Förflytta dig till innehållet

Snart ansvarar kommunerna för arbetslösa – så här tycker företagarna i Egentliga Finland om reformen

Arkiv/Ari Sundberg
Målet är att tusentals ska sysselsättas tack vare reformen.

Den pågående förnyelsen av arbets- och näringslivstjänsterna är i slutskedet.

Reformen innebär att kommunerna tar över tjänsterna dit bland annat arbetsförmedling och företagsrådgivning hör. Tidigare har de statliga arbets- och näringsbyråerna, TE-byråerna, ansvarat för tjänsterna.

Målet med reformen är att förbättra tjänsternas effektivitet och tillgänglighet.

Enligt en opinionsundersökning av Företagarna i Finland är en stor del av företagarna förvirrade över vilka tjänster de kan ta en del av. Tjänsteutbudet har enligt organisationen beskrivits som fragmenterat och rörigt.

Kommunerna bildar områden

Från och med årsskiftet ansvarar ett tiotal kommuner med Åbo i spetsen för sina arbets- och näringslivstjänster. Regionen kommer att vara landets största så kallade sysselsättningsområde.

Salo, Somero, Koskis och S:t Mårtens (Marttila) bildar ett eget område. Sammanlagt kommer det att finnas 45 liknande områden i landet.

Hanna Munter, vd för Egentliga Finlands företagare, säger att Åboregionen skiljer sig från de flesta andra i Finland.

– Åbo är ett av de tre områdena med ett positivt problem. Staden växer och det finns mycket arbetskraft här. Vi har också starka industrier, såsom sjöfarts- och läkemedelsindustrin, som behöver specialkunnande, säger Munter.

Munter ser positivt på reformen, men är lite orolig över hur den tar sig uttryck i praktiken.

– Största rädslan är att endast aktören byts ut, men inte tjänsterna. Så får det inte gå. Vi ska inte bara göra en skenbar förändring, utan något nytt, säger Munter.

Arkiv/Jean Lindén
Hanna Munter, vd för Egentliga Finlands företagare, hoppas att arbets- och näringslivstjänsterna blir mera tillgängliga.

Toni Forsblom, ordförande för Egentliga Finlands företagare, är på samma spår.

– När man gör en stor reform måste man göra de stora ändringarna så snabbt som möjligt. Annars är faran att det stannar och man övergår till hur saker var tidigare, säger Forsblom.

Johanna Vainio, som är chef för utbildnings- och kompetensärenden vid Egentliga Finlands företagare, har bekantat sig med företagarnas behov. Enligt henne kan företagarna vara en utmanande grupp att rikta hjälp till.

– Vi har en kultur där man försöker klara sig själv. Man söker ofta hjälp när det redan är för sent, säger hon.

Enligt dansk modell

Harri Jaskari från Företagarna i Finland tror att reformen som bäst kan kombinera arbets- och näringstjänsterna.

– Det skulle inte ens behöva finnas regionala gränser, säger han.

Jaskari nämner att Finland vid sidan av Danmark är det enda landet i världen som överför sina arbets- och näringslivstjänster till kommunerna. Enligt Jaskari har man i Danmark övergått från en passiv till en aktiv arbetskraftspolitik, som uppmanar folk att hitta ett nytt jobb snabbt.

För att få fart på saker och ting betalar kommunerna böter för varje person som har varit arbetslös i över hundra dagar. Ju längre personen har varit arbetslös, desto större böter betalar kommunerna. Detta sporrar de nya sysselsättningsområdena att handla snabbt, tror Jaskari.

Reformen i korthet

Under Marins regering fattades beslutet om en reform av arbets- och näringslivstjänsterna. Orpos regering genomför reformen.

Från och med 1.1.2025 tar kommunerna över ansvaret för arbets- och näringslivstjänsterna från staten.

Flera kommuner bildar sysselsättningsområden med en kommun spets.

Målet med reformen är att flytta tjänsterna närmare kunderna.

Arbets- och näringsministeriet uppskattar att reformen kan sysselsätta 7 000–10 000.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter