Naturskyddschefer från sexton länder träffades i Åbo – ”Naturskyddsområden är en ryggrad för försvaret”

Naturförlust och klimatförändringen är viktiga teman då ledare för organisationer som ansvarar för naturskyddsområden möts i Åbo.
Naturskyddsområden fungerar som kolsänkor och kolförråd. På grund av sin biologiska mångfald är naturskyddsområden också en slags buffertzon mot förändringar som orsakas av klimatförändringen.
– Naturskyddsområden är en ryggrad för försvaret, säger Henrik Jansson, naturtjänstdirektör vid Forststyrelsen.

– De är också skyddsplatser för arter som står inför flera utmaningar, tillägger Darlene Upton, vicepresident för Parks Canada.
I Kanada har man genomfört ett projekt som kan vara ett bra exempel också för Finland.
– Det är viktigt att naturskyddsområden inte blir isolerade öar och att arter kan röra sig mellan olika naturskyddsområden. I Kanada har vi ett program som fokuserar på det här, säger Darlene Upton.
Utbyte av erfarenheter
På mötet i Åbo finns deltagare från sexton olika länder.
– Vi har en mängd väldigt erfarna ledare här. Det är en dialog mellan ledare runtom i världen, säger Henrik Jansson, naturtjänstdirektör vid Forststyrelsen i Åbo.

Också internationella deltagare instämmer.
– För mig är det här mötet en möjlighet att förstärka vårt nätverk. Mötet hjälper oss att förstå varandras problem och lösningar, säger Darlene Upton.
Finland har mycket att ge, men också mycket att lära sig.
– Finland är globalt en av de stora som arbetar med naturvård och naturturism. Man märker att många vill lyssna på oss, säger Henrik Jansson.
– Vi har pratat mycket om motverkande av klimatförändringen. Där har Finland fortfarande mycket att lära sig, och vi har inte gjort lika mycket som många andra, säger Jansson.
Speciella drag i Finland
Också de internationella deltagarna ser vissa specialdrag i Finland, även om finansieringen av naturskyddsområden kunde vara bättre också här i Finland.
– Finländska nationalparker står inför färre hot. Flera parker i andra länder utsätts för mycket störning av människor, men i Finland verkar det här vara mindre problematiskt, säger Madhu Raoa, ordförande för naturvårdsunionen IUCN:s skyddsområdeskommission.

Både Darlene Upton och Madhu Raoa tycker att mötet har varit givande. Till exempel besök till Kurjenrahka och Skärgårdshavet står på agendan. Både Upton och Raoa uppskattar möjligheten att se nationalparker i Finland och träffa kollegor här.
– Geografin är på vissa platser ganska liknande i Finland som i Kanada, säger Upton.
Forststyrelsens naturtjänster ordnar mötet tillsammans med internationella naturvårdsunionen och dess skyddsområdeskommission.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.