Förflytta dig till innehållet

Tusen kvadrat mer plats för Hangös historia – ”Det är en jättestor skillnad”

Kristoffer Nöjd
Kvinna i industrihall.
Museichef Laura Lotta Andersson i den sal som ska inrymma Hangö museums första basutställning någonsin.

I torsdags öppnade Hangö museum i nya lokaler i Manners fabrik på Långgatan. Hundratals har redan sett det nya museets första utställning Glimt.

– Det finns helt tydligt ett intresse, säger museichef Laura Lotta Andersson.

Kvinna bläddrar i bok.Kristoffer Nöjd
Laura Lotta Andersson visar utställningen Glimt som är den första i Hangö museums nya lokaler i Manners fabrik.

Andersson och hennes personal flyttade in i januari efter att de före detta industrilokalerna hade tvättats och rustats upp.

Man har velat bevara industripatinan och har gjort det genom att behandla betonggolvet med epoxi och måla väggarna i ursprungliga färger.

Museet förfogar över två utställningssalar på totalt 1 100 kvadratmeter. Det är 1 000 kvadratmeter mer utställningsyta än i det gamla museet i Östra hamnen som nu fungerar som galleri.

I den tredje salen kommer familjen Manners egen utställning om fabriken. Den öppnas under nästa år.

Arbetet har förlöpt som planerat även om vissa leveranstider har dragit ut på tiden, bland annat belysning som levererades på fredagen innan onsdagens vernissage.

– Vi har haft en bra utställningsplanerare med bra kontakter till leverantörer. Till exempel kassadisken och vitrinen var svåra att hitta lokalt, säger Andersson.

Personalen trivs bra på det nya stället.

– Det är fint att ha kontor och museum under samma tak. Nu finns vi till hands om någon kund behöver oss vid kassan. Det är en jättestor skillnad jämfört med förut.

Miniatyrmodell av järnväg.Kristoffer Nöjd
Heikki Pajunens miniatyr av Hangö bangård och stationsområde 1912.

Museets första utställning går under namnet Glimt och bjuder på glimtar från åren kring 1870 då Hangö stad blev till – detta med anledning av stadens 150-årsjubileum.

– Det har inte forskats så mycket om Hangö stads första år. Museiamanuens Linda Svennblad har läst en massa tidningar från 1870-talet inför utställningen. Att Finland fick sin första vinterhamn var ett stort projekt som väckte intresse både nationellt och internationellt. I samband med flytten hittade vi också arkivmaterial som vi inte visste att vi hade, bland annat en karta över höjdprofilerna på Hangö-Hyvingebanan, säger Andersson.

Utställningen ramas in av Axel Spoofs Hangöakvareller från 1870-talet. Här presenteras personer, platser och rekvisita som var viktiga och kännetecknande för hur Hangö utformades som stad. Man har också låtit bygga en modell av Russarö fyr som blinkar som en fyr ska.

Utställningen pågår fram till slutet av augusti 2025.

Isbräckare utställd på museum.Kristoffer Nöjd
Denna isbräckare lades i fören på fartyget Express II då isförhållandena var svåra.

Den efterlängtade basutställningen om Hangö ska öppna i början av nästa år. Den kommer att ta fasta på bland annat hav, emigration, skärgårdsliv, badortskultur, industrin och på Hangö udd som krigsskådeplats.

– Den har vi planerat på sidan om hela tiden. Det är första gången i stadens historia som vi får en egen basutställning. Det nya museet gör att vi kan satsa mer långsiktigt.

I och med de nya lokalerna har museet också fått mer personalresurser och har nu bland annat en fastanställd serviceansvarig i stället för dejourer.

– Men vi funderar ännu på hur vi ska organisera arbetet bäst.

När man valde mellan nya lokaler ifrågasattes museets placering på Långgatan där turistströmmarna tidigare inte har rört sig. Men Andersson tror att läget är bra.

– Folk kommer att hitta hit eftersom tack vare våra intressanta utställningar. I praktiken är det inte långt borta. De flesta rör sig ändå med cykel eller bil. Dessutom är vi närmare skolorna nu.

Tanken är att man ska kunna intensifiera samarbetet med skolklasser vilket är lättare då det finns en basutställning att utgå ifrån i tillägg till årligen varierande utställningar. I museet finns dessutom ett rum där skolklasser kan arbeta.

Museum i industrilokal.Kristoffer Nöjd
I den nya lokalen har man velat bevara den urpsrungliga verkstadsmiljön medan kassadisken har museets nya Hangöinspirerade färger.

Det är inte bara lokalerna som är nya. Museet har fått en grafisk profil med färger som inspirerats av sand, hav, solnedgång, storm, sten, skär och dimma.

– Det är ingen snabb process att förnya sig fullständigt, säger Andersson.

Museets samlingar finns fortfarande i de västnyländska museernas gemensamma samlingslager Leira i Ekenäs.

– Det arbetet är stort så vi sparar det till senare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter