Åbobon Wellu seglar för ett fritt Palestina – M/S Handalas slutmål är Gaza

Åbobon Wellu Koivisto står ombord på fartyget M/S Handala i den spanska hamnstaden La Corunã och förbereder sig på att kasta loss.
Vädret är gynnsamt för den nästan 400 sjömil långa sjöresan till Lissabon: det blåser 4 meter i sekunden och solen tittar fram bakom molnen.
Koivisto för befälet på fartyget som tillhör den internationella gräsrotsrörelsen ”Freedom Flotilla Coalition”, ungefär fridomsflottiljen.

Slutdestinationen är Gaza där man räknar med att vara framme i mitten av augusti, förutsatt att säkerhetsläget gör det möjligt och att Israel beviljar fartyget inresetillstånd.
Just nu är läget så kaotiskt att Koivisto är tveksam till om det lyckas.
Syftet med seglatsen är att göra allmänheten medveten om den katastrofala situationen i Gaza, säger Koivisto.
– Det pågår ett folkmord och i synnerhet barnen lider och traumatiseras. För mig som har kämpat för palestiniernas rättigheter i många år är det här ett frivilligarbete där jag kan kombinera mitt engagemang för Palestina med semester på sjön.
Den 2 maj startade Handala från Oslo och har sedan dess anlöpt hamnstäder i Irland, Tyskland, Nederländerna, Italien och Frankrike. Där har man sammanstrålat med lokala aktivister och deltagit i demonstrationer.

Besättningen och frihetskämparna ombord har också träffat politiker och EU-parlamentsledamöter, samt representanter för lokala universitet för att få dem att avbryta sina samarbeten med de israeliska högskolorna. Allt har gått lugnt till och vi har tagits väl emot, säger Koivisto.
– För säkerhets skull har vi vakthållning ombord dygnet runt och ibland har vi anlitat lokala säkerhetsföretag.
Det enda problemet som Handala har stött på är att vissa hamnmyndigheter varit tveksamma till att bevilja fartyget hamnplats.
– De har varit rädda för motdemonstrationer och att säkerheten inte kan tryggas. Till exempel här i La Corunã var vi tvungna att vänta i sju timmar innan vi fick förtöja. Till slut har vi ändå alltid kommit överens och samarbetet har fungerat fint.
Tror du att en sådan här aktion har någon inverkan på den allmänna opinionen?
– Det gör jag, vi gör i alla fall vårt bästa för att det ska göra det. Vi har fått mycket publicitet i lokala medier och gett många teveintervjuer.

Ombord på Handala finns förutom befälhavaren Koivisto alltid sju professionella sjömän och en sjukskötare. På fartyget finns också aktivister från olika länder. För dem har resan inte alltid varit en dans på rosor, säger Koivisto.
– När det har stormat har många varit sjösjuka. Annars har allt gått bra och vi har inte haft några andra problem än att tekniken ibland har strulat, men det är helt normalt på ett gammalt fartyg.

Koivisto var också med då segelfartyget Estelle år 2012 seglade från Åbo till Gaza med en hjälpförsändelse. Fartyget bordades av israeliska säkerhetsstyrkor och togs i beslag. Estelle är fortfarande kvar i Israel.
Intressant artikel, tack för den. ”Frihetsflottiljen” kanske hade varit bättre.
ÅU är förutom lokal också riktigt rolig ibland. ”Entreprenör är ”Maanrakenkus ja kuteus Nylund Oy” stod det i ÅU 3.7.
Glad sommar.