Böckernas djur blev levande när Kariselever besökte ny smådjursgård i Bjärnå

När Linnea Ingmans gård i Bjärnå började fyllas av hennes egna och omhändertagna djur insåg hon att det börjar bli en heltidssyssla. Därför tar hon nu emot besökare på smådjursgården Vanamo.
Här kan man bekanta sig med de flesta djur som finns på en bondgård – allt från hästar till små marsvin.
Gården som ligger alldeles intill väg 52, bara en bit från länsgränsen i Tenala, badar i solsken. Ur två bussar väller närmare 60 barn förståndigt iklädda kepsar och solhattar.
Det är årskurs 2 från Katarinaskolan i Karis som gör en utflykt till gården. Det är en av de större grupperna som besökt gården sedan den öppnade i våras.

Kvinnan som driver gården heter Linnea Ingman. Ingman har bott på gården i tre år. Hon har haft egna hästar i 15 år men på den egna gården har det kommit till också andra djur.
Här finns numera hästar, ponnyer, får, getter, kaniner, marsvin och en mula och en gris. Dessutom stryker ett par katter omkring. I huset finns också Ingmans hundar.
Flera av gårdens djur är sådana som Ingman har omhändertagit eftersom de av olika orsaker blivit utan hem eller drägliga förhållanden.

– En del djur har bekanta tipsat mig om, andra har jag själv sett annonser om.
Men i takt med att folk fick veta hur Ingman bor började det komma allt fler förfrågningar om att inhysa djur och komma på besök.
– Jag är dålig på att säga nej. Därför konstaterade jag att jag måste göra detta på heltid. Det kostar mycket att ha djur. På det här sättet tjänar djuren sina egna pengar, även om det ju inte är därför jag skaffat dem.

Det är ett år sedan Ingman började fundera på att ta emot besök på gården och i våras öppnade hon smådjursgården Vanamo officiellt. Namnet är en översättning av Ingmans förnamn, Linnea.
– Djuren har tagit det bra. Jag har ju haft vänner på besök och folk i stallet också tidigare. Djuren har blivit sociala och människovana fast kaninerna och marsvinen kan gömma sig först. Jag vill låta djuren ha sin egen tid också och har därför inte öppet hela tiden. Djuren är en del av min familj så det är på deras villkor.
Smådjursgården Vanamo tar emot grupper och familjer. Det är bara att ta kontakt på förhand.

Heidi Mangström som är lärare för klass 2 B tycker att en skoldag på en smådjursgård är givande och är tacksam för Finlands skogsstiftelse och Hem och Skola som möjliggjorde utflykten.
– Alla har inte sett djur på nära håll fast Karis är lite landsbygd. Det här är en chans att lära sig hur man beter sig nära djur. Papper och böcker är inte samma sak. Så här skapar men gemenskap och gör verklighet av det man läst om. Man borde göra detta med alla elever och klasser. Djur har en lugnande effekt och är spännande att se på. Man får också en förståelse för att det är viktigt att vi sköter om vår natur, man får en empati för miljön.
Brev från Greta
Inför besöket hade gårdens gris, Greta, skickat ett brev till eleverna där hon informerat dem om hur man ska vara på gården. Eleverna kom ihåg en del av brevet.
Man ska till exempel inte skrika nära djuren och man ska vara försiktig med att sticka in händerna i inhägnaderna ifall djuren skulle missta fingrarna för mat.
Man ska inte heller öppna portar, dörrar eller stängsel. För hur skulle de se ut om djuren rymde bland alla barn? Det skulle bli kaos.
Snart får eleverna också lära sig att man inte får röra getterna Herbert och Bruse i hornen eftersom det stimulerar dem att stångas.
Under dagen fick eleverna mata varsitt djur. De fick också prova på att kasta hästsko.
Blivande skogsbruksingenjörer berättade basfakta om skogsbruk och visade eleverna hur man kan uppskatta höjden på ett träd med hjälp av en pinne.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.