten och Ghana.
– Kakaoodlingen har kollapsat på grund av väderförhållandena och en ny sjukdom som angripit kakaoträden. Odlingarna är inte särskilt utvecklade, det finns till exempel ingen systematisk förnyelse av kakaoträden. Det tar fem år innan ett träd börjar ge frukt.
Drabbar kvalitetschoklad hårdare
Det här har lett till att tillgången har försämrats. I maj och juni fick Coniel bara hälften av den mängd kakao han behövde. Men ännu värre är prishöjningen. Tidigare betalade Coniel 2 000 dollar för 1 000 kilo kakaobönor. Nu kostar samma mängd mellan 8 000 och 10 000 dollar. Ju mer högklassig choklad du tillverkar, desto hårdare drabbas du.
– I finare choklad använder man mer kakao och mindre socker. För billigare choklad är det tvärtom. Å andra sidan har också sockret gått upp med 30 procent, säger Coniel.
Det är de stora pojkarna på aktiemarknaden i New York som vinner på det, inte odlarna själva som dessutom säljer via de lokala myndigheterna.
– Odlarna får fortfarande 500 eller 2 000 dollar per ton. Men de har Facebook fast de bor mitt ute i ingenstans. Jag följer många av dem. De är förbannade och många av dem vill inte sälja så länge de inte får en större del av marknadspriset.
Det känns orättvist. Vår mörka choklad innehåller mindre socker än de flesta bakverk. Men det handlar om ekonomi, inte hälsa
På chokladfabriken i Billnäs kan man smaka på all choklad. Det måste medges att den smakar väldigt gott. Men så är det inte någon bulkvara.
– Vi har högre priser från början i och med att vi använder mycket kakao och inte bara socker.
Därför är regeringens beslut att choklad och godis ska omfattas av den förhöjda allmänna momssatsen på 25,5 procent en dramatisk förändring. Den allmänna momssatsen stiger i september men det är ännu oklart när detta drabbar sötsakstillverkarna.
– Ju senare, desto bättre. Det är ett otroligt beslut att höja momsen från 14 procent till 25,5. Det är 11 procentenheter över en natt! I Frankrike är momsen 5 procent. Det känns orättvist. Vår mörka choklad innehåller mindre socker än de flesta bakverk. Men det handlar om ekonomi, inte hälsa, säger Coniel.
– Det här har aldrig varit någon guldgruva. Och nu blir det ännu svårare. Vi är fyra heltidsanställda här och jag hade hoppats kunna anställa mellan fem och tio personer på heltid och sikta på en omsättning på 1 miljon. Men nu måste jag vara mer försiktig och överväga alla anställningar och investeringar noga. Det är frustrerande när det dyker upp hinder på vägen som man inte hade räknat med. Det här kommer att påverka vår tillväxt.
Ovissheten är värst
Då de ekonomiska förutsättningarna förändras radikalt måste man tänka om. Coniel som har en bakgrund i mediebranschen har skaffat en matprinter som kan trycka logtyper på choklad.
– Det finns en efterfrågan på kundanpassade produkter och marginalerna är bättre.
Man kan minska på storleken på produkterna, till exempelgöra mindre chokladkakor, och ta samma pris. Men det går inte i all oändlighet.
– Det är riskfyllt att vara beroende av en produkt. Därför har vi utökat sortimentet med produkter som inte är renodlade chokladprodukter som te, ostar, olivoljor och hantverk – hälften lokala och hälften internationella. Det här är tegelstenar till en vägg som håller de chokladrelaterade problemen utanför, säger Coniel.
Ovissheten är värst.
– Men det här något vi måste leva med. Och jag gör detta för min passion till arbetet. Chokladtillverkning passar min personlighet. Choklad är inte bara utseende och smak. Det är en blandning av kemi, konst och mat. Man måste förstå hur det fungerar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.