Förflytta dig till innehållet

Kimitoöföretag backar ur Varhas omänskliga transporter av avlidna – ”En viktig bit har fallit bort från den goda vården och man kan inte längre tala om god vård”

Emilia Örnmark
kvinna inne på en begravningsbyrå
För begravningsentreprenör Johanna Sjöberg i Kimito blev Varhas system för transport av avlidna för mycket.

Då en person dör står värdighet och mänskligt bemötande högt i kurs för Johanna Sjöberg. Hon driver Begravningstjänst & Hautauspalvelu Sjöberg på Kimitoön och har ända tills nu också samarbetat med välfärdsområdet Varha gällande transport av avlidna personer.

Nu har Sjöberg fått nog och brutit med Varha.

Transporter försvårar

Det som enligt Sjöberg gått överstyr är att de avlidna transporteras av och an, ofta mer än hundra kilometer, innan de anhöriga kan samlas till den känslosamma stunden med farväl och kistläggning. Orsaken är att en läkare enligt lag måste dödförklara en person innan Sjöberg kan ta nästa steg tillsammans med de anhöriga.

Vid hvc-sjukhuset i Kimito är dödsfallen mest frekventa och där finns inte läkare dagligen som kan sköta dödförklaringarna. Vid hälsovårdscentralen i Kimito finns inte alltid en läkare på plats med behörighet till det här. Utanför kanslitid finns ingen Varhaläkare alls på plats.

De avlidna åker till Salo

Lösningen i dagsläget är att personen som antas vara avliden transporteras till Salo (cirka 50 kilometer från Kimito centrum) för dödförklaring, då det inte kan skötas på Kimitoön. Gäller det exempelvis Hannahemmet i Genböle ska den avlidna transporteras 134 kilometer för dödförklaringen.

Enligt Sjöberg gäller det här alla Varhas tre serviceboenden på Kimitoön plus hvc-sjukhuset, men även de tre privata serviceboendena.

”Det här är ofattbart!”

Efter dödförklaringen går resan tillbaka till Kimitoön, där kroppen kan behöva vänta i ett kylrum innan kistläggningen. Först efter kistläggningen kan den avlidna föras till kyrkornas kapell i väntan på begravning.

– En viktig bit har fallit bort från den goda vården. Man kan inte längre tala om god vård. Det här är ofattbart!

Speciallösning för Kimitoön slopades i höstas

För att förstå situationen behöver vi backa tillbaka till september 2023. Då avslutades den så kallade exitus-ringen på Kimitoön. Ringen var en särlösning för Kimitoön som gick ut på att de två läkare som ingick i samarbetet var redo att rycka ut då personer på äldreboenden dog på kvällar eller helger.

Men ringen avslutades med motiveringen att samma regler och samma tolkningar av dödförklaringar måste gälla inom hela välfärdsområdet – det svaret fick ÅU av Varha då och den motiveringen bekräftar en överskötare för öppenvården.

Det var då Sjöbergs samarbete med Varha inleddes. Sjöberg beskriver den privata läkarens uppdrag i exitus-ringen som exemplariskt, vackert och snabbt och som gjordes till ett måttligt arvode på 200 euro inklusive resor.

En onödig fyratimmarsresa till Salo blev för mycket

Den sista spiken i kistan för Sjöbergs samarbete med Varha sattes den 18 juni klockan 9, då hon hade behov av en dödförklaring på hvc-sjukhuset. Smidigt nog ligger hälsovårdscentralen vägg i vägg med hvc-sjukhuset, där en kompetent läkare enligt Sjöberg var på plats denna dag.

– Men då fick jag veta att läkaren inte får gå över till bäddis för det här. Personalen visste delvis om det här, men på bäddis hade man ingen info. Vad ska jag göra då? Jag satt i fyra timmar i telefon för att reda ut det här.

Skilda kostnadsställen

Sent omsider fick Sjöberg svar av överläkaren för öppenvården i bland annat Kimitoön att det här har att göra med de skilda kostnadsställena för de två enheterna.

– Jag frågade om jag faktiskt ska köra nittio kilometer med den avlidna och fick svaret ja.

Väl framme vid jouren i Salo fick Sjöberg veta att ärendet tillhör hälsovårdscentralen och ombads försöka där.

– Men jag vägrade! Jag gick till kapellet och väntade där. Dit kom nog ganska snabbt en läkare, säger Sjöberg.

vårdmottagning: ingång till sjukhusvård och öppen vård intill varandraArkiv/Emilia Örnmark
Efter att Johanna Sjöberg uppmärksammande det galna i att läkarna inte kan gå över från hälsovårdsstationen till hvc-sjukhuset för att dödförklara avlidna blev det förändring. Ingången till hvc till höger och till hvc-sjukhuset till vänster.

Från två timmar till sex timmar

Under exitus-ringens era kunde det enligt Sjöberg gå cirka två timmar från att läkaren kontaktades till att den avlidna kunde flyttas till kyrkans bårhus. Men den här Saloresan blev ett uppdrag på tre till fyra timmar för bara resan.

En hel process från transport till bårhus säger Sjöberg kan ta henne minst sex timmar.

– För mitt lilla företag skulle det inte ens vara praktiskt möjligt att även under vardagar köra transporter till Salo. Det här var en drastisk förändring, säger Sjöberg.

Dödförklaring nödvändig för följande steg

Antalet dödsfall varierar förstås kraftigt, men i medeltal uppskattar Sjöberg att hon har en transport i veckan.

– Jag säger nej till att den avlidna ska rulla hundra kilometer på gummihjul för en dödförklaring. Det är nog läkaren som ska komma till den avlidna.

Transporten på en bår till dödförklaringen är enligt Sjöberg inte värdig. Innan dödförklaring läggs den avlidna inte i någon kista och man får inte heller linda och sköta om kroppen på ett värdigt sätt inom rimliga tidsgränser.

Efter uppståndelsen drogs beslutet tillbaka

Sedan Sjöbergs makabra upplevelse den 18 juni och det liv hon ställde till om det på sociala medier har praxisen ändrat. Beslutet om att läkarna vid hälsocentralen inte får dödförklara avlidna vid hvc-sjukhuset har dragits tillbaka.

Det här bekräftar Varhapolitikern Niklas Guseff (SFP), som Sjöberg kontaktade i frågan.

– En politiker kan inte blanda sig i den operativa styrningen, men jag informerade högsta ledningen om situationen. Jag ifrågasatte hur det här fungerar och nu har det rett upp sig, säger Guseff.

Enligt överläkare Terhi Tuokkola har Varha precis avslutat upphandlingen om transporter av avlidna för hela välfärdsområdet och samarbetssamtal har gjorts. ”Läkarna på Kimitoöns vårdcentral och hvc-sjukhuset konstaterar dödsfallen beroende av vilken enhet som har läkare närvarande. Efter kontorstid eller om det saknas läkare på vårdcentralen/hvc-sjukhuset, transporteras den avlidne till närmaste sjukhus.” svarar Tuokkola ÅU per e-post innan intervjun med Sjöberg.

– Om jag inte öppnat upp frågan hade det här fortgått, säger Sjöberg.

begravningsbyrå utifrånEmilia Örnmark
Här, nära busstationen i Kimito, finns Johanna Sjöbergs kontor. Nu kan hon igen fokusera på de orsaker som fick henne att söka sig till branschen.

Men transporterna fortgår

För alla mindre orter kvarstår dock faktumet att de avlidna transporteras till annan ort för dödförklaring vid sådana tidpunkter då ingen läkare finns på plats på orten.

– Samhället har här skapat ett stort problem, konstaterar Guseff.

Ett företag från Aura, Hautauspalvelu Aaltonen & Siren Oy, kommer att sköta transporterna från och med den 1 juli. Resorna betalas som hittills av Varha, inte av de anhöriga – den informationen har Sjöberg.

Auraföretaget sköter sex av åtta områden

  • Upphandlingen för transporter av avlidna avslutades den 12 maj och gav åtta anbud.
  • Upphandlingen delades in i sex områden, där Kimitoön samsas med Somero, Salo, Sagu och Pemar, medan Pargas inklusive Nagu, Korpo och Houtskär utgör ett eget område.
  • Fyra av områdena sköts av samma entreprenör: Hautauspalvelu Aaltonen & Siren Oy. Dit hör förutom Kimitoöområdet 19 andra kommunområden, bland annat också Nystad, Letala, Tövsala, Gustavs och Nousis, S:t Mårtens och Oripää.
  • Pargasområdet sköts av Begravningsbyrå G. Lindroos.
  • Hela upphandlingen väntas för fyra år kosta välfärdsområdet 1,4 miljoner euro.

– Enligt offerten skulle jag inte ens få köra transporterna med min värdiga svarta Mercedes som är ämnad för detta ändamål, den är för gammal, men nog med min vita rostiga skåpbil som fyller utsläppskraven, tillägger Sjöberg och beskriver transporterna som godstrafik.

Sjöberg tillägger att av de avlidna hon hittills kört på från Kimitoön är 15 procent utsocknes. För dem blir alltså processen för de anhöriga om möjligt ännu besvärligare.

Potentiell risk att Kimitoön inte har plats i kylrummen

Även om Sjöberg dragit sig ur samarbetet med Varha är hon orolig för hur det ska gå då det nya avtalet träder i kraft.

– Just nu finns det fyra kylplatser på Kimitoön: två vid hvc, två vid Hannahemmet. De avlidna kommer inte att få plats. De kommer då att få vänta i Salo. Hittills har transporterna arrangerats smidigt, men vetskap om platsernas antal och med strävan att så snabbt som möjligt få den avlidna till bårhuset. Det är olyckligt att man startar ett sådant här försök i mitten av sommaren då en värmebölja dessutom är på väg, säger Sjöberg.

VårdfastighetArkiv/Emilia Örnmark
Hannahemmet i Genböle, Dragsfjärd, är ett av två ställen på Kimiton där det finns kylrum.

Hon har poängterat det här för Varha.

– Det här blir hundra procent omänskligare. Det här är en meningslös cirkus – det tar på. Jag har ofta funderat vad vi egentligen håller på med.

Många skrivelser till Varha

Sjöberg har skrivit rapporter och skrivelser till Varha om hur dödförklaringarna fungerade på exitus-ringens tid. Hon har fått bekräftat att en förfrågan om att ta det gamla systemet tillbaka ligger på de högsta chefernas bord.

ÅU har inte lyckats få svar av Varhas tjänstemän på alla följdfrågor efter intervjun med Sjöberg. De som har kunskap i frågan är på semester eller har av annan anledning inte nåtts.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Kimitoöföretag backar ur Varhas omänskliga transporter av avlidna – ”En viktig bit har fallit bort från den goda vården och man kan inte längre tala om god vård”

  1. Yvonne Lönnström skrev

    NU om någonsin måste vi sluta prata om VÄLFÄRDSOMRÅDE! Så där kan man inte behandla en avliden person 😪. Det är fruktansvärt!!! Och sen då man läser om VARHAS ekonomi…det är både dyrt och icke miljötänk att utföra dylika transporter!

  2. Kurt Kronehag skrev

    Ett bekant fenomen. Min närstående fördes från ÅUCS till Kimito där hon avled på en lördag. På måndag fördes kroppen till Salo för dödförklaring. Därefter via Kimito till hemkommunen Pargas. Detta är inte värdigt att en avliden skall fraktas runt i landet som ett annat kolli. Vi kvävs snart i byrokratin inom alla områden. Att skylla på skilda kostnadsställen är horribelt, det går hur lätt som helst att ordna med intern debitering, det fattas bara god vilja och flexibilitet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter