Förflytta dig till innehållet

På cykelmässan fixar du cykeln själv – ”viktigt att skapa miljöer där man vågar fråga och lära sig”

Katarina Pada
Närbild på ett cykelhjul, två personer skruvar på hjulet
De vanligaste cykelproblemen är förhållandevis små. Ofta behöver man specifika verktyg för att åtgärda felen, och det har inte alla nödvändigtvis där hemma. På Studenternas cykelmässa i Åbo erbjuds verktygen till den som behöver dem. Här får Faisal, som studerar vid Åbo universitet, hjälp med att titta till bromsarna.

Studentbyn i Åbo badar i stekande sol på lördagseftermiddagen. På innergården till Studentbystiftelsens byggnad Tyyssija blänker det av cykeldelar, skiftnycklar och allehanda verktyg. Studenternas cykelmässa ordnas här för andra gången.

I jämn takt dyker det upp nya människor till gården med sina cyklar. Andra rullar ut, nöjda med sina åkdon efter en liten reparationssession.

Katarina Pada
Studenternas cykelmässa ordnades för andra gången i Studentbyn. Stundvis stod folk i kö för att få assistens av cykelentusiaster.

Evenemanget ordnas av Åbo Cykelmässa, som startats av Juha Toivonen. Någon inbiten cykelentusiast är han ändå inte själv.

– Jag är mer av en evenemangsarrangör än cyklist, men jag tycker det är viktigt att skapa möjligheter för att kunna reparera sin cykel. Oftast är det någon rätt liten grej som gör att din cykel inte fungerar, säger Toivonen.

Idén till en större cykelmässa kläcktes i samband med idétävlingen ”Tänd Åbo”, som ordnades som ett led i Åbo stads spetsprojekt för utvecklandet av centrumområdet. Tävlingen ordnades hösten 2020, och Juha Toivonens idé var en av de segrande projekten som fick finansiering av staden.

År 2022 ordnades den första cykelmässan på Gamla stortorget, och hösten 2023 arrangerades miniversionen Studenternas cykelmässa i Studentbyn. Lördagens evenemang är den andra upplagan av denna minimässa.

Man i beige fiskehatt och mörk kragskjortaKatarina Pada
Juha Toivonen är upphovsmakaren till cykelmässan. Han håller själv i trådarna, men har värvat med sig flera samarbetspartner.

– Studentbystiftelsen och Study in Turku samarbetar med oss, och gjorde Studenternas cykelmässa möjlig rent ekonomiskt. Turun pyöräpaja bidrar med råd och verktyg, Turun Ekotori bjuder på grejer att dekorera cykeln med och de säljer också begagnade cyklar här, säger Toivonen.

DIY-cykelverkstad

Turun pyöräpaja representeras på mässan av sex personer som tittar på inkommande cyklar och hjälper med att hitta rätt verktyg.

Turun pyöräpaja är en förening som driver en så kallad DIY-cykelverkstad på frivillig basis i Österås. Vem som helst kan komma till verkstaden under öppettiderna och använda de verktyg och reservdelar som finns. De flesta reservdelarna i verkstaden är begagnade, och man tar också emot donationer.

Mörkhårig kvinna med solglasögon och keps.Katarina Pada
Gemenskapen kring Turun pyöräpaja är något som Roos Hekkens uppskattar. Som aktiv medlem i föreningen vill hon vara med och skapa tillfällen där folk kan lära sig nya saker.

Föreningens aktiva ger råd och hjälper till, men cykelns ägare sköter i grund och botten jobbet själv.

– Det känns viktigt att kunna skapa en miljö där folk vågar fråga sig fram, och därigenom lära sig nya saker, som i det här fallet att fixa cykeln, säger Roos Hekkens, en av föreningens aktiva medlemmar.

Hekkens gillar också den sociala aspekten som cykelfixandet för med sig. Inte bara inom föreningens aktiva, utan också med dem som söker sig till verkstaden.

– Man söker en lösning tillsammans och folk lär sig hur man använder verktygen. Verktyg kan också vara dyrt för en enskild person att skaffa, så det är behändigt att kunna låna gemensam utrustning.

Katarina Pada
Turun pyöräpaja har tagit med sig ett par verktygsbackar fyllda med utrustning.

Roos Hekkens anser att verksamheten kan vara särskilt viktig för nyinflyttade Åbobor. Med cykel är det enkelt att ta sig fram och utforska staden, och om den inte fungerar kan vardagen kännas motig och omöjlig.

– Cykling ska vara möjligt för alla.

Hitta rätt verktyg

– Jag vill räta upp den här delen, kan man göra det? Vad behöver jag för verktyg? Har ni en sådan?

Frågorna ställs av Sfia, som studerar vid Åbo universitet. Hon har irriterat sig på att cykelstyret är litet snett, och passar samtidigt på att åtgärda andra småfel.

– Jag läste om cykelmässan i Studentbystiftelsens nyhetsbrev. Jag uppskattar såna här evenemang och tjänster jättemycket. Jag tycker man är bra på att ordna såna saker i Finland!

Sfia lånar en insexnyckel som passar. Det irriterande problemet är fixat på nolltid.

Katarina Pada
Sfia läste om cykelmässan i ett nyhetsbrev. Hon fick praktiska råd för att få cykeln i skick.

Arttu, som studerar programmering vid Åbo yrkeshögskola, grejar med bakhjulet på sin cykel.

– Däcket har slitits så pass mycket att det borde bytas ut, säger han.

Också Arttu läste om cykelmässan i Studentbystiftelsens nyhetsbrev.

– Jag tänkte att det här finns säkert rätt slags verktyg som behövs. Bra tips har jag också fått, då bakhjulet är alltid lite knepigare att ta loss.

en person reparerar en cykel som fästs på en ställning. Personen har en vit cykelhjälm på huvudet.Katarina Pada
Ingenjörsstuderanden Arttu reparerar bakhjulet på sin cykel.

Kompisarna Porosh och Faisal har kommit med sina familjer till Tyyssijas innergård. Faisal hörde om evenemanget via en vän, och nu passar de på att få hjälp med sina tvåhjulingar.

– Jag har bekymmer med bromsarna, och nu kollar vi tillsammans med de hjälpsamma människorna från Turun pyöräpaja vad vi kan göra. Jag tycker det är bra med såna här evenemang 1–2 gånger per år, man får bra tips och assistens, säger Faisal, som studerar vid Åbo universitet.

Katarina Pada
Föreningsaktiva Mikko Jaakonsaari från Turun pyöräpaja och universitetsstuderanden Faisal försöker klura ut hur cykelbromsarna ska åtgärdas.

En av cykelentusiasterna som gärna hjälper till är Hessu. Han var med och startade föreningen bakom Turun pyöräpaja, och har sysslat med cyklar redan långt innan dess.

Han gissar att han assisterat fler än tio personer under mässdagen.

– Vanligaste problemen gäller däck, bromsar eller växlar. Studerande har ofta begagnade cyklar, så då är risken förstås att det finns många problem att åtgärda. Men mest har vi pumpat luft i däcken och oljat kedjor, säger Hessu.

Katarina Pada
Hessu var med och startade föreningen som driver Turun pyöräpaja.

På plats under mässan finns också Visan polkupyörähuolto, som säljer reservdelar ifall någon del är så söndersliten att den behöver bytas ut.

– Vi har inga nya reservdelar att erbjuda, men det är bra att Visa är här med sina. Vi lever i symbios på det sättet, säger Hessu med glimten i ögat.

Är det mest studerande som du hjälpt i dag?

– Vi frågar nog inte om någon är studerande eller inte, vi hjälper alla vi hinner med, säger Hessu.

Katarina Pada
Gassande sol. Sommarvädret gör att allt fler plockar fram cykeln ur förrådet och upptäcker olika små fel. Här får man hjälp med fixandet.

Turun pyöräpaja finns på Kalevavägen 15 och håller öppet på tisdagar och onsdagar klockan 17–20.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter