Förflytta dig till innehållet

Trettionde sommaren för Café Gamla Stan – familjen Andersson älskar fortfarande att ha gäster i sin trädgård

Kristoffer Nöjd
Familj med hund i trädgård.
August Braskén, Emma Braskén, Bosse Andersson, Lena Andersson och Elin Andersson är redo för den 30:e säsongen på Café Gamla Stan. Hunden Lovi också.

Kungen hade inte tid att stanna men både presidenterna Tarja Halonen och Martti Ahtisaari och flera statsministrar har hunnit njuta av jordgubbstårta under äppelträden på Café Gamla Stan i Ekenäs. Familjen Anderssons kafé på den egna gården fyller 30 år i sommar.

När det började för 30 år sedan var Elin Andersson som sakta mak har tagit allt större ansvar i kaféet inte ännu född.

Föräldrarna Bosse och Lena som hade tagit över gården av Lenas far hade sett trädgårdskaféer i Sverige och konstaterat att sådana knappt existerade i Finland, i synnerhet inte på folks egna gårdar.

Ackermanns kafé ett stenkast ifrån hade nyligen stängt. Lena fantiserade om ett ställe dit mammor lätt kunde komma med sina barnvagnar på en kopp kaffe. Dessutom kunde ett kafé dryga ut familjens kassa. Då fanns redan döttrarna Cilla, Emma och Frida.

Det började med två bord sommaren 1995, andra veckan hade man tre bord och i dag är trädgården full av dem. Här kan man sitta i skuggan av äppelträden som planterades av Lenas farfar på 1930-talet. Av trädens fem olika äppelsorter gör man egen äppelmust som säljs i kaféet. Bärbuskar, syrener bidrar till lummigheten.

Kvinna och pojke torkar av trädgårdsbord.Kristoffer Nöjd
Emma Braskén har precis som sina systrar vuxit upp med kaféet och hjälper fortfarande till när hon kan. Sonen August Braskén ska sommarjobba på mormor och morfars kafé.

Miljön inspirerade också Bosse och hans trubadurvänner att uppträda på kaféet. Bosse som varit en aktiv trubadur tillsammans med sin bror Uffe, hade ett stort nätverk inom musiken. När de bekanta musikanterna kom på besök var det någon som kläckte idén om konserter i trädgården.

– Det var en liten svacka i vistraditionen för 30 år sedan. Nu har man kallat det för Svenskfinlands största visestrad, säger Bosse med ett skratt.

Tisdagskonserterna på kaféet har blivit något av ett begrepp. De är så populära att man har konserter klockan 14, 16 och 18 för att alla ska få plats.

Också denna sommars tisdagar bjuder på flera bekanta och jubilerande artister som Sås & Kopp, Susann Sonntag och Trio Saludo. Säsongen avslutas som vanligt med familjens eget uppträdande.

Konserterna brukar locka en mer lokal publik medan kaféet i huvudsak besöks av turister – inhemska men också från hela världen.

– Många tycker det är som att komma in i en annan värld. Jag brukar fråga hur de hittat till oss och det är ofta via rekommendationer på nätet, säger Elin.

Ibland uppstår långa köer, men det är en del av upplevelsen.

– Folk har valt att komma hit och i kön händer det lätt att man börjar prata med andra, säger Bosse.

– Att besöka oss är en helhetsupplevelse. Kaffe kan man ju dricka hemma, säger Elin med glimten i ögat.

Bevara och förnya

I 30 år har kafékunder frekventerat familjen Anderssons gård. Gräsmattan klarade inte av slitaget och har nu bytts ut mot grus där borden står. Anderssons hittade helt klar sin nisch.

– Gamla stan var en ganska isolerad del av Ekenäs. När vi öppnade var det många Ekenäsbor som aldrig hade varit här, minns Bosse.

– Varför skulle man vandra bland höga staket och stängda portar? frågar sig Lena.

Hjärtat av kaféet är den lilla röda 1700-talsstugan i hörnet av tomten. Bosse hann redan göra den till gäststuga innan man hade kommit på idén om att starta ett kafé där.

Inne i stugan beställer man ur det hemlagade sortimentet. Jordgubbstårtan med bär från Prästkulla är flaggskeppet. Men morotskakan har blivit en seriös konkurrent på senare år. Stamgästerna suktar också efter chokladkakan medan andra har citronkakan som favorit.

Man kan också välja mellan olika salta pajer med sallad. Tanken är att det ska finnas något för alla. Kunderna vill ha de bekanta smakerna. De är glada att det finns ett bassortiment som inte förändras.

– Men vi vill också ha någonting nytt varje sommar. Nu har vi till exempel en jubileumsbakelse i tankarna. Det är viktigt att bevara det klassiska men visst förnyar vi oss. Vi har till exempel hemgjord vegansk glass, säger Elin som studerat vegansk matlagning.

– Allt vi gör är laktosfritt och det mesta är veganskt. Det finns de som kommer hit för de veganska produkterna, säger Elin.

Kund under trädgårdsbord.Kristoffer Nöjd
Hunden Lovi, här i sin arbetsskarf, är en av de mer omklappade hundarna i Ekenäs då den trivs bland kunderna på kaféet.

För familjen har sommarkaféet blivit en livsstil, till och med för hunden. När den röda skarfen åker på vet golden retrievern Lovi att säsongen kör i gång. Man kunde tro att Lovi alltid har strövat omkring på gården men hon är faktiskt redan den tredje golden retrievern som visat besökande hundar hur man ska bete sig eller hur man tar sig till baren avsedd för fyrbenta.

– Hon är nog den mest omklappade hunden i Ekenäs, säger Lena.

Familjen älskar att få jobba tillsammans. Det är få förunnat. Och familjen utökas varje år av ett tiotal sommarjobbare, vissa som återkommer år efter år.

– Först var det våra barn och våra vänners barn. Nu är det våra barnbarn och våra vänners barnbarn, säger Lena.

Bosse och Lena har börjat tala om att Elin kunde ta över och det verkar som att det inte är någon omöjlig tanke på sikt.

– Jag har tidigare varit ”second in charge” efter mamma. Jag tycker om att vara här. Men jag vill helst göra det tillsammans med de andra än så länge. Så mamma och pappa får nog hålla på en tid ännu. Jag är glad att de är så öppna för mina idéer. Kaféet hör till. Det är svårt att tänka sig att det inte fanns.

Jag stressar inte längre för att någonting tar slut eller för att det regnar. Det kan regna fast du har varit snäll. Och dessutom skyddar äppelträden ganska bra mot dropparna.

Lena Andersson

Kaféet har öppet varje dag i tre månader. Det blir långa dagar, från klockan 11 till 19 med förberedelser och undanplockning utöver. Och utanför säsongen finns det också saker att göra.

– Vi har inte ledigt fast kaféet är stängt. Då ska det göras geléer, saftas, syltas och torkas äpplen, säger Elin.

Då är alla systrar med och hjälper och svärsonen Kasper Braskén finns också med på ett hörn

Lena tycker att det är ganska trevligt när säsongen kör i gång.

– Det är alltid skönt att återvända till rutinerna.

Om det är något hon lärt sig under sina 30 år som kaféföretagare är det att ta det lilla lugna.

– Jag stressar inte längre för att någonting tar slut eller för att det regnar. Det kan regna fast du har varit snäll. Och dessutom skyddar äppelträden ganska bra mot dropparna.

Däremot kan det hända att man kan få en äppelkart i huvudet eller rakt ner i kaffekoppen om det vill sig. Då är det bra att påtåren serveras till bordet. Om inte det tröstar så kanske fågelkvittret och den svalkande skuggan hjälper.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter