Östersjötumlarna kartläggs – ”Viktigt att allmänheten skickar in observationer”

Nu har det inletts en kartläggning av tumlarpopulationen i Östersjön. Det meddelar Miljöministeriet.
Kartläggningen genomförs inom ramen för ett internationellt projekt som Finland deltar i tillsammans med Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Litauen och Estland.
En motsvarande kartläggning gjordes senast åren 2011–2013. I ett pressutskick framhåller ministeriet att det är ytterst viktigt att få en exakt bild av tumlarens förekomst, för att skyddsåtgärder ska kunna vidtas på rätt sätt. För kartläggningen välkomnar man också allmänhetens observationer.
Ingen vanlig syn
Endast ett fåtal tumlare rör sig i de finska vattnen.
Utifrån den senaste kartläggningen uppskattades tumlarpopulationen bestå av cirka 500 individer, och populationen har klassificerats som akut hotad.
Tumlare påträffas regelbundet på det öppna havsområdet söder om Åland och Skärgårdshavet, och sporadiskt också i kustvattnen från Bottniska viken till Finska viken. I det internationella projektet SAMBAH II som nu inleds undersöker man om tumlarbeståndets storlek eller utbredning har förändrats.
– Ett effektivt skydd av tumlaren kräver ett nära internationellt samarbete, både då det gäller övervakning och åtgärder. Den information vi får i projektet kan användas direkt i skyddsarbetet och kan på så sätt bidra till att förbättra situationen vid den nordliga gränsen av tumlarens utbredningsområde, säger Penina Blankett, miljöråd vid Miljöministeriet i pressmeddelandet.
Rapportera dina observationer
I tillägg till kartläggningen samlar Miljöministeriet och Ålands landskapsregering också in allmänhetens observationer av tumlare.
– Trycket i fråga om användningen av havsområden växer. Den akustiska övervakningen av tumlaren och den kompletterande insamlingen av visuella observationer ger värdefull information för bedömningen av skyddsbehovet och planeringen av skyddsåtgärderna i Ålands havsnatur, säger Maija Häggblom, naturvårdsintendent vid Ålands landskapsregering i pressmeddelandet.
Så känner du igen en tumlare
- Tumlaren hör till världens minsta valarter. Den är cirka 145–160 centimeter lång och väger cirka 50–60 kilo.
- Tumlaren är kort och ganska rund till formen. Den har ett litet huvud och saknar den nos som är kännetecknande för många delfinarter.
- Tumlare rör sig i allmänhet en och en, eller i grupper på några individer.
- Ofta förväxlas tumlare med sälar, som är betydligt vanligare i finländska havsområden.
Källa: Miljöministeriet
– Observationerna av marina däggdjur i Finland gäller oftast sälar. I optimala förhållanden kan man skilja åt tumlare från sälar utifrån deras beteende och detaljer, säger Olli Loisa, specialsakkunnig vid Åbo yrkeshögskola i pressmeddelandet.
– Tumlaren är största delen av tiden under ytan och den rullande rörelsen vid ytan varar oftast bara några sekunder. Vid ytgången syns en liten ryggfena mitt i ryggen. Sälarna syns ofta på ytan under en längre tid. Sälen gör också rullande ytbesök, och deras fötter med simhud kan lätt förväxlas med fenor”, säger Loisa.
Observationer av tumlare kan skickas in via Naturhistoriska centralmuseets webblankett.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.